Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6096 // Benjamin Libet och den fria viljan!

Eller hur något inne i huvudet klarar saker utan att jag behöver veta om det! :)
Alltså, i morse så startade jag datorn och så kom skärmbilden upp, och jag skulle gå vidare... Men vänta nu, jag loggade ju inte in! Jag skrev inte in koden för att komma in i datorn! Men det måste jag nog ändå gjort! Tycker jag...  Så hur hänger det här ihop?

Kan jag göra saker utan att vara medveten om det! Det låter ganska osäkert om jag inte har koll på vad jag gör!


Nu kanske någon säger, det här händer mig också då och då! Men det förklarar inte saken, om ni förstår vad jag menar! Men visst e det intressant och kanske litet oroande att jag gör saker omedvetet? Eller att någon gör det i mig! ;)

Läsning: https://fof.se/blogg/kropp-sjal-och-medvetande/

Mera läsning: https://blogs.scientificamerican.com/observations/how-a-flawed-experiment-proved-that-free-will-doesnt-exist/

Ha nu en fortsatt fin dag! Och tänk på att framtiden är vår! :)

/Bengan

Ps. Bilden är från Nalen, och här va det mörkt och rörelse! Tänk om det funnits digitalkameror på den tiden! Vilka bilder man skulle kunnat tagit!

Inlagt 2023-02-04 08:03 | Läst 856 ggr. | Permalink
Ha, ha - gubben börjar bli gaggig....

Skämt åsido - jag tror inte att ditt "problem" har så mycket med frågeställningarna i dina länkar att göra. Jag tror att det mera har med den kända tankeflykten hos äldre män att göra. När hjärnan är upptagen med annat, företrädesvis gamla tider, gör den gärna väl inövade moment helt automatiskt. Man kommer då i efterhand på: "Jamen hoppsan... gjorde jag nu det - eller gjorde jag inte det"

Ett känt exempel är en amerikansk förmögen äldre herre som var ute en morgon och körde sin stora båt. Han började fundera på gamla tider - och "vaknade upp" på ett helt annat ställe av skärgården. Hans hjärna hade kört båten per automatik flera sjömil, därför att den kunde vägen så bra - då eftersom den var engagerad i första hand av det intressanta ämnet "gamla tider".

Jag antar att du kan ditt lösenord rätt bra? När det händer nästa gång - fråga dig då; "vad var det egentligen som mitt medvetande var sysselsatt med just den stunden?"
En bekant till mig som var mycket yngre då än du är nu körde bil hem från ett scoutläger. Bilen var full av scouter och det var sent på kvällen.
När de körde den sista biten inne i Åmål. Han hade en bil framför sig och efter en stund var den plötsligt bakom! Hur hade det gått till? Det visste han inte.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg