Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6110 // Nikon FE, är det Nikons bästa analoga kamera?

Efter några månaders funderande, samt en del tips och råd, så har jag fått tag på en Nikon FE! Och många som haft kameran i sitt tidigare fotografiska liv påstår att kameran är mycket bra! Jag har även hört Leicaägare som lovordat Nikon FE och FM, dom har haft Nikon i sitt tidigare liv, och sagt att det här är Nikons bästa analoga kameror! :) Det e bra betyg det! ;)

Jag kollade en del fakta på nätet, och gjorde sedan en sammanfattning från några tyckare om Nikon FE!
Här i en översättning via Google, och sedan av mig en lätt modifiering av texten!  :)

"Du kanske tycker att den här kameran ser intetsägande ut? Men kameran här på bilden är en "slumrande skönhet", så kanske man kan säga, och en av 1970-talets bästa kameror och en kamera som har potential att vara den enda analoga kameran som en erfaren analogfotograf någonsin behöver.

Låt oss ta en närmare titt på vad som gör FE så speciell! Rent estetiskt verkar det vara en anspråkslös kamera! Redan 1978 hade denna konservativa men mycket genomtänkta kamera med en funktionalitet och ett utseende och design lagt kameran i en egen klass inom det enorma fältet av dåtida, och även nutida systemkameror! Den tidlösa designen hjälper såklart FE att skilja sig ur mängden! Nikon FE utgör verkligen ett visuellt positivt och tillika ett proffsigt utseende! Det går inte att ta miste på att detta är en klassisk analog kamera som spelar i en egen klass!

Du kommer att märka att många fotografer ute på gatan vänder sig om för att se vad du har för kamera, och bli inte förvånad när folk som håller i den senaste DSLR-kameran vill prata med dig om det vintagemästerverk som hänger i din halsrem! Om FE är lockande att titta på, så är det ännu mer fantastiska och spännande saker som händer när du har kameran i handen! Även ergonomin är nästan helt perfekt i Nikon FE! Och Nikons många år av erfarenhet av att skapa professionella SLR-kameror visar sig här i Nikon FE, och de sällsynta små felsteg som gjorts i Nikons tidigare kameror, har på ett skickligt sätt undvikits i Nikon FE!

Kvar är en kamera som är bland de absolut bästa vad gäller användbarhet och funktionalitet som Nikon någonsin skapat! Det är en enkel, men exceptionellt användbar kamera, med ett fotograferingsläge med automatisk exponering gör den till en otroligt användbar kamera för alla semiproffisionella fotografer eller äldre fd. yrkesfotografer!

Översättning från Engelska som sagt och så har jag strukit en del oväsentlighter, så gör man ju på nätet! :) Men tror jag fått med det viktigaste om Nikon FE!  :)

.

Nog för nu! Men fortsättning följer!
För testrulle finns i kameran! :)

/Bengan

Inlagt 2023-02-17 10:26 | Läst 860 ggr. | Permalink
Det var saatans mångordiga skäl för att köpa sig en ny kamera... :-D
Svar från Benganbus 2023-02-17 11:21
Det e nog mest för att övertyga mig själv att jag gjort ett bra köp! :)
/B
syntax 2023-02-17 11:23
Tror de´ja. Här hemma är vitrinskåpet knökfullt...
Lycka till med den! Såg ju igår hur behändig och hanterlig den verkar, hälsningar/ Björn
Svar från Benganbus 2023-02-18 21:44
Och du tog en fin bild på det hela också! :)
/B
Den är säkert mycket bra, grattis :-)
Jag har själv FM2n och F2 som jag gillar.
Mvh Wolfgang
Svar från Benganbus 2023-02-18 21:45
Tack för det Wolfgang! :)
/B
Och om du vill kan du montera objektiven till din gamla F också. Bara att fälla undan flärpen till bländarkopplingen. 😀
Svar från Benganbus 2023-02-18 21:43
Tack Olle! Har faktiskt redan prövat, men fattar inte hur jag/kameran mäter ljuset?
/B
ojanson 2023-02-18 23:44
Med F-objektiv måste man mäta nedbländat. Det är väl nackdelen. Det fina är att man överhuvudtaget kan montera dem om de inte har fått bländarringen modifierad eller utbytt till AI-modell.
Min Df, som parentes, har faktiskt samma möjlighet. Nikons enda DSLR med den finessen. 😀
Svar från Benganbus 2023-02-19 00:10
Så med en liten dockningsstation för flärpen så borde det fungera? Alltså, man gör en liten infasning i plastringen i objektivet! Man fäller upp flärpen, sätter på objektivet, fäller sedan ned flärpen i den lilla infasningen! Eller? 😎
ojanson 2023-02-19 01:38
De gamla F-objektiven kopplar inte alls på FE om de inte har blivit modifierade. De förutsätter pinnen mot "kaninöronen" på bländarringen för att mäta kopplat.
"Problemet" med gamla, omodifierade, F-objektiv på nyare hus med AI-koppling är att bländarringen krockar med flärpen, så att de inte går att ens montera. Den nedfällbara flärpen på FE gör att det går, men eftersom objektivet då saknar koppling får du mäta nedbländat istället.
Det fanns bländarringar man kunde byta till, som kopplade som de nyare AI-objektiven. En del filade istället på bländarringarna för att få samma effekt, men med varierande resultat...

Skall man fila själv, vilket förstör originalutförandet, måste man vara noga med att fila på rätt ställe, beroende på vilken största bländare objektivet har.
Har du o-filade gamla objektiv tycker jag du skall låta dem vara som de är, men det är min åsikt. :-)
Svar från Benganbus 2023-02-19 16:36
Ok, skall inte fila! Men en fråga, jag mäter exponeringen på nedbländat, men ställer skärpan sedan via full öppning, funkar det så att bländaren går till inställt bländarvärde när jag trycker av?
Knepiga saker det här för en Leicafotograf! :)
/B
Wolfgang 2023-02-19 20:01
Bengan, på gamla spegelreflexobjektiv fick man ställa skärpan med största bländaren och sedan gå manuellt till arbetsbländaren. Sedan kom nyare objektiv med en så kallad springbländare. Då blev allt enklare, eftersom den alltid var inställd på största bländaren för att kunna ställa skärpan, men den hoppade automatiskt till arbetsbländaren, när man tryckte av.
När det gäller non-AI Nikon-objektiv (som kom före 1977) så kan Du inte montera ett sådan på Din FE, eftersom Du då förstör "tappen" som finns på kamerahusets öppning.
Förr kunde man byta ringen på gluggen och anpassa till AI, men det är svårt att hitta en sådan idag. Ett alternativ är att man filar en "nedförsbacke" på rätt ställa av kanten, men man måste veta var och hur.
Jag lät göra det av L-foto i Vansbro, vilket kostade kr 600,-. Dock samlarvärdet av gluggen har man förlorat.
Mvh Wolfgang
ojanson 2023-02-20 23:26
@Wolfgang. På FM & FE kan man visst montera non-AI objektiv, eftersom dess tapp går att fälla ned. Den möjligheten togs bort på FM2/FE2.

@Bengan. Den bländar ned till inställt värde när du fyrar av.
Wolfgang 2023-02-21 13:09
Olle. tack för info! Det var ju bra, det visste jag inte, eftersom jag har en FM2.
Mvh Wolfgang
Hej igen, jag skrev skillnaden mellan non-AI, AI och AI-S i min blogg 2021-04-15. Här är länken:

https://www.fotosidan.se/blogs/wolfgang/vad-ar-skillnaden-mellan-nikons-non.htm

Mvh Wolfgang



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg