Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6058 // AI och om Fuji/Leica! :)

Liten och nätt med inskjutbart objektiv!

.

Jag tror inte så många uppfattat det här med AI och även faran utan man tror det e en ny grej som man lätt kan undvika! Och utvecklingen går framåt, sannolikt fortare än vad Moores lag beskriver, för AI lär sig själv via de inmatningar av kluriga frågor som kommer in i apparaten bla. när man lagt ut en Beta-version på nätet! Alla vill då såklart ställa den mest kluriga frågan och ChatGPT säger tack och lär sig!

(Moores lag är enbart applicerbar för halvledare. En utökning av Moores lag som innefattar all informationsteknisk utveckling föreslogs 2001 av Ray Kurzweil. Denna lag är känd som the law of accelerating returns) Wikipedia!

Och då vad gäller AI och tex. ChatGPT, så finns det intressant läsning här!
Även om bilder tex är yxiga, vänta bara, snart!


Vad gäller att återanvända prylar och inte bara köpa nytt, så har jag fotat med en "fattigmans-Leica" under några år! Fungerar bra! Fuji upptäckte tidigt att det fanns ett intresse för Leicakameran och gjorde en Leicalikande kamera, Fuji X100, som såldes mycket, mycket bra! (Det va kanske den instegskameran i Leica-systemet som Leica skulle ha gjort) Fuji utvecklade flera versioner av X100-modellen! Fuji insåg även att det även fanns fotografer som inte kunde eller ville köpa ett digitalt M Leicakamerahus, och erbjöd då en Leica M-adapter till några andra Fujikameror, tex Fuji XE-1, 2 och 3 och till den M Leicaliknande X-Pro-kameran! Med adaptern kan man även korrigera vissa äldre objektivs tillkortakommanden!

Jag använder min Fuji XE-1 för att använda mina äldre objektiv, även Leicaobjektiv! Tycker det går mycket bra! Ett begagnat X-E1-hus kostar runt 2000:- och en piratadapter runt 500:- (Bildutsnittet blir ungefär som med Leica M8) Men skärpan och ISO-känsligheten blir mycket, mycket bättre med X-E1 än vad man någonsin kunde få på M8!

.

Summicron 50 mm på Fuji X-E1

Idag fotofika i Södertälje, hoppas jag, om inte snön ställer till det!
Fikat blir då på Tratten runt 14.00!

/Bengan

Inlagt 2023-01-05 07:44 | Läst 564 ggr. | Permalink
Leica var på tok för sena in i det digitala! Då kom Fuji och tog ledningen! 😁
Vad det gäller bilderna i din roliga länk. En sådan mängd helt befängda Leicakameror har jag då aldrig sett. Allt beroende på missuppfattningar av AI. Jag blir alltså inte det minsta rädd - annat än att folk börjar ta AI på alvar. Då kan det bli farligt eftersom AI fattar så dåligt. Återstår den goda möjligheten att dra ur sladden. Då kommer det inte ett enda förslag mer... :-)
Jisses vilken länk! Jätteintressant text om Leicas historia. Jag trodde mig lära mycket, men hur mycket var korrekt? Kollade på Elsie Kuehn-Leitz; det roboten skrev stämmer med Wikipedia.

Men sen skrev roboten att Ansel Adams "Half Dome" var plåtad med Leica. Nä nä nä tänkte jag, han körde ju alltid med storformatskamera. Jag kollade på Adams hemsida. Ett känt foto av Half Dome med månen ovanför togs med Hasselbladkamera.

Hur skilja robotjobb från mänsklig insats? Bob Bovin har redan sin metod klar, alldeles för många frågetecken och systematiskt felanvända, så gör roboten inte! (Men det kanske går att ge den såna instruktioner?)

Dina bloggar e på ståkkholmska och har mycket utropstecken. Än så länge inte AI-genererade, man bara tackar!

Finns nåt man kan kolla efter för ett inte bli lurad av en robot?

Roboten saknar humor. Men det är den inte ensam om.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg