Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6227 // Det kanske behövs en Kulturkanon i Sverige?

Jag sitter och läser i den Poetiska Eddan vid morgonfikat! Och vad e nu Eddan undrar nog någon! Det är kortfattat,  en del av vår Svenska och Fornnordiska historia! Dock nedtecknad av en Islänning! Vi i Sverige e duktiga att härma och ta till oss andras kulturer! Och vad blir då kvar , inte så mycket vad gäller vårat eget!

Nu menar jag inte att vi skall plugga Eddan, men att veta vad Eddan är, det är nog inte så dumt! För vi omges av kopplingar till Eddan, utan att veta om det! Ordspråk, historia och en del annat, som tex Sagan om ringen och stora populära aktionfilmer från Hollywood med drakar, svärd och hjältar!  Games of Thones tex, där spåren går från Beowulf och vidare via Eddan, sagan om Ringen osv!
Sedan finns det tyvärr andra grupper som tagit en anna del av den här historien, tex Vit maktrörelsen och asatroende grupper!

Men som någon tidigare sagt, kunskap e makt! Annars blir vi lurade hela tiden! ;)
Och så e det nog litet allmänbildning att veta vad Eddan är, eller i alla fall veta var Eddan finns!
För Eddan finns på biblioteket!  :)

/Bengan

Inlagt 2023-06-03 08:34 | Läst 1029 ggr. | Permalink
Eddan finns i en kasse här hos oss också, den och många andra böcker fick "tillfälligt" omplaceras när Digitala Rummet renoverades. Den stod i bokhyllan där och måste räddas till annan plats. Självklart kommer alla kassade böcker -just kassade, inte kasserade, de finns i kassar i ett rum en bit bort- att få nya fina bokhylleplatser med tiden. Den tiden är inte specificerad, den kan nog bli ännu längre än de ganska många år redan är. :-)

Översättningen är av Ohlmarks om jag minns rätt, alltså äldre än Lönnroths. Men texten är ju gammal den också, så det ordnar sig nog.
Svar från Benganbus 2023-06-05 16:48
Spännande läsning väntar! :) Och nu när Gräslund klargjort en del sammanhang så blir Eddan ännu mer intressant!
/B
Jag är positiv till kulturkanon. En lista med 100 verk som man kan läsa, titta på. åka till eller åtminstone känna till. Ett stöd för unga människor som vill orientera sig och för folk som flyttar hit och vill orientera sig.

F ö tror jag att "känna till" är nyckelordet. Visst har jag försökt stava mig fram i Hávamál. Men läsa allt, tyvärr inte.
Svar från Benganbus 2023-06-05 16:52
Håller med om en Kulturkanon på något sätt, som svar på den kommersiella kanonen som överöser oss varje dag! :)
/B
När jag gick i skolan läste vi valda delar av Eddan. Det ingick i vår (ut-)bildning.
Omslaget på din bok är ju Freja målad av John Bauer. Kan berätta att en stor tavla- denna Freja - prydde fondväggen på vår stora aula så jag såg den varje morgon i sju år, eftersom vi hade obligatorisk morgonbön.
John Bauer blev, år 1917, ombedd att göra en målning till (dåvarande Karlskrona Högre Läroverk för Flickor - som senare blev Kommunala flickskolan). Han besökte skolan och planerade att göra en muralmålning men planen ändrades och det blev en två meter hög oljemålning.

I en bok om skolan i Karlskrona (utgiven 1998) står att läsa, att en Ebba Hellström, lärare i matematik, kemi och fysik, var med när Freja avtäcktes i bönsalen 1917. Hon berättade att John Bauer var närvarande och att herrarna i skolstyrelsen vände sig diskret bort när täckelset föll.
Vidare står i boken: "Bilden är så fjärran från den behärskning som predikades för eleverna och man kan onekligen undra vad John Bauer tänkte när han skapade Freja för Flickskolan."

Själv gick jag i skolan många är senare (1962-69) men även då var reglerna tämligen stränga för hur vi elever skulle uppföra oss, såväl i skolan som på fritiden.
Tavlan är numera i Blekinge Museums ägo, dit den donerades när skolformen upphörde 1971.

Hälsningar Christina



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg