Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6346 // Äkta vara!

Eller så här, i dag tillverkar flera företag nya kameraobjektiv som har en del "skavanker", eller kalla det för medvetna ofullkomligheter i den optiska konstruktionen för att objektiven skall teckna som objektiven gjorde på 1930 och 1940-talet, och kanske litet senare eller tidigare! Man kallar det ibland för att objektivet har en personlighet!
Ett av de första objektiv som jag prövade av den här typen va ett Voigtländer Nokton 1,4/40 mm som "bara" va Single Coated! Och så va även brännvidden litet udda, 40 mm! Men så här va de flesta kameraobjektiven på 1950 och 1960-talet och ingen märkte något! Men de här nytillverkade "ofullkomliga objektiven" är sannolikt en smart affärsidé, mot den så vanliga och fantasilösa skärpetävlingen! ;)

Men vänta nu, som sagt, det här objektiven fanns ju redan, varför inte i stället köpa ett äldre, sk. analogt objektiv! Jovisst, det gjorde ju många till sin digitalkamera, Helios 44 tex. Men det finns ännu mer ursprungliga, där en hatt kunde vara bra att ha som solskydd när man fotade i solsken! ;)
Och ursprungligt, på en digitalkamera! Ursäkta mej!
Nåja jag har fotat så själv!

Men åter till det mera äkta! Här är ett icke antireflexbehandlat objektiv från 1938! Men en kompromisskonstruktion för att i största möjliga mån undvika de interna reflexerna i konstruktion, då det ännu inte fanns någon väl fungerande antireflexbehandling! Men det här gör att objektivet får en personlighet! En äkta personlighet! ;) Mycket beroende på att man ändå kunde behålla skärpan i den eminenta konstruktionen av Ludwig Bertele, då blev det här objektivet även ett mytosobjektiv och ett begrepp, Sonnar 1,5:an! Även leicaägare på 1930, 1940 och 1950-talet ville gärna ha en Sonnar 1,5:a! Och även fotografer på 2000-talet som synes! :)

Nu har det kommit in andra spelare i det här! Mycket intelligenta bildprogram som kan härma det mesta i bildväg! Även härma ett Sonnar 1,5 kan jag tänka mig!
Så lycka till med den fotografiska framtiden, som nog redan är här!
Så var'e med det!

/Bengan

Inlagt 2023-06-19 08:20 | Läst 690 ggr. | Permalink
Men ingen kan härma Bengt Björkbom =)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg