Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6254 // Mera om det analoga! Analog Leicaservice tar c:a 7 månader i Tyskland!

Jag har haft kontakt med Kirstin Masney på Leica Camera AG om möjligheten att få service på min Leica M6! (Min kamera har nu gått i en 35 år och behöver litet service, och även rengöring invändigt) Men svaret jag fått är att det tyvärr är väntetider på c:a 7 månader för en service/reparation på en analog M Leica!

Och på min fråga om en kamerareparatör i Sverige skulle kunna köpa in de eventuella delar som behövs vid service, så blir svaret, "tyvärr har vi inget auktoriserat servicecenter i Sverige som får reparera och därför beställa delar till analoga kameror" Och fortsättning blir också: "Vi arbetar intensivt för att minimera reparationstider samtidigt som vi fortsätter att uppfylla de högsta kvalitetsstandarderna".

Inget roligt besked! Och för mig verkar det inte vara så speciellt bra planerat av Leica nu när man även nytillverkar Leica M6!

/Bengan 

 

Inlagt 2023-06-26 11:31 | Läst 767 ggr. | Permalink
Sälj din M6 (du får säkert ett bra pris trots servicebehov) och köp en digital M för slantarna. Allt frid och fröjd! 😜

Skämt och sido, så är sju månader alldeles för lång tid. Jag tyckte att sex veckor var för lång tid för min digitala M under covid-året 2020. Det verkar helt enkelt gå för bra för Leicas försäljning i förhållande till resten av organisationen. Det är tydligen en lång väntetid på nysläppta Q3 också.
Du gillar ju slow photography! Varsågod 😊
Sven Blomquist 2023-06-26 12:08
Ellerså köper du ett M6-hus till som du kan fota med under tiden det andra är på semester i Tyskland.
Själv väntar jag på min underbara Summicron 35, version 1, som jag lämnade in för rundsmörjning den 12 januari - till en svensk reparatör! Jag blev förvarnad om att det skulle ta "lång tid"; sen kan man ju ha olika innebörd i begreppet lång tid....

Men, den gluggen är värd att vänta på - om man måste! Och värd att sakna - om man är utan...
Jag förstår att det är irriterande! Men tiden går fort nuförtiden och Du har ju andra fina kameror (Leica M4 och Contax G2) att trösta Dig med under tiden! Mvh Wolfgang
Hart hört om långa köer när det kommer till digitala M också. Det jag inte förstår är varför de inte sätter upp en digital kö. Så du får ett datum och skickar in den till det datumet. Är kameran obrukbar hjälper det ju inte så mycket. Men om det mer är en genomgång, så skulle det ju vara trevligt om huset/linsen inte bara låg och väntade i tyskland utan faktiskt kunde användas på hemmaplan fram tills det är ens tur, sedan är den borta 2-4 veckor med leveranstidr etc. Hade sparat Leica logistisk och plats, samt gett kunderna lite mer flexibilitet och möjlighet.
Såg att Leica USA anger 6 månader för reparationer av analoga kameror. Antar att `film-explosionen´ sedan ett par år tillbaka medfört att man köper upp gamla leicor till höger och vänster och många behöver nog reparation / service. Gissar att din kamera behöver någon reservdel annars hade väl service i Sverige fungerat.

/Stephan
Svar från Benganbus 2023-06-26 17:01
Stämmer bra Stephan, en liten reservdel skulle göra tidsratten gott! Men ingen katastrof, allt funkar!
/B
Leica kanske prioriterar nyförsäljning av nya M6 och bromsar service på äldre hus?
Svar från Benganbus 2023-06-26 20:02
Jag tror att de äldre serviceteknikerna håller på att gå i pension och nu försöker Leica anställa/lära upp nya teknikert och hade inte det här analogintresset kommit så hade det nog gått bra även med nya Leica M6!
För den borde hålla några år innan service! Men så kom analogintresset och där e Leica såklart även med! :)
Tyvärr i vissa fall! :(
/B
Kan rekommendera https://www.analogakameror.se/ i Stockholm. Inte auktoriserade men gör ett bra jobb.
Väldigt fyrkantigt att kameran måste stå i fysisk kö på plats! Att köa på distans och skicka in apparaten 4 veckor innan jobbet utförs vore smidigare.

Har du kollat alternativ i Tyskland?

Klippt på nätet:

Neben der Leica Camera AG in Wetzlar (Leica Customer Care) gibt es verschiedene von Leica authorisierte Firmen, die nahezu jede Leica Kamera reparieren können. Allerdings ist aufgrund der Ersatzteilverfügbarkeit eine Reparatur eines klassischen Schraubgewinde-Modells deutlich schwieriger als bei den späteren Leica M-Kameras. Eine frühe Leica IIIa oder IIIb kann im Ankauf oder Unterhalt deshalb völlig unwirtschaftlich sein, wenn Reparaturen anstehen. Dagegen kann eine Leica M3 und M2 nach wie vor gut repariert werden, noch immer können Reparaturbetriebe auf teils neuwertige Ersatzteile der Leica Camera AG zugreifen. Die Preise dafür sind allerdings hoch.

Det bör finnas alternativ fast det blir dyrt.
Det blir väl att plocka fram din M4-2, där är ingen elektronik som behöver 7 månader för reparation o service :) Eller gör som Hugo rekommenderar, lämna in den här i Sverige.
Svar från Benganbus 2023-06-27 21:13
Jag har ju min M4 i nödfall! ;)
Men ett annat problem det är att Leica inte lämnar ifrån sig, eller säljer några reservdelar! Så är det en liten del i kameran som är sliten, och behöver bytas, så får man nog tillverka en sådan del själv!
Den här reservdelspolitiken måste ha uppstått bara för några år sedan för de kameratekniker i Sverige, som tidigare hjälpt mig med service av objektiv och kamerahus dom har inte haft problem med reserdelar från Leica!

Så för att få en reparation av kameran, där det ev måste bytas en liten del i kameran, där gäller gäller det sju månaders väntetid!
/B
Johan Pihl 2023-06-28 11:18
Jag lider med dig. Att behöva vänta i sju månader på att få sin leica reparerad låter helt sjukt.
Du har nog rätt, jag har heller inget minne av att detta med reservdelspolitik existerade på den tiden jag själv använde leica.
Ja ja, lycka till! Och en M4 kan ju funka ganska bra som reservkamera i nödfall :)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg