Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6211 // Hjälpmedel eller stjälpmedel? Inte alls, försäljningsmedel kallas det! :)

Vi har fått låna en ny bil, och i den finns det grejer må jag lova! På vår tidigare bil så va det stort sett bara att köra! Man kollade såklart i backspegel och vände sig om när man backade och kollade så inte handbromsen låg i när man körde! Och kände ofta i bilen om motorn inte gick bra! Och man kollade olja, vatten då och då! Och livet lekte!

Den här lånebilen "berättar" nästan allt för mig och varnar för det mesta! Bilen styr också när jag närmar mig de vita streckan på körbanan! Det ryckte tex. i ratten när jag gjorde en omkörning! Och att sätta på fläkt och värme, det krävde att jag stannade bilen och tog fram instruktionsboken! Det e ju förbud att tala i handhållen mobiltelefon när man kör men vore det inte bra med ett förbud för de här bildskärmarna i moderna bilar som lockar till tryckande i olika menyer när man kör?
Ok, det här e bara en liten bråkdel av de "hjälpmedel" som finns i bilen!
Några gånger har jag även talat med bilen och frågat, "tror du jag e dum va?"

Men för att komma till sak, vad e det frågan om? Säkerhet säljer biltillverkarna in det som! Men jag vet nog vad det e frågan om, marknaden vill ha en stor kundgrupp! Och att alla skall kunna köra bil utan att egentligen kunna köra bil! ;) Så med massor av intelligent hjälpteknik så får man sälja bilar till alla! ;) Och vad har det här resonemanget på en fotosida att göra! Gissa de ni! ;)

I dag ledigt faktiskt, inget planerat alltså, så då tar vi en en långpromenad! Och jag tar med mig en icke självkörande kamera! :)

/Bengan

Ps. Jag har läst det här flera gånger, andemeningen e inte alls så dum faktiskt!

Inlagt 2023-05-18 08:24 | Läst 1008 ggr. | Permalink
Jo tack, ibland är det rena Kafkakänslan i min nya (ja, någorlunda...) KIA. Varje gång man börjar rulla, så kommer en lång text upp om att det är farligt att läsa på skärmen under körning - och ett krav på att man ska trycka på skärmen för att bekräfta att man läst denna text... Först då får man se någon annan, betydligt viktigare och mer angelägen information! Anar amerikanska advokater nånstans....

Så "fungerar" i alla fall inga gamla 30-talsleicor, inte ens om man skruvar på nåt från Voigtländer....;-)
Svar från Benganbus 2023-05-18 09:11
Å med ett 35 mm Zeissobjektiv oxå! :)
/B
Ännu ett skäl att hålla kvar vid min 15 år gamla KIA Sportage. Jag gillar högt att köra bil - men jag vill köra själv.
Funderar på att sätta mina duktiga verkstadskillar på en grundlig helrenovering. Det blir mycket pengar - men ändå väsentligt billigare än att köpa en ny bil. Dom skulle för övrigt gilla saken - mycket roligare än att pula i en elbil.
Svar från Benganbus 2023-05-18 09:13
Återanvändning och långtidsanvändning är bra både för själen och planeten! :)
/B
Det borde inte rycka i ratten om du har körriktningsvisaren aktiverad. Over and out.
ztenlund 2023-05-18 09:40
Kanske borde ha åkt runt och blinkat hela tiden då när hyrda V60:n för några år sedan oavbrutet lade sig i när jag inte hade lust att köra mitt i slitagespåren på motorvägen... Oklart vilken åtgärd som vore lämplig för att slippa trötthetsvarning på grund av "vingel" när man håller ut från en grupp cyklister.

Den här typen av funktioner är bra i teorin. Ingen vill köra i diket eller somna och få en mötesolycka. Dock fungerar de ungefär som en brandvarnare som går varje gång man rostar bröd. Och alla vet vad som brukar hända med sådana brandvarnare, eftersom folk tröttnar...
syntax 2023-05-18 09:43
Alldeles riktigt! Bevare mig för förnumstiga tillverkare - dom får inte mina pengar.
Svar från Benganbus 2023-05-18 09:44
Stefan!
Vadå aktiverad! Måste man aktivera körriktningsvisaren?
Lura inte in mig i instruktionsboken! ;)
Jag fortsätter nog att dra i ratten vid omkörningar! För att visa att jag bestämmer!
Och hittils har jag varit starkast! :)
/B
Stefan Åhbeck 2023-05-18 10:01
Ok. ”Körriktningsvisaren aktiverad” = ”blinkersen på”
;-)
Svar från Benganbus 2023-05-18 10:09
Å då styr inte AI tillbaka mig? Med ratten? :) Så jag måste ge tecken med blinkers innan jag byter fil för att köra om? :)
/B
Bra text du plåtat av! Som byggnadsvårdare tar jag till mig!

Stjälpmedel tycker jag är en bra beskrivning. För att ha kontroll över grejerna måste man överlista automatiken. Den blir allt svårare att överlista.

Pers redogörelse, att man måste läsa en text att det är trafikfarligt att läsa texten och trycka OK för att kunna använda fordonet, visar ju att utvecklingen spårat ur och om inte tllverkarna kommer tillbaka på spåret så måste myndigheterna skärpa sig och ordna det.
Jag föredrar nog att köra bil "old school". Jag har kört några bilar med alla möjliga säkerhetsmojänger och känner mig bara ofri.
Hjälpmedel är oftast av godo och när jag ska transportera mig någonstans använder jag oftast farthållare och linjeföljning för att det är bekvämt och jag slipper tänka på allt samtidigt. På samma sätt har jag oftast kameran inställd på bländarautomatik för att snabbt kunna ta en bild utan att behöva tänka på mer än en ratt. Men för söndagsturen händer det att jag plockar fram min Rolleiflex så man får tänka lite och snåla på rutorna. Hoppas bara att bilarna fortsätter komma med M-läge.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg