Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6057 // "Farfarskameran" och den moderna analogkameran! ;)

I dag lugnt i Gnesta! Mest inneliv och läsning! Knäträningen får också vänta någon dag, för igår va jag i Nyköping och gjorde en skönhetsoperation på örat och har ett litet plåsterpaket på örat över några stygn! Och skall äta antibiotika var sjätte timme! (Det va e en liten solskada från ungdomstiden som behövde plockas bort) Så idag hemmavid samt läsning! Och snart påtår! Skönt med litet ledighet! ;)

Vad gäller annat, så är det nog så att den digitala M Leican mest lever på tidigare bedrifter! Ni vet bedrifter när kameran va analog, bedrifter av  de fotografer som er pappa ofta pratar om, H.C.B och så vidare! ;) Men även en berömd kamera kan nog behöva utvecklas!

.

Vad gäller den analoga mätsökarkamerautvecklingen så tycker jag att den stod Zeiss för, med sin Contax G1 och G2! Fantastiska amatörkameror med autofokus, autoexponering och automatisk filmaddning och med mycket bra objektiv! Synd att inte Zeiss utvecklade G2 digitalt!

Och den digitala M Leican, den e ju nästan som den analoga M Leican men har nu fått en "digital filmrulle!" Så väldigt mycket mer är det nog inte!
Men Ok, en digital filmrulle kan vara bra, nu när det inte finns några snabbframkallningsbutiker längre! ;) :)

Och som sagt, nu väntar en liten, liten återgång till det analoga, undomar har ju upptäckt riktig fotografi! Kul!
Och Leica har nytillverkat sin analoga M6!
Kul det med! Men det finns ju mängder av annat begagnat analogt!
Men det kanske e mer kul med en analog M Leica! Så kan det nog vara! :)

/Bengan

Inlagt 2023-01-04 10:37 | Läst 875 ggr. | Permalink
Zeiss hade planer på att göra en digital ZM men det blev inget av det. Istället la man ner tillverkningen av ZM:en. Jag hoppas de ångrar sig =)
syntax 2023-01-04 11:23
Jag tror inte att man ångrar sig hos Zeiss. Nedläggningen av kameraproduktionen hos Zeiss Ikon AG i Stuttgart 1972 ligger än i dag i friskt och traumatiskt minne hos Zeiss. Man har sedan 1972 haft policyn att tillverka fotografiska objektiv - men inte kameror. Efter japanska påtryckningar gick man in i den nya produktionen av Contax - där kamerahusen tillverkades av Kyocera i Japan, och de flesta Zeissobjektiven även dom i japan, där man sedan 1950-talet har ett dotterbolag, nämligen; Carl Zeiss Co,.Inc. i Tokyo.
ZM-kameran stod Zeiss faktiskt som huvudman för - men man ångrade sig snabbt och återgick till policyn; gärna objektiv, men inga kameror!
Det visar sig ju även i dagens läge vara en klok policy; Många som har kameratillverkning på halsen i dagsläget, tittar sig förskräckt omkring - för att bli av med den.
syntax 2023-01-04 11:46
En rättelse:
Det Japanska doterbolaget i Tokyo heter: Carl Zeiss Co,.Ltd. och grundades 1961.
Svar från Benganbus 2023-01-04 13:06
Peter, och visst e det bra objektiv till Contax G1 och G2?
/B
En annan grej* som jag inte riktigt har förstått med Leica - förutom varför man fick för sig att M skulle fungera digitalt utan digitala hjälpmedel; Man hade ju redan Leica MP (utan bindestreck), varför väcka liv i M6? Jag kan erkänna, att jag efter nästan 50 år lämnat Leicaskeppet, inte har full koll på specarna - vad skiljer MP från M6 åt förutom eventuell nostalgifaktor?

*Jag har i tidigare inlägg i denna blogg uttryckt min skepticism och mina dubier om digitala Leica M som ett fungerande verktyg. Då har det endast gällt skärpeinställningsmöjligheterna. Jag har ännu inte berört hur Leicas kvalitet EGENTLIGEN är.
Den optimala digitala Leican stavas Fujifilm.
Stefan Åhbeck 2023-01-04 12:32
Hjopp. Det är ungefär dit jag vill komma i detta resonemang. Fujica med Fujinon var imponerande redan på den tiden vi parallellt sålde bland annat Leica M och Fuji m fl. Otroligt bra objektiv och det är de än idag. För att få ut max av ett objektiv inom digital fotografi så måste man kunna ställa skärpan och det grejar helt enkelt inte Leica M utan att man tar hjälp av digital teknologi.

Jag bytte från ena dagen till den andra från Leica M till Fujifilm X-E# efter att ha testat grejorna över en helg. Det finns inget område eller någon situation där Leicaobjektiven ger skarpare eller mer omfångsrika bilder.
Frekeman 2023-01-04 12:51
Det är du som inte grejar att ställa skärpan, Stefan. Många andra klarar det bevisligen utmärkt. Varför fortsätter du med ditt korståg mot digitala Leica M mot bättre vetande? Bitter?
Svar från Benganbus 2023-01-04 13:02
Ta det inte personligt Fredrik, det här är en annan fotografs åsikt! :)
Och det e väl bra?
/B
syntax 2023-01-04 13:08
Jag misstänker att Fredrik har rätt, och att det är du Stefan som inte kan ställa in en mätsökare. Synskärpan förändras ju hos vissa av oss.
På den tiden när jag använde Leica M, så satt skärpan som nitad med Summilux 1,4/50mm på full glugg. Här handlade det om Kodachrome 25, en film som med sitt obefintliga korn och höga skärpa, i denna sak kan jämföras med en digital sensor. Jag har massor av Kodachrome 25 dia kvar som bevis.

Mikael Good som med stor framgång i dag använder digitala M-Leicor, har nyligen lagt fram bildmässiga bevis.

https://www.fotosidan.se/blogs/chasid/matsokaren-pa-digitala-leicakameror-funkar-som.htm
Frekeman 2023-01-04 13:12
Jag tar det inte personligt, Bengan. Men vad Stefan skriver överensstämmer inte med verkligheten. Och det är inte bra. Sånt är värt att påpeka.
Talar man om nåt annat kameramärke eller typ av kamera huruvida de lever på tidigare bedrifter? Möjligtvis Hasselblad? Men, det är väl inget fel att konstatera att mycket bra fotografi har skapats av fotografer som använde Leica M. Och som fortfarande använder Leica M men i digitala versioner. Alex Webb använder fortfarande (i alla fall i maj 2022) sin M 240 (10 år gammal teknik). Joel Meyerowitz använder också digitala Leica M. Ralph Gibson, som var tveksam till digitala Leica M, provade motvilligt en prototyp (tror jag det var) av den första digitala M Monochrom för att efter ha sett resultaten helt upphöra med analog film. Men, det är klart, dessa tre herrar kanske bara producerar skräp med sina digitala Leica M eftersom de såklart inte kan ställa in skärpan eftersom det inte går, enligt en viss herr Åhbeck.

Om digitala M kan beskrivas som en analog M med en "digital filmrulle" så tror jag att många med mig tycker att det är alldeles utmärkt. Jag tror många trånar efter andra klassiska kameror där den största skillnaden är "digital filmrulle". Hur trevligt vore det inte om Pentax lanserade en Super ME-D (D för digital) men med rudimentär aufofokus? Det skulle jag som gammal Pentaxian uppskatta!

Till sist Bengan, tycker jag att dina inlägg om digitala Leica M börjar gränsa till vad räven sa om rönnbären. Vore jag du skulle jag köpa en begagnad digital Leica M, fota med den under en längre period för att sedan behålla den om du är nöjd eller annars sälja den utan större monetär förlust. På så sätt slipper du spekulera om vad som eventuellt behöver göras kring digitala Leica M.
syntax 2023-01-04 13:17
Framhöll jag för Bengan för många, många år sedan.. :-)
Frekeman 2023-01-04 13:31
Ha ha. Vad som hindrar honom kanske är att han är rädd för att inte ha nåt att skriva om i bloggen? ;-) Det tror jag dock inte – det skulle nog vara roligt, intressant och läsvärt att ta del av blogginlägg kring hans resa med en digital M.
Svar från Benganbus 2023-01-04 18:42
Man skall inta ta hela godispåsen på samma dag, så mer om Leica kommer i morgon! 🤓
/B
Frekeman 2023-01-04 19:17
I can’t wait! 🙂
Det är väldigt mycket snack om kameran Leica M!

Jag skulle vilja säga att det är kombinationen M+ Leitzobjektiven som är grejen (och det gäller fortfarande för digitala M-system). Samma sak med Hasselblad + Zeissobjektiven som hörde till på den tiden.

I den digitala eran är det lite annorlunda, där spelar själva kameran en större roll för bildkvaliten (sensor och elektronik), men objektiven är fortfarande avgörande för bildkvaliten och kombinationen är viktig.
/T
Hej Bengt,
Len Waernberg använde det objektivet för årets bild 1956.
Ha dagen
Bob



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg