Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6248 // Nydamskeppet och att fotografera med färgfilm i dag!

Det här är inte den kamera jag tar med i dag, utan bara ett exempel på kameratypen!

Köpte ju en bok på Nyköpings museum som berättade om utgrävningarna i kvarterat Åkroken och att man där hittade rester från ett båthus från 600-talet e.Kr. Och då Nyköping vid den tiden låg vid standkanten av Östersjön så va det sannolikt havsgående båtar som legat där! Havsgående roddbåtar!
Kom att tänka på Nydamskeppet, 23 meter långt, som man hittat i södra Danmark. Skeppet representerar utvecklingen före vikingaskeppen! Skeppet har höga stävar och ett kraftigt språng för att klara färder över tex. Nordsjön! Man rodde alltså! Och då tänker jag såklart även på gravbåten i Sutton Hoo, även det en roddbåt! Och nu blir kopplingen ännu större mellan England och Skandinavien under Folkvandringstid! Och här skulle jag också kunna börja prata om Beowulf, och den starka kopplingen till Gotland, men det gör jag inte just nu! Men det kommer nog! :)

Nu till någonting helt annat, som man sa i en Tv-serie! Fotografering med färgfilm! För många ungdomar e det här något nytt, men för oss gamlingar så blir det mera nostalgi! Tänk förr då man kunde lämna in filmen i de snabbfotobutiker som fanns, och man fick filmen framkallad på en timme och till det fina blanka färkort på de tagna bilderna!

I dag tar jag med min Leica M-kamera ut i solskenet med ett icke antireflexbehandlat objektiv från 1938 för att ta några bilder med färgfilm! Vill utmana med att ta några motljusbilder! Det finns för få utmaningar numera, vi har blivit tamkatter! Med en AI-digitalkamera som sköter allt! ;) Men då det numera inte finns entimmesframkallning, så tar det litet tid att få fram bilder som är tagna med film i dag! Det va något bättre förr! I alla fall ganska annorlunda!  ;)

/Bengan

Inlagt 2023-06-21 06:48 | Läst 615 ggr. | Permalink
Snygg (och bra) kamera :) Och ett bra objektiv, vad jag förstått av de som använt det.
Svar från Benganbus 2023-06-21 13:18
Du är part i målet Johan, men jag håller ändå med vad gäller kameran! :)
Vag gäller objektivet, det duger! ;)
/Bengan
Ser lovande ut!
Göran
Svar från Benganbus 2023-06-22 07:41
Tack Göran! :)
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg