Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6186 // Varför fotografera svartvitt i en värld av färg?

Det fanns faktiskt färg 1964!

Och en del fotografer frågar när skall ett fotografi konverteras till svartvitt. Det är sällan en diskussionen om varför ett fotografi ska vara svartvitt från början!
Läs mera här!


Det är något speciellt med svartvit fotografi men det svartvita är kanske svårt att använda överallt! Eller?

/Bengan

Ps. Här är en intressant övergång mellan svartvitt och färg! Det hela börjar i svartvitt innan spelningen, men när kameran går med in på scenen så övergår det i färg! Ovanligt, men bra tycker jag!
https://www.youtube.com/watch?v=OyMA84-mowI

Inlagt 2023-04-25 07:43 | Läst 1157 ggr. | Permalink
Har du fotat en regnbåge i svartvitt? Jag undrar hur den skulle se ut utan regnbågens alla färger.
Svaret på din fråga är att plåtar du i färg kan du enkelt göra den svartvitt. Det omvända svårt.
N Thomas Meldert 2023-04-25 08:58
Har man en svartvit film i kameran tar man inga regnbågsbilder =) Det finns tillfällen då man hade önskat sig en färgrulle i kameran men de är lätträknade. Vice versa också förstås.
Det är sällan färg tillför en bild, men det är vad jag tycker. 😀
Sven Blomquist 2023-04-25 08:19
Då undrar jag varför det inte produceras svartvit spelfilm längre?
Svaret på frågan är enkelt och rakt. Ett fotografi skall ibland vara svartvitt från början, därför att den svartvita återgivningen är en konstform i sig. Det är ett självständigt uttrycksmedel som står på egna ben och av egen kraft.
Har man väl insett detta, så slipper man pseudodiskussioner om svartvitt kontra färg.
claesolof 2023-04-25 10:40
Mitt i prick!
TomasKronberg 2023-04-25 19:14
Exakt! Eller Precis! (som man säger nuförtiden).
/T
gorred 2023-04-25 22:21
Att fotografera är en konstform i sig. Ibland passar svartvitt, ibland passar färg. Man måste inte göra det till ett antingen - eller.
Och färgen på bilderna 1964 var ju inte så mycket att hurra för...//GöranR
syntax 2023-04-26 10:40
Beror nog på vilka bilder, eller vems bilder...
När jag började upptäcka foto som hobby var jag tonåring och gick på gymnasiet, så p.g.a. ekonomi så var svartvitt det enda valet. Jag köpte Tri-X på rulle och laddade filmkassetterna själv, sedan framkallade jag och gjorde bilder i fotoklubbens mörkrum, det enda man behövde var egna vätskor och fotopapper. Foto var en materialsport redan på den tiden :)

Fin bild som påminner mig om min mamma. När hon träffade min pappa så jobbade hon i en mjölkbutik där de sålde mjölk och grädde i lösvikt, så hon var mycket förtjust i tetrapak-
Fin bild och tidsdokument, Bengan. Härligt med filmjölk i tetrapak :)
Jag tycker som Peter, att svartvitt är en konstform i sig, men icke desto mindre att det var kul att titta igenom länken! Den ger ju ger den utövarens syn på när man ska välja svartvitt.

Med nyare digital utrustning kan man ibland välja att ha sökaren svartvit för att ge hjärnan stöd för att koncentrera sig på ljuset och formen och ändå spara i RAW och ha färgen kvar i negativet. Med svartvit analog film måste man bestämma sig på förhand och kan nog öva upp det svartvita seendet.
syntax 2023-04-25 13:49
Som entusiastisk svartvitfotograf med Leica i hand under förra århundradet, var det inget annat att göra än att öva upp det svartvita seende. Så småningom fattade hjärnan att här gäller det form - inte färg... :-)
Fin bild (har sett den tidigare). Blev lite irriterad på att jag inte kom ihåg färgen på tetra-filen på din svartvita bild så jag googlade men fann inga färgbilder på fil-tetror ens hos Arla´s historiska arkiv från denna tidpunkt. Sedan till slut hittade jag en `köpebild´ på en blå fil-tetra i färg, dock troligen tagen några år senare.

https://www.mostphotos.com/sv-se/31005698/tetrapack

Så vi som har vuxit upp med att bilder nästan alltid var svartvita ( även i böcker ) har nog lättare att ta till oss dagens svart-vit-fotografi.

/Stephan
Svar från Benganbus 2023-04-25 22:06
Att hälla med den här tetran utan att spilla de va ett konststycke! :)
/B
Tack för alla intressanta tyckanden och synpunkter!
/Bengan



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg