Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6183 // Att framkalla Ilford HP5+ för 200 ISO

Man måste planera för framtiden! När jag får slut på FP4+ så undrar jag om man inte kan använda HP5+ på litet lägre ISO? Har läst att om man exponerar efter 200 ISO så bör 6,5 minuter i D-76 kunna fungera! Och man bör väl få litet mindre korn då också! Någon som har erfarenhet av det här?

För övrigt e det en litet tråkig fototid, i alla fall utomhus! Men nu verkar det bli litet bättre framöver! Såg det på budskapet från SMHI i går!

Vad annat i Rohan då! Vi tar ju en promenad i stort sett varje dag! Ofta i sta'n! Gnesta alltså! Och träffar nästan jämt någon att prata med! Det är lättare att träffa människor när man promenerar, jämfört när man kör bil! Förresten så har vi köpt en ny bil, nästan ny i alla fall, begagnad alltså, den gamla bilen började närma sig pensionsåldern! 11.000 mil! Bilen vi köpte hade gått dryga 1000 mil, så nu har vi några mil att åka på! Samma märke som tidigare, men nu även med backkamera och ett reservhjul! De två tidigare bilarna hade en sprutflaska för punkteringar, men jag litade inte riktigt på det, utan jag hade vinterdäcket med som reservdäck! Nu behöver jag inte det! Progress liksom! Nog om detta!

I dag ingen framkallning! Men en promenad såklart!
Och ett bättre fotoväder väntar! :)

/Bengan

Inlagt 2023-04-23 07:32 | Läst 744 ggr. | Permalink
Av misstag körde jag fyra rullar Tmax 400 på 160 ISO. Jag hade kört Portra 160 innan. Jag blev lite ställd där men kom snart fram till att framkalla på kortare tid. Resultatet blev oväntat bra. Så bra att jag nog ska göra det oftare. Gråskalorna blev rikare, detaljer mer framträdande och kontrasten behaglig. När jag kollar min app Film Developer på HP5+ ger den 6 min 15 sek i 20°C. Borde bli detsamma med din tid.
Min erfarenhet är att alla filmer kan köras minst ett steg åt vardera hållet. En sänkning av känslighetsutnyttjandet, och motsvarande kortare framkallningstid innebär naturligtvis kvalitetshöjning vad det gäller valör och korn.
Gillar bilden, en forna folketspark kanske med chokladhjul och lotteri.
HaD/Gunte..
Svar från Benganbus 2023-04-23 10:33
Stämmer bra Gunte, festplatsen hette Vackerby Hage! Nu är det hus/bostadsrätter där!
/B
syntax 2023-04-23 12:00
Fascinerande bild!
Numera är det bostäder som gäller. Vart tog nationalparken vägen? Jo - där finns kalhyggen, vindsnurror, och bostäder... :-)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg