Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5985 // Tidningen FOTO från 1950-talet!

1950-talet var en dynamisk period i svensk fotografi! Jag hittade några nummer av FOTO från ett av de åren! Och som Anna Tellgren skriver, "det var en förnyelse i formen av fotografin under 1950-talet!" Utställningen Unga Fotografer i Rotohallen 1949 startade en del av det hela!

Här kommer några bilder och man ser också att japanerna va Pg!

.

Här visas hur berömda fotografer arbetade! Men här med Leica!

.

En mätsökarkamera från Minolta!

.

Och Canon va Pg!

.

Och Tri-X kom!

.

Som sagt, nya unga fotografer med en ny berättarstil! Bäva månde Rosenlundarna!  ;)

.

 Fotopris!

.

På framsidan på FOTO va det mest kvinnor! Mest bilder tagna av fotografen Kary Lasch!

De motiv man fotograferade då skiljer sig inte så speciellt mycket från de motiv man fotar idag!

.

.

Fint porträtt!

Intressant tidsresa!

/Bengan

Ps. I morgon onsdag Tårtan!

Inlagt 2022-11-01 21:30 | Läst 662 ggr. | Permalink
Intressant inlägg om en intressant och sammansatt period. Tack för den.
/Gunnar S
Mobackers, generalagent för Canon... Jag minns deras katalog från 60-talet när jag jobbade i fotoaffär. Språket förändras ju hela tiden, kul att Tri-X var dubbelt så hastig som Super-XX :-) Intressant läsning!
Ack ja....
Dom nya unga fotograferna - dom med den nya berättarstilen, har hunnit bli dom lastgamla eller redan döda fotograferna. Dom slåss nog inte med några "Rosenlundare" mer... :-)

Den här tidningen måste vara från slutet av 1950-talet? Canon skryter så att dom nästan spricker - men det hade dom en hel del täckning för har det visat sig. Vid den här tiden hängde fortfarande epitetet "japanskt skräp" kvar som en realitet för många presumtiva köpare. Det ville alltså till att man fläskade på för annonspengarna.
Hej,
Gamla FOTO inhållder verkligen mycket nostalgi. Jag tycker det är spännande med den elegante fotografen Len W. Bilderna han tog under Ungernkrisen tog han med Leica IIIf och Leica objektiv. Det finns skrivet på baksidan av bilder han kopierade för FF åretsfotograf. De kopiorna såldes på Tradera för några år sedan för en tusenlapp. Synd att man inte såg det. Senare när han var Ingemar Johanssons hovfotograf tror jag han plåtade med Leica M.
Hans Malmbergs kamera blev senare svart Leica M med Leicavit.
Tack för återblicken
Bob
Det finns mkt att försjunka i här. Jag minns många av annonserna. Sista bilden, porträttet, är utsökt. hälsningar/ Björn



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg