Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6251 // Internet e inte alls så dumt! ;)

Nydamskeppet är ett 3 ton tungt, 23 meter långt och drygt 3 meter brett klinkbyggt skepp, byggt i ek på 300-talet! Visst påminner den om en Kyrkbåt va? :)

Alltså, jag håller på med en fortsättning på tråden från Åkroken i Nyköping! Det jag tyckte va extra intressant vid den arkeologiska utgrävningen var resterna av ett båthus från 600-talet för en havsgående roddbåt! Och den tråden ledde såklart till Nydamskeppet och även vidare till Sutton Hoo-båten!

Vad annat då, jo i går så sökte jag på intressanta platser i trakterna runt Hudiksvall, för vi skall dit på semester senare, och fann det här! "Bebyggelsehistorisk tidskrift. Hälsinglands äldre bebyggelsehistoria." Stefan Brink. (Från 1994) Och läser där: "Enligt två av varandra oberoende källkategorier, pollenanalys respektive arkeologiska fynd, händer något drastiskt vid mitten och århundradena efter mitten av det första årtusendet. Under denna period, vendeltid, saknas i princip arkeologiska fynd från landskapet. Endast enstaka fynd är kända. Lars Liedgren (1992 s.212) sammanfattar situationen: ”Bebyggelseutvecklingen har helt avstannat i början av 600-talet e. Kr. och en kraftig regress har satt in. Förändringen kan bara förklaras av att antalet människor... minskat på ett mycket markant sätt.” Omkring 500 e. Kr"

https://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:1533432/FULLTEXT01.pdf

Nu anar ni va, klimatkatraofen år 536 e:Kr, som det även skrivs om på Rökstenen, i Eddan och i en del andra av våra nordiska skrifter och även i Kalevalaeposet, en katastrof som Bo Gräslund och andra numera vetenskapligt tagit fram ytterligare bevis och fakta för!

Det va det om havsgående roddbåtar och om en tidigare klimatkatastrof som betydde död för c:a 60% av Nordens befolkning! Internet är fantastiskt! :) Vad gäller fotografi, så fortsätter jag med färgfilm med ett icke antireflexbehandlat objektiv från 1938! :)

.

Den här forntida utrustning har jag visat tidigare, men här kommer bild på det hela för de som inte sett den tidigare! :)

Här är mera läsning: https://www.nbcnews.com/nightly-news/video/film-is-not-dead-demand-soars-for-vintage-cameras-in-developing-trend-150890053734

Och Glad midsommar på er! :)

/Bengan

Inlagt 2023-06-23 08:35 | Läst 985 ggr. | Permalink
Internet ja, helt klart mycket intressant som fastnat i det nätet! Och nu kan den kunskapssökande likt en verkliga-livet-spindel suga ut det gottaste ur de bästa bytena. Mycken kunskap blir det! Fantastiskt med de tidiga havsgående båtarna! Men jag är inte säker på att jag skulle vilja följa med ut en blåsig och regnig dag på Nordsjön i en sådan där... Inte en solig heller vad det beträffar. Duktiga sjöfarare var de!
Snygg båt! Mäktigt bygge! Styråran där den ska sitta, på styrbords låring.

Under vikingatiden fortsatte nordborna ro fast segel var uppfunna. Enligt en artikel i Scientific American för kanske 25 år sen var detta kulturellt betingat. "Tough men row". Men jag tror att det fanns positiva effekter. Man höll sig varm! Och var stark och vältränad när man kom fram.

År 536 är ju inte så där jättelänge sen. Att så mycket är glömt beror väl på att de flesta dog och att senare generationer inte satte tilltro till uppgifterna utan avfärdade dessa som myter.
Blir det inte en väldans massa damm på sensorn om man låter kameran ligga öppen så där? ;)
Svar från Benganbus 2023-06-23 23:05
Tänkte inte på det! :)
/B
Allt sånt här är väldigt intressant. Och visst är det så att kyrkbåtarna bygger på skeppsbyggnadstraditionen från tidig vikingatid och Nydamsskeppet - en lång, relativt sett ganska smal snipa, framförallt avsedd för rodd.
//GöranR



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg