Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6208 // Bildfabulering! Och vad blir då kvar av fotografin! Eller är det här den nya fotografin?

Gammal bild, och bilden har inget med innehållet i bloggen att göra!

Det är säkert fler som sett de nya AI-bildprogrammen på nätet och även sett bilder gjorda av de här programmen! Fantastiska program! Och det är kanske så här vi vill ha det! För vi är ju alla med på det här på något sätt, tex via de bildprogram som vi använder och som utvecklas för varje ny version, och det här gäller såklart även våra kameror som ständigt utvecklas! Vi vill alla göra superhäftiga bilder utan för mycket besvär är nog det enkla svaret! Eller utan någon större träning, så e det nog också!  ;)
Och alla skall kunna vara med! Och det e ju trevligt!
Och så är det ju marknadens önskan också såklart, att alla skall få vara med! Det blir ju en väldigt stor kundgrupp då!  :)

Läs mera här!

Ok, vad skall man hitta på i stället då? Om man nu skulle vilja hitta på något annat!
Som är litet mer ansträngande och som inte direkt visar upp ett bildresultat som kanske även innebär en del träning innan? Bra fråga va!

Om det nu är så himla nödvändigt att hitta på något annat alternativ i "Vår sköna nya värld"! Man kanske bara skall glida med i mittfåran! :)

/Bengan

Inlagt 2023-05-15 20:56 | Läst 938 ggr. | Permalink
Jag tycker visserligen att det är fascinerande att se vad som går att åstadkomma med AI redan nu, men för mitt eget fotograferande vill jag nog göra mer själv (men jag har inget emot om kameran t.ex. hjälper mig att ställa in skärpan).
Annars kan du alltid börja med stickning - det kan inte AI göra (fast det kan säkert göra fina mönster åt dig) :D
Svar från Benganbus 2023-05-15 21:31
Det stämmer nog vad jag vet, AI kan ännu inte sticka! :)
/B
Frekeman 2023-05-15 22:24
Jag tror nog att om man kopplar en AI till en stickmaskin så är ett nog en enkel sak!
Svar från Benganbus 2023-05-16 09:45
Tänkte inte på det! ;) Då säger man bara, "Sticka en Shetlandströja till mig är du vänlig!" ( Man måste nog vara vänligt till en AI)
/B
Förfalskarbranschen firar triumfer! Men om alla kan gör superhäftiga bilder - så finns det ju inga superhäftiga bilder?
Frekeman 2023-05-15 22:22
Precis så är det!
syntax 2023-05-15 23:25
Lugn bara lugn Fredrik... :-)
AI gör inga superbilder. Om man kollar Bengans länk, så är det sannerligen inga superbilder. Det är högst mediokra bilder, men dom är tekniskt rätt bra.
Frekeman 2023-05-16 00:16
Jag kollade bilderna i Bengans länk. Vissa bättre än andra men betänk att den typ av AI-genererade bilder som bidragit till det allmänna uppsvinget av diskussioner kring det hela bara har funnits i knappt ett halvår. Jag tror att utvecklingen kommer att accelerera och inom ett år så kommer det att finnas bilder som många kommer att tycka är "superhäftiga". Redan nu får AI-generade bilder likes och kommenterar på Instagram som vore de riktiga bilder. Den stora massan kommer nog att nöja sig med AI-bilder på gott och ont. Snygga solnedgångar och färgglada blommor fixas nog lätt med AI.
Det blir bara långtråkigt att vänta på döden helt sysslolös.
Appråpå AI mm. Jag fick en leksaksjärnväg när jag var liten. Tåget körde runt runt. Som med mobilkamera eller automatiska kameror. Man såg att det funkar.
Sen lärde jag mig bygga modellflygplan, med hjälp av en vuxen. Att trimma, justera och prova modellen är som fotografi, för mig.
AI är som tåget som körde runt.
För mig, kanske gillar hantverket och skapande processer?
Ha det gott
Jerry
På ett sätt är det "fantastiska grejer" men ur fotografiskt perspektiv så är det inte det för mig i alla fall. Jag kommer bara att använda AI inom min fotografi för att snabba på mitt arbetsflöde (t ex snabbt markera himlen i ett foto) eller att kompensera för en kameras tillkortakommanden vad gäller högre ISO-värden (min Leica M ger bandning och konstgjorda färger i mörka områden vid höga ISO). Aldrig att jag skulle ersätta en himmel eller städa bort störande ting (annat än genom beskärning). Att trolla med AI i fotografi på andra sätt är som jag ser det förkastligt.
Först och främst, en ruggigt bra bild, även om den är publicerad tidigare.
Än så länge fixar inte AI de subtila nyanserna i en bild. Undertext, antydningar, överenskommelser. AI skapar bilder men ofta utan trovärdighet. Nu gäller det att bildläsningsförmågan växlar upp. AI må konstruera bilder, men berätta? Njae..¨
/Gunnar S
Frekeman 2023-05-16 00:19
AI-genererade bilder kommer bara att bli bättre, Gunnar. Och subtila nyanser och berättande kommer nog att kunna hittas av våra mönstersökande och påhittiga hjärnor. Många av oss kommer att bli lurade. Man ser redan nu hur AI-bilder får likes och kommentarer på Instagram som vore de riktiga fotografier.
Svar från Benganbus 2023-05-16 06:39
Efter att AI fått lära sig vad antydningar är och läst på ett antal miljoner gjorda antydningar, hur de fungerar i texter och samtal, så tror jag att AI kan lära sig det också, tyvärr!

Den kanske mest omsusade trenden just nu är generativ AI. ChatGPT 4 från OpenAI är en sensation. I botten ligger så kallade ”foundation models” som tränar en AI med enorma dataset. Men det stora som hänt är att AI:s kan förstå kontexten av data och språk, samt lära sig saker de inte tränats på, vilket leder till att de kan dra mer självständiga slutsatser och helt enkelt bli mer kreativa."

Men jag tror att samtalet IRL mellan två människor ändå blir svårt att härma! :)
/B
Det är inte bara i våra bilder som AI kommer att användas utan på alla ställen där det finns ekonomi inblandat!
https://fof.se/artikel/2023/3/tala-ut-med-en-ai/

Och som sagt, nu kan nog de flesta avslöja en AI-bild, men AI lär sig hela tiden, det e det som är AI! :) Det är en artikel i DN i dag om de felaktiga händer som AI kan göra i bilder, men en lösning e Pg om det också! För AI tränar på det här! :)
/B

Ps. https://computersweden.idg.se/2.2683/1.747751/usa-ai-styrda-vapen



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg