Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6010 // På spaning efter "Leica Photography", vad det nu är!

Snaps! Hyperfokal, förinställt avstånd, höftskott (AF hade bara ställt till det) M Leica, Summicron 35 mm på full öppning, sannolikt en 1/15-del och Tri-X

Begreppet "Leica Photography" har nog någon hört talas om! Och kanske anat vad det är, kanske när man sett äldre Leicabilder! Leicakameran va ju liten och nätt, och man kunde ha den med nästan överallt! Så det e det klart att det blev mycket bilder och ofta nära tagna bilder! Och man kunde nu ta en bild utan något större besvär! Ett Snaps, som det kanske numera heter! Och en Leica kunde man ha i fickan utan att det kändes tungt och bökigt! Jag tror att det här bidrog till det man kallar "Leica Photography" Och tänker man på hur tidigare kameror såg ut, stora fyrkantiga och klumpiga gärna med stativ så förstår man bättre! Man kunde nu fota överallt! Men för den stora amatörgruppen så gällde nog ingen Leica, då som nu!

Och så skulle kameran moderniseras, till M Leica alltså! Men det blev inte jubel överallt, många tyckte M Leican va stor och klumpig jämfört med tidigare Leicor! Men en fördel som nog tog loven av den mesta kritiken det va den fantastiska ljusramssökaren! Och med den här sökaren och att kameran fortfarande var lättburen passade även för en viss sorts fotograf! En fotograf som ofta formulerar sina bilder utanför kamerasökaren till trots, och sedan tar upp kameran för att frysa bilden man sett!

Sedan kom den digitala M Leican som blev ännu litet större, med en blandteknik som inte riktigt va modern! Och då tappades även en av fördelarna, att fota med  hyperfokal bort! En sensor är inte lika förlåtande! Och så blev Leican dyr! Det förklarar man nu med att Leica är ett fotografiskt instrument med mycket skarpa objektiv! Och det håller jag helt med om!

Men va va nog inte med en fantastisk teknik och skarpa objektiv som "Leica Photograpy" skapades en gång!


/Bengan

Inlagt 2022-11-21 07:43 | Läst 331 ggr. | Permalink
För tung och klumpig! Annars hade jag kört M Leica och inte Fuji. I Berlin kände jag på en, men nej det blev ingen då heller. Det är väl tio år sedan.
Svar från Benganbus 2022-11-21 13:49
Det va samma för mig, jag va hos Schönherrs och kände på Leica M9 för ett antal år sedan! Jag hade min Leica M6 med mig och stod och jämförde både i känsla och handhavande! Men M9 kändes inte som om det va något alternativ just då i alla fall! Så det blev en Fuji X100 i stället! En kameratyp som Leica borde ha gjort som sin instegskamera! :)
För vad hade Fuji som förebild för sin X100 om inte M Leica! :)
/B
Ps. Men jag njuter ju då och då med min M6:a såklart! :)
Chasid 2022-11-21 14:50
Den rätta analoga Leicakänslan både vad gäller utseende, tyngd och vikt infann sig först med Leica M10-D, om jag hade råd skulle jag byta upp mig till en sådan.
/Mikael
Sven Blomquist 2022-11-21 15:38
Schönherrs var det ju! Jag köpte en XPRO-1, därefter en XPRO-2 och sedan en XT-4 pga IBIS i det huset. Mina darriga händer behöver IBIS. Sedan gillade jag Fujis fina JPEG direkt ur kameran, mycket.
2022-11-21 08:23   Bengt Saltö
Du skriver så fint, spännande att läsa, samtidigt som jag som ganska ny Leica ägare får en fin inblick i din gedigna kunskap! Tack!
Svar från Benganbus 2022-11-21 13:50
Tack för det fina bloggbetyget Bengt! :)
Mvh från Bengan(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg