Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6107 // Vissa saker e bra att ha om man skall fota! En hjärna tex! :)

 

Akalla sent 1970-tal!

Vad gäller hjärnan och medvetandet så finns nog en föreställning om medvetandet som en förmedlare mellan sinnesintryck och reaktion! Benjamin Libet gjorde en del intressanta försök på 1970-talet, som ställde frågan, om man nu kan mäta en aktivitet i hjärnan nästan en sekund innan vi har beslutat oss att röra ett finger, har vi då en fri vilja? Det finns fler andra försök som bekräftar Libets försök!

Och det mest osannolika, och fantastiska, det är nog vår inre värld! Det är såklart först och främst ett märkligt fenomen att vi kan uppleva vår omvärld, att vi kan se, höra, känna, lukta, uppleva saker omkring oss! Det är ännu märkligare att vi kan uppleva de här sakerna inom oss! I vår hjärna! Vi kan drömma och fantisera, tex. bygga i hop ett drömhus i vår hjärna,  ett hus som inte består av materia, utan det huset har jag bara i min hjärna! Men hur kan något fysikaliskt omöjligt uppkomma i en klump materia, i min hjärna?

Det va det om det, och mera läsning om det här finns i boken "Hjärnan", utgiven av  KI University Press.
(Man tar även upp en del "störningar" i hjärnan och några av våra minnesproblem)

Såg ett program igår på SvT om Neandertalare och deras matvanor, och där påstod man att människans hjärna växte sig stor och smart på grund av köttätandet! Det här köttätandet och hjärnan har man diskuterat under ett antal år! Så det finns olika åsikter om det! Nu tror jag att man lätt kan misstolka saker då man tidigare inte hade alla fakta på bordet! Ny forskning kommer hela tiden!

"En enda liten förändring i en av våra gener kan ha varit tillräckligt för att få en viktig del i vår hjärna att växa sig stor. Det är bland annat den svenske genforskaren Svante Pääbo och hans forskarkollegor som ligger bakom upptäckten"
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-vaxte-manniskans-hjarna-sig-stor-och-smart

Annars så va det avslut i knärehabiliteringskolan i går! Det va sista gången hos Lina Idrottsmedicin i Södertälje! Jag har ju haft problem med mitt ena knä! För en dryg månad sedan kunde jag knappt gå, och första tanken va såklart, nu e det operation Pg! Menisken sannolikt! Men efter att ha blivit undersökt, jag ville först boka tid hos läkare men min fru avrådde mig suckande och sa, "starta hos en sjukgymnast!" Och väl där och efter några tester kom beskedet, otränat knä med åldersartros! (Det hade blivit en del stillaliv under Coronatiden och efteråt) Så nu kör jag igenom det program jag fått, köpt en motionscykel och försöker gå runt åtta till tio kilometer per dag!
Och det har funkat! Fortsättning bör följa på ett gym!

För övrigt har vi en fantastisk vinter här mere i Svealand, sista elräkningen är på knappt 850 kronor! :)

/Bengan

Ps. Vad gäller bilden på drakflygandet, så landar man på fötterna! Vid ett senare tillfälle, i Saltsjöbaden tror jag, så trampade jag fel vid en landning och blev skadad i vristen som satt i några månader! Det e ett himla otyg med ojämna landningbanor! ;)

Inlagt 2023-02-14 06:26 | Läst 828 ggr. | Permalink
Det du talar om i början av din text är själva varseblivningen i hjärnan, alltså vårt medvetna jag kort och gott - hur det är att uppleva verkligheten.
Hur den saken går till har vi ingen vetenskaplig förklaring (inte i närheten ens) - ingen annan slags förklaring heller. Ändå är vi alltid snabba att tala om vad hjärnan "är", och hur den förhåller sig till andra saker - till exempel AI. Vi jämför alltså våra tekniska konstruktioner med något som vi inte vet vad det är.
Och visst - ny forskning kommer hela tiden, och då brukar man sorgfälligt försöka dölja dom fel man hade tidigare.
Det är ju inte konstigt i sig, när man söker riktiga vetenskapliga svar, att man rätt ofta har fel - men man ser sig tvungen att dölja detta eftersom allmänheten tror att vetenskapen alltid representerar framåtskridandet och sanningen. Ungefär som i politiken alltså. Det går inte att medge ett fel.
När jag var ung trodde jag obetingat på vetenskapen. Numera inser jag att det är en verksamhet som (naturligtvis) är behäftad med alla dom vanliga mänskliga svagheterna.
Hoppas det funkar med knät nu! Jag har klarat mina med Scholls hålfotsinlägg och kosttillskott glukosamin, peppar peppar.

Det där med hjärnan och att man fattar beslut en sekund innan man vet själv ligger det nog en del i. Jag tror mig ändå ha vetorätt efter den där sekunden.
syntax 2023-02-14 09:35
Jag vet att jag har den vetorätten. Det händer ibland att min hjärna har fattat ett automatbeslut, och håller på att verkställa det - när mina mer medvetna hjärnfunktioner strax skriker; "..men stopp för fan!!" - och jag får annullera hela saken.
Åså sorterar hjärnan saker åt oss utan att berätta! Hjärnan får mängder av info hela tiden från känsel, syn, hörsel och även signaler inifrån kroppen! Och sorterar ut vad vi behöver veta! För annars blir vår vardag för rörig och att vi inte kan prioritera i den här mängden av information! Så det e inte så mycket som hjärnan tycker vi skall veta om! Och utifrån den här knapphändiga informationen vi får så tror vi att det e vi som styr det hela! :)
//B
syntax 2023-02-14 11:55
Skulle vi vilja veta mera? Ja hjärna... :-D
Jag prioriterar nog att ha ögon när jag fotograferar...



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg