Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6224 // 350 miljoner foton laddas upp till Facebook varje dag

Alltså, 350 miljoner foton laddas upp till Facebook varje dag; Instagram får c:a 27 800 bilder per minut! Totalt, enligt en analytiker, laddar vi nu upp och delar c:a 1,8 miljarder bilder varje dag! Nästan 2 miljarder bilder! Varje dag! Ok, är det här något problem? Möjligen inte! Internet kommer inte att fyllas upp, och att ta dåligt utförda, ogenomtänkta och i stort sett irrelevanta bilder, kommer nog inte att skada någon fysiskt!

Och kombinera det med internet och den exponentiella tillväxten av lagringsutrymme och tillhörande kostnadsminskning och sociala medier och du har ett recept på om inte en bildkatastrof så i alla fall en ofantlig jättehög med skräpbilder som flyter omkring!

Men det här påminner nog oss om den gigantiska skräphögen av plast som snurrar runt i en jättevirvel i Stilla havet! Och alla dessa miljarder och åter miljarder slängbilder vi tar som även blir en kränkning av oss själva och vår kunskap, och även mot själva naturen. Ju mer vi överväldigar våra sinnen med mängder av skräp, här fotografiskt skräp, desto mindre kommer vi att märka och se skönheten i de bilder som faktiskt finns!

Fritt översatt från https://www.stuff.tv/features/everyones-photographer-these-days-just-not-very-good-one/

/Bengan

Ps. Här är info om den andra överkonsumtionen, som vi inte heller vill låtsas om! ;)
https://www.aktuellhallbarhet.se/miljo/klimat/ny-soptipp-funnen-i-atlanten/

Inlagt 2023-05-31 06:27 | Läst 1593 ggr. | Permalink
Den moderna människan jobbar hårt på sin egen utrotning. Men djuren först!
Klokt inlägg och läsvärt det här!
/Gunnar S
Hej,
De ä ju tur att inte all bilderna blir kopierade på plast eller träflis. Då hade det ju varit än mer åt helvit.
Nu tror jag att O och 1 orsakar en massa problem också. De kräver ström för lagring.
Men just nu föder de AI programmen med mat, å det kan ett problematiskt.
Håll igång
Bob
1,8 miljarder uppladdade och delade bilder per dag på en befolkning om 7 miljarder (små barn borträknade) betyder att varje person statistiskt sett laddar upp en bild 94 gånger om året, alltså en gång på 3 dagar och 21 timmar.

Om man, exempelvis i en blogg ;-), delar en bild varje dag ligger man alltså markant över genomsnittet och riskerar, enligt artikeln (från 2014) som du hänvisar till, att "kränka naturen". Jag tycker att det är ett förenklat resonemang med en befängd slutsats.

Bilddelningssiffrorna var förvisso svindlande redan 2014 och de kommer att bli ännu mera svindlande i takt med att bilder kan genereras av AI i ännu snabbare takt.

Men jag frågar mig om inte det bästa man kan göra är att är att efter bästa förmåga bidra med egna bilder som man lagt ned tid och engagemang i, och att lyfta andras bilder som man tycker är bra. Att på något sätt moderera inflödet av bilder till internet är uppenbart orealistiskt. Och vad skulle det konkreta syftet vara?

Plasten i haven är ett betydligt värre problem.


/F
Khalad 2023-05-31 17:35
Hej Fredrik, instämmer helt. Innan jag kom till din kommentar hade jag redan gjort den lilla överslagsberäkningen att knappt två miljarder bilder per dag är en bild var fjärde dag i snitt per person. En blogg per dag är alltså minst fyra gånger så mkt, för att inte tala om fler bloggar per dag….
ehrsa 2023-05-31 19:28
Fredrik, bra kommentar i sammanhanget här.. "Tänkte inte på det var det väl någon som sagt"..
Hälsn!
Bra blogg denna!

"Jag tänker, alltså finns jag" uttalade Rene Descartes. Nu är det annat som gäller. "Jag har masor av selfies på nätet, alltså finns jag".

( Bilden var väl lite ljusare då du visade den förr? Ialla fall minns jag den som fylld av ljus. Kanske bara identifierade mig med guldsmedslärlingen(?) som fick lite ljus under en rast i arbetet.)
Spännande läsning tack för det.
Jerry
Bra bild, säger mer än ord om tiden finns 😉

/peter
Och vem hinner kolla på alla bilder? Om nu någon bryr sig?
Ta det lugnt Bengt!
Du behöver faktiskt inte bry dig om allt detta. Mycket, om inte det mesta, av allt som ingår i statistiken handlar om filer. Det är oftast JPG eller PNG filer, men man ska inte tolka allt som bilder.
En del är "mem" eller "memes" som ofta är text eller skärmdumpar. Dessa delas, alltså "laddas upp" igen mångamångamånga gånger om de blir populära. Andra är "riktiga" bilder eller videosnuttar, som också delas om de blir populära.
Så totalt är mängden "dåligt utförda, ogenomtänkta och i stort sett irrelevanta bilder" mindre än vad du kommit fram till.
Och det har egentligen ingen betydelse även om mängden vore tusen gånger större, för varför ska man bry sig om sådant? Bryr du dig om hur stor andel "fula" löv som faller om hösten? Hur många myror som invaderar sommarstugor varje år? -Gör inte det, man blir bara bitter av det.
Jag tycker att det är kul när folk använder de medier som står till buds för att dela med sig av något, jag kallar det kulturuttryck. Fast aktivism och hat brukar jag klicka mig förbi.
Sorry att jag har en aning avvikande åsikt, men du kanske faktiskt ville skapa lite debatt?



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg