Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6061 // Test av "The all-rounder" på en digitalkamera!

Testade "All-roundern" på en digitalkamera! Om jag inte missminner mig så va en del av nytillverkade Zeiss LTM-objektiven uträknade och konstruerade för Zeiss kommande digitala mätsökarkamera! Jag tror man sa till konstruktörerna att det skulle finnas bra med luft mellan sista linsen och en ev. sensor! Det blev då litet av en retrofokuskonstruktion, ungefär som man gjorde objektiv för de tidiga SLR-kamerorna! Fast nu är inte spegeln ivägen utan nu för att ljuset skulle gå rakare in i sensorn! Så man slapp Leicas problem med sina äldre vidviklar på de digitala M kamerorna! Så "All-roundern" borde funka superbra på en Fuji X-E1, speciellt då en del av bildytan tas bort genom den litet mindre sensorn!

.

Test av mittskärpan i går kväll! Det va litet bråttom att ställa skärpan för flaskan va på väg bort! Alla bilder e såklart tagna på full öppning! Allt annat e fegt! För bländar man ned, så blir alla objektiv nästan lika!

.

Sedan några sociala bilder! Från i går kväll! Sociala bilder bör vara tagna i svartvitt! ;)

.

En bild till från i går kväll!
.

Korsordet i DN från i morse!

.

Men det var inget kul korsord, bara en fyra i svårighet! ;)

.

Här sitter "All-roundern" på Fuji X-E1! Med Fujis originaladapter för piratobjektiv, typ Zeiss och Leica! Med ett ventilerat motljusskydd! Ventilerat för vad? ;)
Och kolla här distortionen på "All-roundern!"

Vad i övrigt så börjar vintervädret bli väldigt bra, blötsnö, nollgradigt och blåst!
Mycket bra för elräkningen alltså! :)

Allt för nu!

/Bengan

Inlagt 2023-01-07 12:19 | Läst 537 ggr. | Permalink
Största fördelen med 35/2 är väl såklart storleken. Föredrog dock på Leica M-tiden Summiluxen (f/1.4) trots storlek och att den stal sökarbild. Trots ventilerat motljusskydd. Digitala Leica M hanterar tyvärr inte högre ISO sådär jättebra (min erfarenhet till och med M240/M-P och M246). Det extra steget i ljusstyrka var verkligen användbart. Så 35 mm f/1.4 är ju ännu mer "allround"!
Svar från Benganbus 2023-01-07 15:03
The All-rounder tar också en liten del av sökarfältet på M-leican, helt Ok, för det e jag van vid från Leicas objektiv! :)
/B
Chasid 2023-01-07 16:03
M240 är ok på höga ASA, men M10 briljerar och den kameran är fullt användbar på 12600 ASA, det tillsammans med en fantastiskt sökare gör den till ett mycket användbart verktyg.
/Mikael
Zeiss ZM objektiv är trevliga men tyvärr är många av dem behäftade med ett konstruktionsfel som kallas "Zeiss Wobble", du kan läsa mer om det här: https://www.leicalensesfornormalpeople.com/2021/03/07/the-zeiss-wobble-on-zeiss-zm-lenses-explained/
/Mikael
Svar från Benganbus 2023-01-08 09:49
Man kan ha olika åsikter om det här, och vissa saker haussas upp på nätet! Kanske beroende på om man gilllar fabrikatet eller inte! Jag har bara läst litet om det här men det verkar vara ett glapp i snäckan som kan uppstå! Nu vet jag inte hur man använt objektiven, man använder saker olika! Någon trycker ned sin kamera med objektiv i sin väska andra behandlar det på ett annorlorlunda sätt! Kan tänka mig att yrkesfotografes objektiv behandlas litet hårdare! Och numera används objektiv via olika adpters ochså!

Läste om Wobblet hos Fred Miranda, där tyckte en Zeiss-användare att Leicas objektiv va ett större problem för honom!
https://www.fredmiranda.com/forum/topic/1762330/3

"I guess I never use(d) my ZM lenses enough to cause the wear & tear that results in the wobble. So far, for me, it has been a non-issue. I was the first owner of all my ZM lenses other than the ZM50/2, purchased used from B&H in 2011. Still no wobble with it.

I've had more trouble with Leica M lenses. My 50 Lux ASPH silver version (all-brass construction), the lens body loosens up over time and eventually loses optical and RF calibration. My 28 Lux's periodic tendency for the focusing ring to partially decouple from the helicoid, resulting in several mms of dead space when changing focus direction... As with anything purely mechanical, periodic servicing is required. But my copies of these two seem to need it more often."
/B
Chasid 2023-01-08 11:01
Jag har ett Zeiss 21mm, det är ett mycket bra objektiv rent optiskt, men mekaniken är inte den bästa, det blir lätt glapp i snäckan och jag måste alltid ha med mig verktyg för att kunna fixa problemet. Det gör tyvärr att jag drar mig för att köpa fler Zeiss ZM objektiv, särskilt som jag hört fler som har samma problem som mig med andra objekitv i serien. Jag har dock aldrig haft problem med mina Leica eller Voigtländer objektiv.
/Mikael
Svar från Benganbus 2023-01-08 11:09
Och jag har inte haft några problem med vare sig Zeiss eller Leicaobjektiv! :)
/B



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg