Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6184 // About Street Photography

Bilden här har inget med innehållet i bloggen att göra!

Gatufotografi är svårt och även svårt att definiera! De flesta gatufotografer har sin egen syn på vad gatufoto är, sannolikt utifrån sina egna bilder! Inget konstigt med det för det känner jag själv igen! Men när jag tittar på gatufotobilder saknar jag ofta ett "djup" i bilden, som ger mera än bara en avfotografering av människor på gatan! Och det räcker inte med att bilden är nära fotograferad heller, det behövs något mer!

Så för att kunna ta den där bilden och få med det där lilla extra i bilden som gör att bilden inte behöver någon text eller textremsa, det är nog mycket få fotografer förunnat att kunna fota så! Men dom finns!

Här tycker jag att jag hittat en fotograf som inte behöver så mycket textremsa!
Julia Dean!
https://juliadean.com/

/Bengan

Inlagt 2023-04-23 13:37 | Läst 513 ggr. | Permalink
Fin bild som förmodligen passar in i genren gatufoto antar jag.
Håller med i resonemanget.
Min spontana tanke är att Henri Cartier-Bresson anses vara gatufotots anfader.
Trots att han nog mer var en dokumentärfotograf med konstnärliga ambitioner som hellre ville måla.
Ett viktigt motto för honom var att fotografen ska visa respekt, både för de personer han fotografer och för sig själv som fotograf. Det tycker jag att väldigt många gatufotografer har missat.

MVH J O
Frekeman 2023-04-23 18:53
Jag är ett stort fan av HCB förstås och helt klart så sysslade han både med gatufotografi och dokumentärfoto. Det slog åter igen så sent som igår när jag bläddrade igenom en ny bok i min ägo som berör hans fotografi i Mexico i ung ålder och hur Helen Levitt fotade där likaså lite längre fram i tiden i ett slags fotografisk dialog dem emellan. Överlag mer dokumentära foton än renodlade gatufoton. Han hade definitivt gett sig tillkänna och hade förmodligen haft en dialog med de han fotograferade.

Minns inte mottot som du nämner – påminner mig att jag ska läsa färdigt boken "Intervjuer och konversationer 1951–1998" om HCB – kanske omnämns mottot där? Jag funderar lite på vad du menar att det mottot innebär för en gatufotograf idag? Personligen stöter jag inte på så värst mycket gatufotografi eller gatufotografer som saknar respekt för personer som fotograferas eller för fotografen själv.
Jan Olof Härnström 2023-04-23 19:50
Visst sysslade HCB bl.a. med vad man senare kallade för gatufoto. Han gillade inte arrangerade bilder utan använde kameran mer som en skissbok.
Han var nog den fotograf som inspirerade mig mest som riktigt ung.
1980 var jag och min blivande fru i London. På ett museum köpte jag en bok om HCB i en serie om "The history of photography" "Book one" av Gordon Fraser.
Saxat ur förordet av HCB "One must always take photos with the greatest respect for the subject and for oneself"
Frekeman 2023-04-23 21:42
Tack för snabbt svar. Jag betvivlade aldrig att han hade sagt som du sade men det intressanta är ju hur det ska tolkas praktiskt för gatufotografi. Vad innebär det att visa ”den största respekt” för de man fotograferar i virrvarret av människor om man vill vara en fluga på väggen (precis som HCB försökte vara när han renodlat gatufotade)? Och hur kan man bedöma att respekt inte har visats genom bara att titta på bilder? Personer vet ju oftast inte att de blir fotograferade? Visst kan jag tänka mig bilder som vore respektlösa men jag ser sådana väldigt sällan. Men du menar att du ser många gatufotografer som inte visar tillräckligt med respekt och det förvånar mig lite eftersom det inte överensstämmer med mina erfarenheter.
Julia Dean, en trevlig bekantskap. Med undertexten inbakad i bilden sas.
/Gunnar S
Tack för att du introducerade mig till Julia Dean, Bengan! Hade ingen aning om henne. Hon vet definitivt vad hon gör och jag tycker om många av hennes bilder som jag hunnit titta se på hennes hemsida (som är bättre än min med tanke på vad jag bloggade om igår!).

Vad beträffar "djup" i bilden så gissar jag att jag förstår lite vad av vad du syftar på. Tror i mångt och mycket om att hon visar upp de bilder som har "det" medan många gatufotografer förmodligen visar upp för många av sina bilder – jag själv inkluderad. Vidare så kan jag tänka mig att hon också helt enkelt är bättre än många andra. Sen finns det ju olika stilar också och här kommer ju ens smakpreferenser in.

Och det där med undertexter så vet du ju att jag är en sån som avskyr titlar och vill helst bara ha år och plats som beskrivning – eller inget alls. Däremot, när jag bloggar och bilderna ingår i en berättande text så skriver jag gärna lite om bilderna. Känns som att det är annorlunda då. Kanske är jag inkonsekvent? ;-)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg