Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6174 // "Ok, jag fattar vad du menar, men jag styrs inte alls av det där!" ;)

Det är väl så vi svarar, när nå'n lägger upp ett påstående, kanske litet känsligt, om en sak vi sysslar med! Jag har själv funderat på några rader jag lade upp i min blogg för ett tag sedan! Med en lätt ändring i budskapet så är det så här!
Vår nya teknik förvirrar oss. Vi är besatta av fel saker i fotografin. Skärpa vid 400 %; bokeh-egenskaper hos linser framställda av vad-måste-säkert-vara slingrande magiska enhörningar; höghastighetsburstbildhastigheter som får kameror att låta som gatlingpistoler; 4k-upplösning för att spela in bättre kattvideor; 100 autofokuspunkter som fortfarande inte fokuserar på det vi behöver dem till; och brusprestanda vid 400 000 ISO.
Absolut inget av detta kommer att göra dina bilder bättre eller att du blir en bättre fotograf.

Alltså, sammanfattningsvis så kan man väl påstå att marknaden är en stark och stor kraft och det här är kanske inte några nyheter för de flesta! Se'n har vi såklart olika mål med vår fotografi, en del av oss är intresserade av det tekniska framåtskridandet i fotografin, andra kanske inte tänker på det utan fotar bara på och har kul!

Jag tror i alla fall det e bra att tänka! Jag tror att tekniken, i "all välmening" kan dra vår uppmärksamhet åt fel håll! Men det finns såklart olika uppfattningar om vad som är fel och rätt i fotografin, och man väljer själv sin fotografiska inriktning! :)

/Bengan

Inlagt 2023-04-16 08:13 | Läst 985 ggr. | Permalink
Det är mycket lättare att ta skarpa bilder än att ta bra bilder.
Jag fotar för att minnas allt jag varit med om i livet. För det har jag tillräckligt (för) många kameror =) Men det kan nog vara en hobby i hobbyn att ha den senaste (och bästa?) kameran eller objektivet.
Svar från Benganbus 2023-04-16 11:09
Jag håller med om din beskrivning av fotograferande, den påminner mycket om min, men jag tror att det e viktigt att "hålla koll" på marknaden så man inte blir inlurad på fel kontnärlig väg! /B
När frankrikes motsvarighet till Riksantikvarieämbetet runt år 1850 skulle företa en inventering och dokumentation av landets slott och historiska monument, hade de två olka tekniker att välja på: Den franska uppfinningen Daguerrotypi, som var fri att använda för alla och den engelska Kalotypi, som var belagd med licenskostnad för den som ville använda den. Daguerrotyper är knivskarpa och oerhört detaljerade. Kalotyper lite luddigare och med dagens mått mätt kanske t.o.m. skulle ses som oskarpa. Teknikvalet föll på Kalotypi. Anlednignen till detta kanske oväntade val av en engelsk teknik när de själva hade den "bästa" var enkel. Daguerrotypier ansågs lite vulgära i som exakthet och skärpa. De sågs inte som rätt teknik för att dokumentera fornfynd från ett romantiserat förflutet. Något lite "dimmigare" skulle bättre gestalta monumenten och på så sätt få med lite mer atmosfär och ge en känsla av histoiens vingslag.
Men, det var ju för 175 år sedan det. Men om man lyfter blicken lite om vad fotografisk bild är, så kan man nog också se det som en sedelärande historia :-)
Svar från Benganbus 2023-04-16 21:33
Intressant, tack för den historien!
/B



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg