Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5970 // Mera om Leica M6 och även om King of Bokeh!

Leica har ju presenterat en nytillverkning av den analoga Leica M6! Spännande! Jag har en Leica M6, och det e en bra kamera! Min har fungerat oklanderligt i dryga 30 år! (Men visst har jag bytt batteri för exponeringmätaren ett par gånger) Min kamera e litet udda för det står bara M6 på fronten av kameran! Inte LEICA M6! Orsak, "After the 1988 move to Solms, the cameras were marked Germany only, and "Leitz" was replaced by "Leica."  Some  M6's are marked only "M6" on the front in rather large letters, not "Leica M6." After the introduction of the M6 TTL in 1998, some dealers started referring to the original M6 as the "M6 Classic." (CameraQuest, Stephen Gandy)

Stephen Gandy har faktiskt en del för Leica på sin hemsida!  Se här! 
(Synd bara att Dollarn har blivit så dyr)

Och så "The King of Bokeh" Thorsten Overgaard förklarar det bra! "The King of Bokeh" is the nickname of the Leica 35mm Summicron-M f/2.0 (IV or Version 4, year 1979 - 1997). Though none of the Leica 35mm Summicrons seem to lack pleasant boke, this one is known for a particular sparkling out of focus bokeh. It's the latest non-ASPH version of the 35mm Summicron (the ASPH version came out in 1997).

Så var'e med det! :)

För övrigt så va det Fotofika på Viksängen i går, och vilda diskussioner som vanligt! Och trevligt! Synd för er som inte va där! ;) Och jag va en svikare igår,  körde en analogkamera med MYCKET, MYCKET AUTO! :)

.

Köpte också en en bok på Viksängen! "Bilder bakom kulisserna" (Bilder av Hans Gedda med text av Lars Forsell)

Nog för nu!
/Bengan

Inlagt 2022-10-21 07:04 | Läst 915 ggr. | Permalink
Ställer man frågan konkret: "Vad är Bokeh?" - Ja då sitter man på pottkanten.
Svar från Benganbus 2022-10-21 10:25
Jag vill helst inte svara på den frågan! ;) Men jag ställde frågan på nätet, och den första som svarade va Thomas på Cyberfoto! Så håll till godo med hans svar!
Men svaret får såklart helt stå för honom! Jag e UPA alltså!
https://www.cyberphoto.se/inspiration/lar-dig-mer-om-fotografering/vad-ar-bokeh
syntax 2022-10-21 14:07
Är inte detta snubben som underkänner alla erkänt fina men lite äldre objektiv i sina "tester"?
Den mannen har nog fått det mesta om bakfoten - så även här:

Internprojiceringar i objektivet av bländarens form har inget med oskärpa att göra. Dessa former uppstår genom studsspegling av linsytor mellan objektivets främre och bakre linsgrupp, med bländaren emellan. Eftersom fenomenet inte har med oskärpa att göra alls - kan det heller inte, per definition, ha med Bokeh att göra.

Sålunda - den gode Tomas tog oss inte ut i ljuset. Vi förblifver i skuggans värld... :-D
Lars Svanström 2022-10-22 18:37
Varför då? Det är väl ganska enkelt; bokeh är den estetiska kvalitén på detaljer i områden med oskärpa. Man behöver inte göra det mer komplicerat. Sedan är det naturligtvis intressant med de olika typerna av bokeh, förträffligt beskrivna av Thomas på Cyberfoto.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg