Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6214 // Mitt Stadsbibliotek!

"Den som söker efter information på nätet kommer inte åt bibliotekens skatter utan riskerar att hamna på desinformationens skräphög.” (Biblioteksbladet)

Jag kommer ihåg mitt bibliotek på Sveavägen, lagom gångavstånd hemifrån där vi bodde, ett bibliotek som gav mig ingång till andra bibliotek, tex. till "Biblioteket i Babel!"
Nåja, nu har jag inte läst hela den boken, men jag vet vad boken handlar om och jag vet en del om författaren! Det kan räcka många gånger! Se'n undrar jag såklart hur jag upptäckte biblioteket första gången! Knappast det sociala arvet, för det fanns inte många böcker i mitt hem, eller bokbelästa människor, så vad va det då?


Mitt Bibliotek på Sveavägen/Odengatan!

Och vissa saker är svåra att släppa taget om, jag läser fortfarande böcker och tidningar trots internet! Fast några tycker att det e konstiga böcker och konstiga ämnen som jag läser! Någon har nog även sett det under åren i min blogg! ;)

Jag fotar även med konstiga kameror, och även en hel del analogt, det ingår nog även i konstighetsbilden! ;)

Nog för nu, dagen väntar!

/Bengan

Ps. Den som vet, han ser Jena-fyran! :)

Inlagt 2023-05-22 08:11 | Läst 908 ggr. | Permalink
När jag gick i sexan var det en av mina lärare som väckte intresset för att läsa. Han läste högt ett parti ur "Greven av Monte Christo" där greven lyckades få kontakt med en medfånge genom ett hål i väggen som de båda karvat ut. På den vägen är det.
Hej Bengt,
Den kameran är helt perfekt för reportage. Gatufoto skulle gå som en dans, du vet ju att H C-B dansade fram sin bilder.
Varför inser inte Leica att de kunde ha en digital Leica I. Den skulle sälja som smör.

Samma skandal är att inte varje skola och kommun har ett bibliotek. Det skulle skrivas in grundlagen. Varje invånare i vårt land skulle va tvungen att läsa en bok i veckan och redovisa den i muntlig tentamen hos statens centraldator. Omtentamen en vecka senare.

Hoppas solen lyser i Gnesta
Bob
elgenper 2023-05-22 14:11
"Varför inser inte Leica att de kunde ha en digital Leica I"? Ja, faktum är att de hade precis det - och la ner hela modellserien!

Här är den: https://www.kamerabild.se/tester/kameror/test-leica-x1

Den följdes snart av den förbättrade X2 (jag har båda, och är än i dag imponerad av dem, och använder dem gärna). Liten och kompakt, med objektiv av bästa Leicakvalitet i ekvivalent 35 mm bildvinkel. Riktiga rattar för inställning och en superenkel meny. AF, som är långsam, men snabbare och säkrare än skalfokusering i alla fall...

Hade man bara utelämnat den fåniga infällbara blixten och använt utrymmet för en enkel lysramssökare för den enda brännvidden, hade allt varit perfekt. I stället "utvecklade" de kameran med en bra men ljussvag zoom, som inte sålde nåt vidare av diverse skäl. Och så la dom ner hela serien!

Och givetvis: länge leve biblioteken! Jag växte upp i ett hem med gott om böcker, men biblioteket var jag stamgäst på; minst ett besök i veckan! Och Bengans bild är storartad!
Bob Bovin 2023-05-22 14:39
Hej Per,
Du har helt rätt att Leica har försökt.
En ny skulle va som gamla Leica I med fullformat och utbyte av objektiv. Gärna med skruvfattning så att nya objektiv kunde användas på gamla Kameror. Internminne vore bra med blåtand. Bara in med elektronik och sensor.

Om det går? Jaha kolla på hur man får plats med fyra kameror i en mobiltelefon.
Ha en fin dag
Bob
mombasa 2023-05-22 17:59
Varje kommun sak ha ett folkbibliotek
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/bibliotekslag-2013801_sfs-2013-801

/Gunnar S
(Men det behöver nödvändigtvis inte vara ritat av Gunnar Asplund :-)
Jag häckade en hel del på stadsbiblioteket i korsningen Odengatan Sveavägen i Stockholm. Då tyckte jag inte om barnavdelningen, dels pga utforminingen med mörka reliefer, dels för att jag ville läsa riktiga böcker. Lyckades krångla mig in på vuxenavdelningen. Sen flyttade vi till Solna och hade då Solnas stadsbibliotek i samma hus!

Vilken liten smidig kamera! Jag som använder Pentax sista(?) DSLR funderar på att tillverka ett sånt där trähandtag som fanns till Pentax stora mellanformatare.
Måns H 2023-05-22 14:54
PS: Borde kommenterat bilden. Har sett den förut och den står sig alldeles utmärkt!
"Den som söker efter information på nätet kommer inte åt bibliotekens skatter utan riskerar att hamna på desinformationens skräphög."

Helt riktigt. Nätet är mycket bra när man skall ha tag i kort grundinformation som kan utgöra utgångspunkt för vidare arbete. Annars kan det vara en farlig och vilseledande plats - allrahelst för den okunnige. Man finner också snart att sidorna ofta är kopior och variationer av varandra.

Det jag många gånger har kvar efter en lång bildningsresa genom livet, är att jag vet precis var jag skall sätta fingret i bokhyllan. Då får jag genast fram en adekvat informationsuppdatering. Det är något helt annat än Wikipedia.

Biblioteksbladet har rätt!



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg