Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6191 // Nyfiken, visst e jag det! Självklart!

Gatufoto från förr!  Stockholm en se'n natt! Omkring 1964! M Leica, Summicron 35 mm, Tri-X!

Har nästan fotat ut en rulle film, 36 bilder, och är nyfiken på några bilder i rullen! Höll på att spola tillbaka filmen i går för att framkalla, men tänkte, "skärp dig nu, hur gjorde du förr! Då kunde du vänta! Och till och med lägga rullar i kylskåpet för att framakallas långt senare!" Förr va en annan tid och då fanns inget val! Jovisst fanns Polaroid, men det va inget större alternativ!
Och jag vet mycket väl att det finns nå't som heter digitalkamera i dag! :) Den tar utmärkta bilder, och den räknar ut nästan allt själv och det blir väldigt, väldigt skarpt och man kan få ut bilden direkt för att lägga ut på datorn, så vad e problemet?

Man väljer olika saker i livet, även i det fotografiska och ibland inte den lättaste vägen! Eller så kanske det är den lätta vägen!  Det har nog skapats en slags leveranstvång av bilder i vår nya teknik, "Se mig! Jag finns! jag gör saker varje dag! Se vad jag äter och reser!" Och varje dag mängder av nya bilder!

Å andra sidan så finns det folk som bloggar varje dag, och vad står det för då? ;)

Ok, vad blir slutsatsen om den här långsamma, och inte så skarpa fotografin då? Jag tycker det blir ett vilsamt sätt att fotografera på, och det ger en viss uppmärksamhet hos andra, hos dom som uppfattar det här långsamma = läs analoga! Å det e inte så många, tyvärr! :(
Alltså, "mycket väsen för nästan ingenting", som han engelsmannen sa en gång!
Hur som helst, jag fortsätter att fota ut rullen idag med min Leica M4! Med Sunny 16! Se'n får jag se när jag framkallar!  :)

/Bengan

Ps. Men har nödhjälp i fickan, en iPhone! En fantastisk fototeknik!

Inlagt 2023-04-30 06:33 | Läst 1086 ggr. | Permalink
Många kloka saker skrivna här.
/Gunnar S
Kul läsning! Även om innehållet inte är sprillans nytt så är det tänkvärt.

Jag minns Tri-X kornet som cornflakesliknande. Jag och min fotokompis gillade det där grova kornet och exponerade och framkallade utan något som helst försök att få finare kornighet. Nu hittade jag tack vare Bings AI-betyckade sökmotor ett mikrofotografi av detsamma! Andra bilden från vänster, rutan nere t h visar cornflakeserna.

Länk:

https://www.photrio.com/forum/threads/grainy-films-under-the-microscope.79400/



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg