Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6091 // Så va det litet extra om Chinon CE-4! Kameraallmänbildning! :)

Chinon e väl mest känd som en billig instegskamera i filmfotografering på 1980-talet! Och det stämmer bra, men Chinon hade litet annat för sig också! Hittade en artikel om detta i en samlartidskrift, Photo Deal!

.

Nu e texten i tidningen inte på äran och hjältarnas språk, men jag skall i alla fall vid tid och tillfälle försöka stava mig igenom hela texten! Men det verkar vara en intressant läsning om Chinon!

Inte så mycket mer just nu!
Det enda e väl snön vi väntar på framåt nattkröken!

/Bengan

Inlagt 2023-01-31 17:55 | Läst 828 ggr. | Permalink
Chinon gjorde förvisso billiga instegsmodeller för super-8, men det var en lång serie modeller med rejäla långzoomare i topp, även med ljud. När jag förstått att jag aldrig skulle kunna köpa en Beaullieu drömde jag om en Chinon 870 Power Zoom i stället, men det blev aldrig någon filmkamera för mig, jag fick nöja mig med att demonstrera dom i fotoaffären jag jobbade i ett tag. Fler Chinonfilmkameror kan hittas på https://samlarkameror.com/smalfilmkameror2.htm om man skrollar ned en bit.
Min första egna spegelreflexkamera var en Chinon CE-5 med normalzoom 28-50 mm. Många diafilmer passerade i den innan den fick en kompis, en Chinon CP-5. Jag sålde allt men några år senare köpte jag tillbaka allt och började med film igen.
Nostalgi och minnen!

CE-4 (eller var det CE-4s ?) var min första kamera, perfekt att lära sig fota med. Billig och bra, så att sommarjobben för en gymnasist kunde betala kamera, objektiv och film. Den hade en låsknapp för ljusmätning på precis rätt ställe, där första knogen på vänster långfinger kan trycka till utan att ändra grepp om objektivet. Ljusmätningen är underbart ointelligent - den mäter enbart totala ljuset in, och så får man tänka lite innan man ställer tid och bländare.

Se upp med den lilla spaken för dubbelexponering. Den är väldigt klen och lätt att bryta av.

Fyran är första modellen med K-bajonett. CM-3 hade M42, tror jag.
Tack för mera allmänbildning!
/B



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg