Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6076 // Filosofiska rummet liksom! :)

Så här va det förr! Delförstoring! (Kamera Leica M4 med Elmar 3,5/50 mm) Nu kan man få det finkornigare med en annan film, men i vissa lägen, som kvällar och inomhus, så behövs en känsligare film, som här!

Och det digitala fotograferandet ger möjligheter som inte fanns på filmtiden! Förr va man ofta tvungen att vara närmare motivet, annars blev det bara korngrynigt i bilden! Nu är upplösningen så bra så man kan vara litet mer tillbakalutad i sitt fotograferande!

.

Numera alltså! Digitalt! Delförstoring! (Kamera Fuji X-E1 med Elmar 3,5/50 mm)

Så det man sa förr, att man måste vara nära för att få en bra bild, det va förr det, numera räcker det ofta att delförstora för att vara nära! Och det e väl bra! :)

/Bengan

Ps. Men det är ändå något som inte riktigt fungerar med det digitala! För mig i alla fall! Det blir litet för bra och är för lättjobbat! Jag får återkomma till det i ett annat filosofiskt rum!  ;)

 

Inlagt 2023-01-19 08:02 | Läst 864 ggr. | Permalink
Jag brukar säga att "jobbet skall vara gjort när du trycker på knappen." Sparar mycket tid :-)
Det är lite besynnerligt det här med digitalt vs analogt. En del bilder som jag aldrig fick till riktigt bra i mörkrummet blir mycket bättre om filmen avfotas och bilden skrivs ut. Å andra sidan har jag bilder där mörkrumskopian är mycket bättre än vad jag kan åstadkomma digitalt.
det roliga börjar när man ska skriva ut bilder själv ;) har man inte haft problem förr så... :)
Jag tror Ronny har bästa kollen här!

Jag hade sålt några bilder och skaffade dyrt papper till den brada skrivare som jag redan investerat i. Bilderna blev inte bra. Jag blev desperat och köpte nåt mirakelprogram som kom med en dongel. Då blev bilderna bra. Men rätt ofta kom ett (ett) färgstänk. Då var det bara att kassera. Pappret tog slut, även hos leverantören. Jag fick tag på sista rullen nån annan stans. Fick fram alla bilderna och stapplade till det som fanns i stället för posten och fick iväg dom. Konstigt nog kom dom fram oskadade och kunden vart nöjd. Puh.
Ja, så är det ju det där med utsnitt och brännvidd...:-)
/Gunnar S
Å tack för alla tänkvärda kommentarer!
/B



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg