Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6189 // Fotofika, och faran med dålig sömn, analogt och en del annat!

Vi lever i en fragmentarisk tid och många och mycket pockar ständigt på vår uppmärksamhet, så det gäller att våga välja! :) Såg ännu ett intressant program på Svt i går, även om programmet va litet lättsamt så finns det en allvarlig fråga, varför sover så många människor så dåligt! Och det tangerar även frågan, har vi blivit dummare! ;) Läs min förra blogg!

Det här med bra sömn har blivit än viktigare genom upptäckten av tvättmaskinen i hjärnan, och om den inte tvättar bra, vad händer då med slaggprodukterna? Och det som ofta stör sömnen det är såklart våra gulliga små nöjesmaskiner som vi alltid har med oss! ;)
För övrigt så är det tråkigt fotoväder i dag, men det verkar molna på! ;)

Och i går va det fotofika på Viksängen! Vi bestämde att ha ett Gnesta-Plank väldigt light i sommar, då godsmagasinet nu står och förfaller, och då är det bara Färghuset kvar som utställningsplats! Men det gäller att ändå göra något! :)

/Bengan

Ps. Glömde analogt, tömmer just nu Leica M4 på film! Hittade en rulle film i kameran alltså! :)

Inlagt 2023-04-28 09:36 | Läst 1258 ggr. | Permalink
Dummare? oklart. Sämre minne? Skulle tro det. Att Iliaden och Odyssen finns upptecknade beror väl på att det fanns dom som kunde dessa tiotusentals versrader utantill så att de så småningom tecknades ner.

Mer i nutid vittnade förra chefredaktören för Scientific American om att mobilen och nätet försämrat hennes minne. Det gick fortare att googla än att leta i egna minnet. Det började förfalla.

Det där med tvättmaskinen var intressant! Jag googlade (sic!) och hittade nåt om att för mycket vätska i hjärnan kan påverka bl a balansen ffa uppe i åren. Har en kompis som sover med ett flertal kuddar för att höja huvudet i förebyggande syfte. Han kanske har rätt? Här nedan klipp från Umeå universitet, det gäller resultatet av en operation där man sätter in en slang i hjärnan för att dränera ut överskottsvätska:

"Niklas Lenfeldt med medarbetare har i en studie som publiceras i den ledande neurologitidskriften Brain nu visat att förbättrad rörelsefunktion efter dränage beror på ökad aktivering i de delar av hjärnan som planerar kroppens rörelser. Upptäckten är en avgörande pusselbit för vår förståelse av interaktionen mellan hjärnans vävnad och det omgivande vätskesystemet, och innebär ökade möjligheter att förebygga sjukdomens uppkomst samt utveckla bättre diagnostiska metoder."
Svar från Benganbus 2023-04-28 11:20
Den här upptäckten om det Glymfatiska systemet är ganska ny, de flesta ålders och hjärnforskare har inte riktigt hoppat på tåget ännu.
https://www.lu.se/artikel/miljonpris-upptackt-av-hjarnans-reningssystem

https://www.likvor.com/2019/09/pengar-till-forskningsprojekt-i-umea-om-hjarnans-tvattmaskin-det-glymfatiska-systemet/?lang=sv


Det va Ulf Danielsson som antydde massdumheten i programmet Idévärlden! Internet stör lärandet! ;)
/B
Måns H 2023-04-28 11:35
Intressanta länkar!

Sju gram skräp i form av proteinfragment ska städas bort varje natt. Det blir 2 1/2 kilo om året. Ur hjärnan!

Låter otroligt, men mycket man inte visste för inte särskilt länge sen som man vet nu låter också otroligt.
Svar från Benganbus 2023-04-28 12:14
Forskningen vad gäller det glymfatiska systemet är mycket intressant för en av våra växande sjukdomar, minnesproblem och Alzheimer! Tidigare forskade man i stort bara för att försöka bromsa sjukdomen, nu anar man möjligheten att kunna förstå varför Alzheimer uppstår, och då kanske kan hindra att sjukdomen kommer igång!
https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/klinisk-oversikt/2023/02/glymfatiska-systemet-renar-hjarnan-fran-slaggprodukter/
/B
Khalad 2023-04-28 13:14
Väldigt intressant allt detta, inte minst det glymfatiska systemet. Kan direkt konstatera att I nu spontant sover 11-12 timmar per natt, plus ngn timme under dagen. Dessutom har jag en svärdotter som haft en stor blodkärlsbristning (aneurism) i hjärna och som nu behöver extra mkt sömn.
Beträffande fördumningen finns förstås fler aspekter. Som den kvinnliga psykologen påpekade är det närmast självklart att förmågor vi tar mindre i anspråk därför att vi har hjälpmedel som gör det bättre försämras. Vi är tex också mkt sämre på pilbåge och spjut än våra förfäder var men skaffar oss minst lika mkt mat som då. Allteftersom vår värld utvecklas måste vi nog också utveckla nya metoder att mäta intelligens. Väldigt intressant alltså!
Måns H 2023-04-28 21:24
Läste länken. Här slutklämmen:

"Kan funktionen i glymfatiska systemet manipuleras?

Det enkla sättet att förbättra det glymfatiska systemets reningsfunktionen av hjärnan är att sova, och det finns ett flertal studier som pekar på sambandet mellan dålig sömn och degenerativa hjärnsjukdomar [25]. I den kliniska vardagen är återkommande väckning en del av övervakningen av patienter med akuta neurologiska tillstånd, men huruvida denna rutin negativt påverkar den glymfatiska funktionen är oklart. Det finns också studier som visar att fysisk aktivitet ökar det glymfatiska flödet"
Svar från Benganbus 2023-04-28 21:41
Intressant det här, så det är nog också viktigt med en bra sömn för att systemet skall starta! Där kan man undra om sömntabletter stör, eller tex. snarkning med andningsuppehåll stör den glymfatiska processen? Misstänker att forskning pågår! För hjärnskador typ Alzheimer mm ger stora lidanden och samhällskostnader!
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg