Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6173 // Nå, hur går det att läsa DN på bildskärm?

Vanans makt är stor men jag skall nog klara det här, fast med en viss saknad! Att läsa DN på en bildskärm alltså! ;) Även om vi har haft en pappersrelation i över femtio år! Rent praktiskt så känns det litet yxigt, eller opoetiskt så tycker jag nog! Men det här e den moderna tiden vad jag förstår! ;)
Å andra sidan så finns ju artiklarna kvar! Hittade två intressanta artiklar i dag, en artikel om kokböcker och en artikel om poesi! Om kokböcker diskuteras vårt intresse av kokböcker och matlagningsprogram, i en tid då vi knapp hinner laga vår mat själv! Och man skriver även om Sara Danius bok, "Husmoderns död" där finns det en del för oss  fotografer, tex om Roland Bartes och August Sander!

Vad gäller poesi, så är det Khalil Gibrans bok Poeten! Boken har översatt till över hundra språk och sannolikt är en vår tids mest citerade! Khalil Gibrans skriver bla om äktenskapet!
”Älska varandra, men gör inte kärleken till en boja; låt den hellre vara likt ett öppet hav mellan era själars stränder. Fyll varandras bägare, men drick inte ur samma bägare. Ge varandra av ert bröd, men ät inte av samma stycke bröd. Sjung och dansa tillsammans och var glada, men låt var och en av er få vara ensam, liksom strängarna på en luta är ensamma även när de vibrerar av samma musik.
Ge era hjärtan, men inte i varandras förvar. Ty endast livets hand förmår rymma era hjärtan. Och stå vid varandras sida, men inte för nära; ty templets pelare står åtskilda, och eken och cypressen växer inte i varandras skugga. ”

Visst är det fint och tänkvärt!

I dag ny dag, och det e inte alls så dumt det heller! Och det gick bra att läsa DN på skärm! Hyffsat bra i alla fall!  :)

/Bengan

Ps. Ilford FP4+ är standardfilmen nu när ljuset är tillbaka!

Inlagt 2023-04-15 07:49 | Läst 643 ggr. | Permalink
Vi sparar dessutom miljoner träd som går åt för att tillverka våra papperstidningar. Varje år!
Svar från Benganbus 2023-04-15 08:47
Det finns mycket att läsa om det här!
"Läsa tidningen elektroniskt sparar miljön"
https://www.forskning.se/2007/11/21/lasa-tidningen-elektroniskt-sparar-miljon/

Och så Nordegren & Epstein i P1
https://sverigesradio.se/artikel/papperstidning-eller-lasplatta-vad-ar-bast-for-miljon

Å andra sidan, "- En helårsprenumeration på en papperstidning motsvarar ungefär samma negativa åverkan på miljön som att äta tre kilo nötkött på ett år. Så det är upp till var och en att fundera på var man ska lägga krutet, säger Åsa Moberg."
/B
syntax 2023-04-15 09:19
Eller ett års pruttande - säger Peter Hennig.
Efter något år så återgår du till pappers-DN och kommer skriva många bloggar om varför
Känner igen det där med templets pelare som står åtskilda, hörde då jag bevistade en vigsel i bekantskapskretsen, den vigseln skedde i svenska kyrkan. Fint!

Jag kollar både DN och SvD på nätet och har fortfarande papperstidning lokalt. Den är inte så ohyggligt dyr som DN men duger gott att ställa blöta skor på tills dom torkat.

Sven påpekar minskade pappersförbrukningen. Den märks hos Holmen AB som drar ner på papperet medan sågverket går bra. Skulle vara intressant att se hur mycket el "Molnet" drar, alla tar för givet att papperslöst är energieffektivt men jag skulle vilja se siffrorna.

PS: Ser nu att det kommit länkar! Ska kolla dom!
Måns H 2023-04-15 11:09
PPS:

Har kollat länkarna. Kul nostalgilyssning på Nordegren & Epstein, jag saknar verkligen dom, men ont om siffror. Det där med tre kilo slängdes in som knorr på slutet. Rapporten från 2007 saknar siffror och verkar inte ha med "molnet".

Skulle fortfarande gärna se siffrorna. Tillverkningen av mekanisk massa (tidningspapper) drar jättemycket el. Men det gör också "molnet", en skog av kommunikationsmaster som skickar signaler till och från serverhallarna uppe i norr.
syntax 2023-04-15 11:58
Det är lite konkreta siffror och bevis i dessa saker - och mycket påståenden rakt ut i luften. Boskapen kritiseras för att den släpper ut (pruttar) mycket metan. Mera exakta siffror saknas. Människan har ett enklare matsmältningssystem är en ko - och pruttar mindre metan. Skall man gissa en femtiondel? Då det finns betydligt mer människor än kor, torde det bli avsevärda mängder. Siffror saknas.
Vad göra? Sluta prutta... :-D
aasaboe 2023-04-15 12:52
Det där att kossorna är klimatförstörare med sitt pruttande har jag aldrig fått ihop. Det är ju inte kol eller olja dom sätter i sig, gräs och annat dom käkar är ju inte fossilt precis. Och om inte kossorna käkar upp gräset dör det ju på hösten och ruttnar och släpper ut samma saker. Kan någon förklara problemet för mig? Nu är jag inte klimatförnekare som det ologiskt kallas, snarare tvärt om, men liksom ändå.
syntax 2023-04-15 14:48
Tja - man kan i bland slita det hår som eventuellt finns kvar.
Saken är väl den att efter processning är det inte säkert att det som kommer ut kan anknytas till vad som ursprungligen stoppades in.
Smörgåsmargarin exempelvis är gjort av rapsolja, vilket inte alls betyder att det består av rapsolja. Margarinet är ett smörsurrogat, men rapsolja liknar inte smör det allra minsta. Alltså får man stuva om fettsyrorna via komplicerade kemiska processer, tills det liknar smör - men det innehåller sedan inte det minsta rapsolja.
Liknade med kossornas magar. Kons mage har fyra komplicerade processnivåer. Det som stoppas in är inte alls det som kommer ut. Maten innehåller inte metan, men metangas kommer ut, och det i rätt stora mängder! Den har uppstått under processning.
aasaboe 2023-04-15 14:58
Ja, och mycket metan kommer det också! Veterinärer tar ju ibland upp ett hål och släpper ut gas vid vissa åkommor på kor, det går att få en brinnande låga där om man sätter till en tändsticka. Det har hänt att hela kor exploderat vid misslyckade sådana experiment har jag sett någonstans. Superprocessade livsmedel är ju oftast supergoda, men superdåliga ur alla andra livsmedelssynpunkter. Men hur man processar fram metan utan lämplig råvara är ju superintressant, borde kunna bli en superaffär med biogas om man jobbar på det!
Mer att läsa! :)
https://jordbruksverket.se/jordbruket-miljon-och-klimatet/jordbruket-och-klimatet
/B

Ps. Är det ingen som gillar bilden?
gorred 2023-04-15 20:59
Det är ju en färgbild? Men den är bra. Snyggt fångat med öppningen och figurerna, varav två som ser ut att vara levande.
//GöranR
Och ute lyser solen med värmande strålar. Fast våren kommer nog plötsligt i år också. Grönt inom ett par veckor!



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg