Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6172 // En Leica stärker såklart självkänslan! ;)

Som sagt, det verkar som det e dags för en första service på min M6:a! Ser damm invändigt i sökaren och tidsratten går litet för lätt! Jag har haft M6:an sedan 1988, så det kan nog vara dags för en  liten service!

Och som jag skrev i rubriken, att ha en Leica stärker självkänslan, så att hålla kameran väl fungerande är då viktigt! :) Men jag har en reservkamera när M6:an e på service! Reservkamera e viktigt att ha! Reservkamera e en Leica M4! Winogrand fotade med en M4!  :)

Om man nu skall prata litet finstilt, blir det bättre bilder med en M Leica då? Oss emellan, jag tycker nog inte det! Och Leica, M Leica i alla fall, e ju en äldre konstruktion och om man skall ha Leican som en gatufotokamera, typ sikta och skjutkamera, så finns det andra analoga "mätsökarkameror" som fungerar lika bra! Eller kanske bättre! Ta tex. Contax G2! Contax G2 har autofokus, snabbladding av filmen och tidsautomatik! Det går snabbt att bränna av en rulle film med G2:an! Men någon frågar säkert om det är lika bra skärpa i Contax-objektiven som i Leicas objektiv?  Jag är mycket nöjd med de Zeissobjektiv som finns till G2:an!

Men som sagt, det e ändå något visst med Leica och då med Leica M6! Den har ju även blivit en kultkamera och nytillverkas! Jag har ett urklipp ur en tysk tidning där chefen för Leica, kommer inte ihåg vem som va VD då, men han sa: "En Leica är som en Porsche!" Ni fattar va? Kommer jag inglidande till ett fik i en Porsche Carrera så! Det e samma som med en M Leica, kommer jag inglidande på fiket med en sådan! :)
Det enda problemet är väl att gruppen som känner igen en M Leica är numera väldigt liten!

.

Men just nu har jag Contax G2 igång! Med 28 mm och FP4+! Man får inte fastna, man måste variera sig!  :)

/Bengan

Inlagt 2023-04-14 06:29 | Läst 903 ggr. | Permalink
Jag trodde en M6 var en evighetsmaskin!
Svar från Benganbus 2023-04-14 09:39
Det trodde jag med, men så va det inte! ;)
/B
Du kan köpa en ny av den nya versionen hos Mattssons:
https://www.mattssonsfoto.se/leica/systemkameror-1/leica-m/leica-m6-10557

Fast det kanske är billigare med service när det gäller Leica? ;)
Svar från Benganbus 2023-04-14 09:50
Det borde vara billigare med service än att köpa nya M6:an! Vad gäller service, Leica i Tyskland har minst ett halvårs väntan om man skall lämna den där! Vad gäller nya M6:an, den borde vara litet bättre än min! Och nya M6:an har mässingskåpa! :) Min M6:a är i stort en M-4P med en inbyggd exponeringsmätning! Men det har ändå funkat bra under åren!
/B
Service är bra för trötta gamla kameror! Personligen skulle jag inte lägga en massa slantar på en begagnad M-Leica som inte servats nyligen. Min M4-2 hade precis gåtts igenom av Analoga kameror innan jag köpte den. Förutom service hade slutaren, tidsrattar och mätsökaren fixats till och kameran den går som ett urverk.
Svar från Benganbus 2023-04-14 09:51
Jonas har fixat min M4, den fungerar nu mycket bra, så jag har kamera under tiden min M6 e på ev. service! :)
/B
tack för fin berättelse
/inge
Jag hade min M2:a i 36 år innan jag lämnade in den för service på LP-foto 2006 och då var väl kameran ca 15 år gammal redan när jag köpte den 1970. Det var slutaren som funkade dåligt. Nu funkar den igen: "Nu kan du ha den i 50 år till" var vad man sa mig(!).

För övrigt är det väl bra att få känner igen M-kamerorna - minskar stöldrisken. Läste om en person här på FS som blivit bestulen på kameror men där tjuvarna lämnat kvar M-kameran. Hade den varit svart hade tjuvarna gjort ett stort misstag...

Och: nej, bilderna blir inte bättre med en M-kamera. Däremot har Leitzobjektiven mycket med den optiska kvaliten att göra.
/T



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg