Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6080 // En lätt frustrering infinner sig nog..... ;)

Här är kameran som dom använde på 1930-talet!

Och här är några av Rodchenkos bilder!

Så med dagens kameror, vilka bilder bör vi inte kunna ta numera! Det e nog det som kallas för utveckling! ;)

/Bengan

Inlagt 2023-01-22 07:46 | Läst 647 ggr. | Permalink
Det finns givetvis fotografier, tagna med moderna kameror, som är bättre, lika bra och sämre i jämförelse med Rodchenkos bilder. Förstår inte denna vurm för analoga och äldre kameror i förhållande till kvaliteten på bildkonsten. På hundra år har vi människor inte förändrats alls i grunden. Talangfulla fotografer finns såklart nu med och säkert i större utsträckning eftersom kameror är tillgängliga för så många fler.

Jag tycker att du ofta slår in öppna dörrar när du skriver om att äldre utrustning duger alldeles utmärkt idag också. Det är ju självklart för alla som uppskattar bild framför pixelpeepning.
syntax 2023-01-22 10:26
Så här då:
Eftersom begåvade fotografer kunde ta så bra bilder med den enkla utrustning som stod till buds på 1930-talet, borde dagens fotografer kunna åstadkomma så mycket bättre bilder med dagens oerhört mycket mer avancerade utrustning. Är det så? Ingalunda!
Om man räknat antalet riktigt bra bilder jämfört med det totala antalet tagna bilder - så ligger nutiden illa till.
Frekeman 2023-01-22 10:54
Vad säger att de borde det? Det beror på vilka bilder det gäller. Vissa bilder kunde inte tas med den utrustningen som fanns förr – tänker exempelvis på viss naturfotogrfi och tillfällen då ljuset inte är tillräckligt för att frysa rörelse. Andra bildertyper vinner inte så mycket på den nya tekniken.

Vad beträffar kvalitet jämfört med kvantitet så beror det så klart på att många fler bilder tas eftersom det digitala gör det möjligt. Samt att idag så har vem som helst möjlighet att ta och publicera bilder. Förr behövde man nog ha ett större intresse och också råd att köpa utrustningen. Det förstnämnda resulterar sannolikt i bättre bilder.

På det hela taget tas det nog avsevärt många fler bra bilder idag än vad det gjordes förr. Men otroligt många fler kassa bilder dessutom.
syntax 2023-01-22 11:05
Ack ja - det var bättre förr! Då fanns det en tröskel. Ville man publicera sig, vare sig i text eller i bild, satt där en professionell redaktör som obönhörligt slängde skiten i papperskorgen - så att vi andra slapp den... :-D
I väntan på Bengans utförliga och helt klargörande svar i frågan, så kan jag naturligtvis inte hålla tyst.

Lennart här ovan konstaterar helt riktig att han inte har någon svårighet att avgöra vad som är en bra bild - men det är hans personliga åsikt.
Just det - och i det konstaterandet ligger kanske en del av svaret. En bild som väldigt många tycker är en bra bild, accepteras därför i mera breda kretsar som en bra bild. Demokrati i bildsynen alltså... :-)
Vi kan ju roa oss med att vända på frågeställningen. Hur troligt är det att en bild som ingen tycker är bra, når acceptans som en bra bild?
Svar från Benganbus 2023-01-22 20:29
Mycket text blev det men knappast speciellt klargörande!
Och det e nog bra!
/B



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg