Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6292 // Ett litet och kompakt objektiv på Leica M6

Och passar bra när jag har kameran hängande under jackan vid regn tex! Och med mycket stor sannolikhet så är det en Zeiss Biogon 1:2,8/35 mm! Nu invänder säkert någon att det står Jupiter-12 i fronten på objektivet! Det stämmer! Och tittar man mer så ser man att samtliga andra siffror på objektivet är vad man kallar för Zeiss Jena-siffror! Även bländarsiffrorna! Alla utom den invändiga och sannolikt senare påskruvade ringen där det står Jupiter-12! Något annat avvikande är att meteravståndet markeras med ett stort M! Och då stämmer det här nog ännu bättre! Objektivet ingår sannolikt i den serie objektiv som "beställdes" av ryssarna omkring 1945 för den ryska FED-kameran och då hade objektivet även en Zeiss-ring med namnet Biogon på frontringen!

.



Men ryssarna tyckte nog att det va litet fel att sedan själva leverera objektiv som det stod Zeiss på, så på ett antal objektiv så bytte man ut frontringen till en ring med text Jupiter-12 och lade till en rysk nummerserie! (Och där det står Jupiter-12 så är det även en annan typ av siffror)
Vad gäller att fota med objektivet, så går det mycket bra! Skärpan ligger så nära en Biogon som det går! ;)

/Bengan

Inlagt 2023-07-31 08:04 | Läst 631 ggr. | Permalink
Har ingen invändning utom att jag inte klarar av att läsa det som står på fronten av objektivet! Kul läsning i alla fall!

Om Peter Hennig inte varit på Åland just nu skulle han ha levererat en initierad essä om hur det gick till vid slutet av andra världskriget.
Svar från Benganbus 2023-07-31 10:01
Ursäkta, jag har lagt till en bild med den ryska namnringen!
/B
Ps. Jag har gått i skola hos Peter och hoppas jag fattat allt rätt här vad gäller den här lilla objektivhistorien! :)
Stämmer mätsökaren med den gluggen? Hade själv ett (säkert mycket senare, svart) med samma namn och data till min M2, och det fungerade inte alls: mätte käpprätt åt skogen... Satte den på ett Zorkihus och tejpade fast alla kontroller; sen fick äldsta grabben ta sina allra första bilder med den. Nu är den såld för en spottstyver för länge sen.
Svar från Benganbus 2023-07-31 10:05
Mätsökaren stämmer exakt! Testade ni ditt objektiv på en FED eller Zorkikamera?
De här objektiven är lätta att skruva isär, så det kan även vara någon som glömt en distans eller liknande!
/B

Ps. Hittade en blogg med bild via Jupiter-12 (Biogonen)
https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-5077-det-ar-jakten-pa.htm
elgenper 2023-07-31 11:26
Testade som sagt på ett M2-hus, som mätte rätt med allt annat. Det här var i början av min "Leicakarriär", så att pula själv kändes inte riktigt lockande. Och det jag betalade för gluggen gjorde det inte rimligt att lämna in det för service heller.

Men grabben kom igång. Det var väl valuta nog för pengarna!

PS tack för länken! De kalsongerna glömmer man inte... Och i sak håller jag med, men den här oskärpan... (grabben fick den tejpad så skärpan kom kring 3 m; vad som då stod på skalan minns jag inte).
Hej Bengt,
Är denna skönhet byggd helt i aluminium eller finns det mässing också?
Säger numret något om årtalet för tillverkning i detta fallet?
Ha en fin dag
Bob
Svar från Benganbus 2023-07-31 18:31
Objektivet är byggt i aluminium med ett fåtal mässingsdelar inuti! Vad gäller årtal, så anger de två första siffrorna i serienumret, alltså 50 anger år 1950! Det betyder sannolikt att objektivkroppen är satt i fattningen 1950! Men när den är tillverkad och kanske vilat innan och var, det e en annan fråga! För det finns inget Zeissnummer som jag har på några andra ryska objektiv! Då kommer det svåra att försöka se om det är Zeiss! :)
Och det blir en kombination om vad jag lärt mig av Peter Hennig och vad jag själv läst och min lilla tidigare erfarenhet i det här mycket svåra ämnet! Så efter litet klur och vridande och vändande på objektivet där jag lyst med lampa genom objktivet, tittat med lupp och jämfört med andra Zeissobjektiv samt efter provfotografering så anser jag i alla fall att det här är en Biogon 2,8/3,5 cm i den här ryska fattningen! :)
/B



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg