Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6344 // Mitt liv med M Leica! Den analoga alltså! ;)

Ok, alla överliggare på Fotosidan har säkert hört det här tidigare eller delar av historien, men här är en liten sammafattning för nytillkomna tittare om varför jag valde M Leica!  Och som med det mesta, så va det nog slumpen från början! Vad gäller Leica alltså! Jag ville ha en kamera att fotografera min familj med 1959, och en försäljare hos Öbergs i Stockholm, eller va det Boesens, föreslog då en Leica Standard med några rullar Ferrania diafilm! Och det fungerade bra med hjälp av exponeringsstickan Teckno! Men efter något års påläsning i fototidningar och liknande, så förstod jag att med en M Leica så skulle jag ta ännu bättre bilder! Och så blev det 1962 och så gick åren och jag fotograferar fortfarande med M Leica! (Det fanns andra kameror även på den tiden)

Och vad gäller att ta bra bilder då med M Leica! Jo jag e mycket nöjd med mina bilder! Och jag är fortfarande nöjd med M kameratypen! Den här M Leican på bilden här ovan, den är nu trettiofem år gammal, och har varit med mig på utlandsresor, fjällvandringar, skidåkningar, cykelturer och även på kvällspromenader! Jag tror det är viktigt att vara nöjd, eller tillfreds, med vad det än gäller här i livet!  

Och vad gäller framtiden då? Jo jag fortsätter att fotografera med en analog M Leica! (Men använder vid trängande behov en digitalkamera) Och vad som är intressant och kul numera det är att den analoga M-kameran nytillverkas, läs Leica M6, och att intresset för analogt fotografering har ökat bland ungdomliga fotografer! Det känns som om man är med liksom! Även om det fortfarande är ett udda fotograferande! ;)

I dag regn här i Gnesta! Äntligen litet bättre fotoväder! ;) Det kan bli filmframkallning i kväll! Kanske! Allt beror på liksom! :)

/Bengan,

Ps. Vad gäller läsning, jo i boken vi köpte på Nyköpings museum, som handlar om de arkeologiska utgrävningarna i kvarteret Åkroken i Nyköping, så skrev man att man hittade rester av ett båthus från 600-talet! Det har stått ett större båthus/eller båtskydd, vid den dåtida stranden till Östersjön! Storleken på båten som man haft här innebar att man kunnat ro med båten ute på Östersjön! Även över till andra sidan på Östersjön! Visst är det spännande! Och 600-talet, det e långt före Vikingatiden! Å vem hade råd att bygga sådana här båtar! Nu börjar det hända saker, så jag googlade litet mera!
"Vi är idag övertygade om att det rör sig om det för tiden största kända båthuset (no. naust) i Östskandinavien."
https://arkiv.sigtunamuseum.se/wp-content/uploads/2015/03/Situne-dei-2014_Baeck.pdf

Inlagt 2023-06-18 10:15 | Läst 707 ggr. | Permalink
Vilken fin sammanfattnng! Om kameror, resa och lite om livsresa. "Åtminstone tillfreds" är en rimlig förhoppning tycker jag.

Resor:

Folk kunde ta sig fram även förr. Gotland ligger ju 10 landmil från nuvarande svenska kusten och syns inte alls. Ändå rodde folk dit, tog med elden så att ön stannade över vattnet hela dygnet, och somliga rodde tillbaka.

Jag stod med Erik Olsson vid öns västra strand. Han förklarade hur folk hittade. Ser du molnen vid horisonten? Näe sa jag, vilka moln? Du ska titta langst nere vid horisonten sa Erik, inte en bit upp!

Och där, allra längst ner, syntes ju moln. Dom liggar yvar Öland sa Erik. Det är ett styvt jobb att ro dit men folk klarade det.
Svar från Benganbus 2023-06-18 14:37
Det verkar vara för c:a 10.000 år sedan som de första människorna paddlade över till Gotland. Och de gjorde nog samma bedömning som Erik Olsson, "ser du molnen vid horisonten och ser du fåglar som kommer flygande därifrån, ska vi inte ta och paddla ditåt en vacker dag och kolla? Vi tar litet matsäck med oss! Det kanske ligger en ö där!" :)
Men då stod dom på Öland och sade så!
/B
Med (nästan) 22 år på FS så är jag definitivt överliggare så storyn har jag tagit del av tidigare. Jag håller med om att det är kul att analog fotografering lever i välmåga parallellt med den digitala. Vi får hoppas det fortsätter och att de höga filmpriserna inte avskräcker alltför många nya och gamla analogentusiaster.

Skickar också en eloge för de stiliga och coola glasögonen.

/F
Sabud 2023-06-18 18:12
Dom är coola, men jag har sett coolare briller på Bengan ;)

/Stephan
Svar från Benganbus 2023-06-18 20:57
Tack för det Fredrik! Det e mina Gletscherbrillen! Kan även användas i de svenska fjällen! :)
/B
Svar från Benganbus 2023-06-18 20:59
Tack för den uppmärksamma kommentaren Stephan! :)
/B
Men vad hände med numreringen av blogginläggen? Helt plötsligt hoppade den upp från 6244 till 6344.
E de falsk marknadsföring? 😉



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg