Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5989 // Tycker nog ändå att det va litet bättre förr...? :)

Tri-X på 1960-talet! (M Leica)

Och som Alf Johansson, medlem på Fotosidan, skrev 2012, "sedan Kodak gjorde om emulsionen på trix och Fuji slutat tillverka Neopan 400 har det blivit en del HP5+ som jag tycker är den film som påminner mest om gamla trix....! Alltså, "gjorde om emulsionen",  så det verkar ha funnits en tidigare Tri-X?

Nu kan man såklart förstå att förändringar eller ändringar i produkter som görs hos företag ofta benäms! "Vår nya och förbättrade produkt!"
Eller kanske bara "förbättrade!"   ;)

Nog om detta! 
Tror jag! ;)

/Bengan

Inlagt 2022-11-04 06:30 | Läst 903 ggr. | Permalink
Neopan 400 var den bästa film jag provat. Och så la de ner den! Nöjer mig numera med de näst bästa, Tmax 400, HP5+ och Delta 400. Kan man vara nostalgisk åt andra hållet? Det blir bättre i framtiden.
"Nu kan man såklart förstå att förändringar eller ändringar i produkter som görs hos företag ofta benäms!
"Vår nya och förbättrade produkt!" Eller kanske bara "förbättrade!" ;)"

Trots att det många gånger skulle vara närmare sanningen med enbart "nya".

Tommy S
Fin bild även denna, Bengan!
Tri-x var bra (bäst) fram till millennieskiftet nångång. Efter förändringen är den inte riktigt att känna igen. Precis som Alf skrev, och som Nils skriver i en kommentar i ditt förra blogginlägg.
(Ursäkta dubbelpost, men fs har en sån märklig funktion att man ofta råkar Radera ett inlägg istället för Spara ändring.)
Försämringen ligger som jag upplever det, i att högdagerdetaljer som tidigare fick teckning och detaljer, ibland försvinner med den nya filmen. Tonomfånget är mindre, vilket ju är likadant med papper som har mindre silverhalt. Ungefär som en sensor med mindre pixlar. Detaljer försvinner som en större sensor med fler pixlar kan återge bättre. Korn ungefär som tidigare, kanske t.o.m. ngt mindre? Men detta är min personliga teori. Läs tex vad Mästerkopisten (HCB, Koudelkas m.fl) Voya Mitrovic tycker om de fotopapper som produceras idag, i jämförelse med längre tillbaka.
Filmen kan jag inte uttala mig om men jag tycker det är en bra bild! Förpackningen var inte bara svår att hälla ur, det var svårt att platssnålt ha ett par tre stycken i kylskåpet. Hälsningar/ Björn
Tack för alla tänkvärda kommentarer! :)
/B
2003 ändrade Kodak emulsionen på TriX till att bli mer lik Tmax, alltså en helt annan kornstruktur och mindre silver. Jag höll på att bli vansinnig i mina försök att få ordning på negativen då många då påstod att den enda skillnaden var att man fick ändra framkallningstiden, vilket visade sig vara nonsens.

Om man exponerar HP5+ lite snålt (640 asa) och normalframkallar i xtol 1+1 alltså använder de tider som gäller för 400 asa så hamnar man så nära riktig TriX som det går att komma (tror jag).

Det som förvånade mig då var att så många inte verkade märka att det var en helt annan film i TriX-förpackningen? För mig som verkligen gillade och nästan uteslutande använde den riktiga TriX gjorde skillnaden att jag övergav filmen och körde Neopan 400 i flera år innan tsunamin i Japan satte punkt för det och då blev det som sagt HP5+. När Neopan 400 kom tillbaka var den så dyr att den aldrig blev ett allternativ.

Bra bild med snygg gråskala!
Svar från Benganbus 2022-11-05 08:26
Tack för den här sammanfattningen Affe! Du försökte ju tidigt få mig att sluta med Tri-X men jag va inte mogen då! ;)
/B



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg