Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5990 // Ingen höjdarstart på dagen men det kunde varit värre! ;)

Nåja, DN finns på nätet sådana här dagar och där kan jag ta upp E-DN! Och har man en tillräckligt stor skärm, så blir tidningen lika stor som pappers-DN! Nu har jag inte en tillräckligt stor skärm! Men som sagt, det kunde varit värre! ;)

Håller även på att testa ett nygammalt objektiv! Med nygammalt menar jag att jag har haft det här objektivet tidigare! Nikkor 1,8/85 mm, första versionen för Nikon F! Och förr ett mycket populärt objektiv för press och reportagefotografer! Numera ett objektiv mest för nördar! :)

Det litet underliga är, tycker i alla fall jag, det är objektivkonstruktionen! Tidiga Nikkor brukar vara tydliga Zeisskopior invändigt, Sonnar i olika former, men icke här! (Vad en lekman kan se) Är det kanske en Planar det här? Eller mer exakt, en Biotarkopia? Och om det är så, så bordet det finnas Bokeh så det räcker! :)

Här finns läsning om Nikkor 1.8/85 mm!
Längre ned på den här sidan finns en skiss av objektivkonstruktionen!

Och tungt e objektivet! Mycket metall här! Å andra sidan, Nikons RF-objektiv va ännu tyngre! Och objektivet har bara SC! Men det e inte bara, med SC och linskonstruktionen så ger det här sannolikt ett mycket personligt objektiv! Det personliga kan vara svårt att hitta bland allt nytillverkat i dag, det e mest skärpa som man säljer på! :) Och jag håller på att köra igenom en rulle HP5+ för att få litet mera koll på objektivpersonligheten!

Mycket nördigt för den invigde här,
ni andra har säkert intressantare saker att läsa!  :)

Ha i alla fall en fortsatt bra dag!

/Bengan

Inlagt 2022-11-05 07:14 | Läst 627 ggr. | Permalink
85 mm är en underskattad brännvidd. Jag har flera stycken men använder dem ack för sällan. När jag gör det blir resultatet alltid tillfredsställande.
Svar från Benganbus 2022-11-05 10:17
Skall köra igenom i rulle och redovisa min uppfattning av gluggen!
/B
Ps. Då objektivet e mitt, blir det redovisade resultatet såklart mycket partiskt!
För ljusstarka korta telen utvecklade det sig en slags mellanting mellan den ljusstarka tripletten (Sonnar) och det ljusstarka Dubbel-Gaussobjektivet (Biotar/Planar). Ditt Nikkorrobjektiv likna rätt mycket de ljusstarka korta teleobjektiven från Zeiss till Contax RTS.
För oss som gillar dom gamla stötarna, kan man säga att både Paul Rudolph, Ludwig Berele, och Willy Merté är inblandade. Sänder några Zeiss Datablad på mailen.
Svar från Benganbus 2022-11-05 10:11
Tack för mer allmänbildning! :)
/B
En poäng med 85 mm är att utsnittet ligger väldigt nära det tapparna i ögats näthinna registrerar. Ögats naturliga utsnitt, åtminstone för det stora flertalet.
/Gunnar S
Svar från Benganbus 2022-11-06 08:12
Mera allmänbildning! Tack för det Gunnar!
/Bengan



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg