Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6053 // M Leica och avståndsinställningen! :)

Leica M2, 90 mm och Tri-X

.

Jag har fortsatt att använda Leicaobjektiv i den digitala tiden, men upptäckt att objektiven inte fungerar som förr! Jag tänker nu på hyperfokalfotograferande! Leica har ju en skärpedjupsinställning på sina objektiv! På tex. bländare 8 så får man tex en "skarp" bild mellan......! Ni vet ni som fotat hyperfokal! Men det här stämmer inte numera! Jag har testat det flera gånger! Vad jag förstår så beror det på att filmen och filmplanet var mer förlåtande vid skärpeinställning, men på en sensor måste skärpan ligga mycket mer rätt! Så med en sensor så fungerar inte hyperfokalfotograferande som förr! :(

Så frågan blir då om M Leicas avständsmätare, som är gjord för filmtiden, är även lämplig att på ha i en digitalkamera? Man kanske borde gått ifrån den här dubbelbilden till något elektroniskt? Som tog spärn mot sensorn, eller använde sensorn vid avståndsinställningen! 
Men Ok, de flesta fotograferar nog nedbländat och då är det ofta inga problem!

Vad gäller Leicas sökare, ljusramssökare, så är den helt fantastiskt!
Men det är en annan sak än att pricka avståndet rätt in i en sensor! :)

Med önskan om ett Gott Nytt År!
Om vi inte hörs innan årets slut! :)
/Bengan

Inlagt 2022-12-30 07:31 | Läst 1312 ggr. | Permalink
Hej Bengt
Du skrev svaret i bloggen.
Jag skall skriva den med. Techart LM-AE7 eller LM-AE9.
Men just nu är det inte Leica M kameran man kan göra det på.
Ni kan kolla på vilka kameror det fungerar på.
Gott nytt år
Bob
Svar från Benganbus 2022-12-30 08:37
M Leican är litet speciell! ;)
Gott Nytt År tillbaka!
/Bengan
Vad har Leicas avståndsmätare med hyperfokalinställning att göra?

Hyperfokalinställning bygger ju på skärpedjupet - och skärpedjupet är en fiktion där skärpan avtar gradvis ut från rätt inställd skärpa.
Filmen är ju lite oskarpare än sensorn, enormt mycket oskarpare om man använder Tri-X eller liknande, och därför är kanske skärpedjupets definition lite för generös.
Om man ställer in på givet avstånd, så blir det nog skarpt. Det visar ju Mikael Good rätt tydligt här nedan.
Frekeman 2022-12-30 10:13
Håller helt med om vad du skriver, Peter.
Det stämmer nog lika lite eller mycket som det gjorde på filmtiden som jag förstår det. Film är mer förlåtande för att "upplösningen" eller möjligheten till detaljåtergivning är mindre än med dagens digitala sensorer. Objektivens markeringar vi använder för att ställa in hyperfokal är satta på filmtiden. Då fick man en acceptabel skärpa över det område som man ställt in objektivet för. Idag är skärpan såkert också acceptabel om man ej skriver ut stort och om man lägger till lite korn.

Men, pixelpeepar man så kanske man inte tycker att det är acceptabelt. Jag gjorde ett "experiment" när jag hade fått min 28 mm Elmarit i handen: F/8 (minimal refraktion), evighetssymbolen på 8.0. Scenen var en lång gata där jag bor. Det blev inte skarpt längst bort när jag förstorade på skärmen. Säkert skarpt nog om man inte pixelpeepar.

Slutligen, Leica ska inte ändra på den klassiska mätsökaren annat än med små förbättringar från generation till generation (M10 och modernare kameror har en förbättrad mätsökare än min M 240 t ex). Det räcker med digitalförstoring i en EVF och med fokus peaking.

När jag är ute och fotar gatufoto så använder jag i stort sätt aldrig mätsökaren för att sätta skärpan. Jag tittar på objektivet och förlitar mig på tillräckligt skärpedjup f/5,6-11 (oftast f/8). När jag har tid på mig så fokuserar jag genom sökaren.
Stefan Åhbeck 2022-12-30 10:28
Du skriver ” Det räcker med digitalförstoring i en EVF och med fokus peaking” - men si DÅ bidde det ingen M längre…..
Frekeman 2022-12-30 10:36
Min M verkar fortfarande vara en M efter jag satt på EVF:n och efter jag har tagit av den…
Så här enkelt ser jag på saken: Leica M har aldrig någonsin varit avsedd för digital fotografi. Detta har man förstått i Wetzlar och därför valt att tillverka andra modeller.
Frekeman 2022-12-30 11:24
Allt blir enklare men skygglappar på. Givetvis var varken konstruktionen för Leica M eller SLR-kameror ursprungligen avsedda för digital fotografi. Men, det har ju gått rätt väl med att digitalisera dessa typer av kameror vilket vi ser med tanke på hur många utmärkta foton som genom åren tagits med dessa digitala varianter.

Och precis som jag skrev till dig tidigare så har nog Leica valt att tillverka andra kameror utöver M av samma anledning som man tidigare, under film-eran, tillverkade SLR-system och kompaktkameror. Inte av det skäl du pekar på.

Du har personligen haft en dålig erfarenhet av Leica M i den digitala eran – det ska jag inte ta dig ifrån. Men, den stora majoriteten av digitala Leica M-användare har nog mest bra erfarenheter. Jag har det, Mikael Good också och jag känner en hel del andra som också gillar systemet.
Att det skall vara ett sådant bråkande om Leica - men kameran är för häftig. Man får inte sticka ut i landet lagom.
Leica var så nära konkursens rand att chefen för Skandinavien inte kunde ta ut full lön - utan satt och mumsade medhavda mackor till lunch på ett dött kontor i Köpenhamn. Alla som visste väntade bara på det förskräckande beskedet.
Då fick man fram Leica M8. Sedan dess har man i stort gjort allting rätt.

Heja Leica!
Wolfgang 2022-12-30 15:25
Peter, att Leica hade det svårt ett tag berodde ju på att den var tekniskt begränsad i jämförelse med Nikon och Canon. Press- och krigsfotografer valde under den mekaniska tiden istället Nikon F2 och Nikon FM2 med kamerahusens robusthet och deras stora antal objektiv. Och även dagens olika digitala Leica M riktar sig till finsmakare och människor med resurser. Gott Nytt År! /Wolfgang
Nils-Erik Eriksson 2022-12-30 17:58
Hej Wolfgang! Jag skulle kunna tänka mig att många¨Nikonkameror havererade under Vietnamkriget i allt regn,lera och annan skit oavsett typbeteckning
Under tidigare förbannade krig dominerade ju Contax ock Leica flitigt använda av ex. Robert Capa. jag tror att användbarheten av ex. en kamera mycket beror på fotografens skicklighet speciellt under pressade förhållanden
Önskar härmed alla Leica avvändare Ett Gott Nytt Är och härmed icke förglömda även övriga kamera användare/ NE
Svar från Benganbus 2022-12-30 17:59
Det är nog så att Leica gått från att ha varit en yrkeskamera, många pressfotografer använde den analoga leican, till att numera vara en statuskamera! Med fantastiska objektiv men som kanske skulle suttit på en modernare typ av kamerahus! Men det här verkar ju ändå gå bra för Leica, så lycka till!
Med hälsningar från ett nyårsfirande i Norrköping!
/Bengan

Ps. Fotar med Contax G2 i Norrköping! :)
Fin bild är det! Önskar er båda Gott Nytt År! / Björn
Svar från Benganbus 2022-12-31 23:30
Tack Björn! Önskar er också ett Gott Nytt År!
/Bengan
Gillar bilden!
😊
Svar från Benganbus 2023-01-01 10:09
Tack för det Hans-Åke! Och ha en god fortsättning på det nya året!
/Bengan



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg