Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6051 // Uppgång och fall för Leica M9

Det finns ofta känsla och förnuft i de flesta saker vi gör eller tänker att göra! Förhoppningsvis! Bakgrund: Jag har till och från under åren tittat på en begagnad Leica M9! Men förnuftet har fått styra! Tyvärr! Här är en artikel om det hela, uppgång och fall för Leica M9!
Och åsikten stämmer mycket väl med vad jag tycker!

Annars lugnt i Gnesta, apoteket är stängt, bokhandeln öppnar senare, det är minus fyra grader och mycket grått gråväder!
Det e nästan som natt klockan 12 på dagen!

/Bengan

Inlagt 2022-12-28 13:56 | Läst 1354 ggr. | Permalink
Artikeln du hänvisar till heter faktiskt ”Leica M9s uppgång och uppgång”. Inget fall alltså.

Vore jag du så skulle jag ändå glömma tankarna på en M9 och köpa en M 240 istället.
Svar från Benganbus 2022-12-28 18:16
Jag tyckte min rubrik lät mer dramatisk! ;) Det e nog som du säger, en 240 e nog bättre!
/B
syntax 2022-12-28 18:59
Bengan är en sådan gammal Leica-stöt att han har svårt att svälja att moderna Leicor får bra recensioner och säljer bra... :-)
Mycket roligare att spåna om vad "Leica skulle ha gjort i stället" - vilket alltså bortfaller inför verkligheten eftersom Leica gör det mesta helt rätt.
Frekeman 2022-12-28 23:14
Han kanske spånar så för att undvika att köpa en bättre begagnad digital M Leica? :-)
Ack ja... Min M9 levererades 6 februari 2010 (det tidigaste möjliga om man inte hängt över köpknappen redan vid presentationen 9/9 -09...) och den går som ett urverk ännu (sensorn är bytt medan det ännu var gratis). Så länge den gör det är jag inte alls intresserad av någon "uppgradering"; ingen Leica (och absolut ingen annan kamera) slår färgerna och mikrokontrasten i den gamla CCD-sensorn. Och mätsökaren gör precis vad den ska; inga problem att lägga skärpan rätt även på full öppning med någon av mina gluggar.

Och Bengans min när han ber att få känna på denna numera väl brassade (äkta slitage, absolut ingen smärgelduk!) trotjänare på Tårtan, den säger allt om hans innnersta känslor...;-)
Frekeman 2022-12-28 23:32
Ja, så länge man är nöjd så är det bara att köra på. Har själv ingen erfarenhet av M9 men känner väl till hur dess CCD-sensor ofta höjs till skyarna. Dock, det verkar mest vara fråga om Leicas ingenjörers val av färgprofil för det som kameran genererar – de försökte efterlikna Kodachrome om jag minns rätt? David Farkas på Red Dot Forum menar att man enkelt (med en LR-preset) kan göra om M 240-filer så att de är som M9:ans. I denna artikel, som är den första av tre, skriver han om det hela och har låtit läsare gissa vilka filer som är från M240 (med LR preset) och M9: https://www.reddotforum.com/content/2015/02/the-great-debate-ccd-vs-cmos-part-1/

Statistiskt sett så verkar det inte finnas nåt stöd för att läsare ser nån verklig skillnad. Alltså, föredrar man M9:ans färger är det bara att köra med en LR-preset.

Och vad beträffar mikrokontrast – brukar inte den egenskapen tillskrivas objektiven (så länge det inte finns nåt bayerfilter på sensorn)?

Smärgelduk? Ett nytt ord för mig! Min M 240 ME som jag använt flitigt i snart två år nu visar lite mässing vid tumhjulet men också på bottenplattan. Den senare verkar ha blivit brassad av Leicas originalversion av ett halvt läderfodral som jag ibland använder! Det är ju till för att skydda men insidan kanske fungerar som en smärgelduk? Jag kommer nog att låta min ME visa mässing på ett naturligt sätt men nu vet jag ju vad som behövs om jag vill fuska! :-) Tack för tipset, Per.
För min del har jag alldeles nyss bestämt mig för att sälja min M9! Jag tycker att många av de goda och smått unika egenskaper som tillskrivs modellen verkligen stämmer. Däremot så har jag kommit fram till att eftersom jag för det mesta ändå plåtar analogt så är behovet av en digitalkamera som plåtar "analoglikt" inte så stort. Bättre att skapa bilder med analog look med analoga verktyg och att inte gå över ån efter vatten. Och så är det här med att ha för många kameror. Jag undrar om inte det får en att fokusera mer på kamerorna än de bilder man då och då tar.

Det är en fråga om personlig smak, men om jag jämför M9:ans färger, kontrast etc med de bilder som min Fuji X-T1 ger så är M9 helt överlägsen. På alla andra områden är Fujin bäst och M9 hopplös.

M9-artikeln du hänvisar till är fylld med fakta och "OK" men gubbtråkig och med opersonliga bilder (tycker jag). Den här tycker jag känns mer personlig: https://gear.vogelius.se/-editorials/leica-m9/index.html

/F



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg