Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5965 // Vi e nog lurade hela bunten! ;) Fast få vill nog erkänna det! :)

Tidigare va vi ganska ovetande om den nya "spisutvecklingen", vi hade en "vanlig" elspis med vred och siffror, och åren gick och vi lagade god mat på den och visste inte så mycket annat än att det fungerade bra! Nu har vi fått en nyare spis med osynliga knappar i en svart häll och en tjock instruktionsbok och till den nya spisen måste man ha speciella kastruller! Nu börjar såklart någon ana något, speciella kastruller! ;) 

Det här liknar nog det mesta vi omger oss med! Ta tex våra fantastiska fotoapparater med flera hundra inställningar, ofta insåld med att "du kommer att öka din kreativitet med den här kameran!"  Å vem vill inte öka sin kreativitet! Och alla skall kunna vara med såklart, så det skall vara enkelt att fota, för stora kundgrupper är bra kundgrupper! :)

Nu håller ju inte alla med om det här, för man kan faktiskt utvecklat sin matlagningning genom att köpa en ny och modernare spis! Det har man ju läst i tidningen Matmagasinet! ;) Eller att bli mer kreativ med sin nya kamera! Det har vi ju läst om i tidningen Fotomagasinet! ;) "Jag får faktiskt många fler gillanden med min nya kamera!" Mesta gillande kommer såklart från dom har samma kamera såklart, men ändå! :) Och vänta bara, om några månader, så kommer det en ny modell av kameran, som sannolikt ökar min kreativitet ytterligare! Den smarte väntar då såklart med kameraköpet till nästa kamera eller nästnästa! Men marknaden som e ännu smartare, har säkert redan hittat på saker mot den här smartheten! ;)

.

Hur som helst, efter att ha hittat framkallningsdosan, och blandat till framkallare och fix, så filmframkallade jag igår! Funkade bra! Och att torka filmen i duschkabinen funkade också bra! Så nu skall jag koppla in skannern!

.

Framkallade en rulle Fp4 exponerad efter 400 ASA fotad med M6:an och Canon 1,5/35:an! Och efter att jag framkallat så började jag fundera på hur man kan fota med en kamera där man måste ställa in avstånd, bländare och tid själv? Det e väl som att laga mat på öppen eld! ;)
Men även det har ju blivit trendigt numera!
 Äventyrsmatlagning hemma i den vildvuxna trädgården! ;)

Och som sagt, skanner e Pg! :)

/Bengan

Ps. Jag har slängt mina längdkletskidor! Numera finns det "skinns" så kallas fästet på moderna turskidor! "De ä bar å åk" numera! Man behöver inte tänka på att valla! Men jag tycker ändå det är en utmaning att valla! Att gå ut på morgonen och kolla vädret, känna på snön, och sedan försöka förutse vad vädret skall bli under dagen och efter det hitta en passande valla! Och då det blev ett bra fäste och glid, så kändes det bra, mycket bra!
Kan själv liksom! :)

Inlagt 2022-10-18 08:03 | Läst 1110 ggr. | Permalink
Det var enklare förr, det ska va som en ljusknapp på/av. Fast man kan ju gå med en ficklampa å lysa under hakan å skrämma folk när det är mörkt 🙂
När våran spis tog slut för ett par år sedan och vi behövde en ny, såg vi nogsamt till att få en av "gammal hederlig typ", det finns fortfarande. Det bästa är att de kostar runt hälften av vad de nya "fina" spisarna gör :-)

Min 12 år gamla kamera funkar fortfarande fint, men jag skulle inte ha någonting emot att skaffa en nyare. Om nu Lotto eller nå´t skulle råka slå till...

Skidvalla behöver vi skåningar inte så ofta, men under barndomen (när det fortfarande hände att vi hade snö) hände det någon gång. Twix tror jag att det hette när det skulle vara fint, kan det stämma? Till vardags gned vi skidornas undersidor med stearinljusstumpar, det gick det också :-) Nej, Swix var det ju säger Google, Twix är godis. Har mer nytta av Twix numera :-)
ztenlund 2022-10-18 10:19
Twix? Användaren av långvarigt mossbevuxet stentäcke undrar var man köper Raider? ;)
aasaboe 2022-10-18 12:05
Jag brukar köpa en Twix till fikat när jag är på fotoklubben, tyvärr sällan numera. Det brukar finnas Raider också har jag för mig. Du är välkommen!
ztenlund 2022-10-18 12:11
Du missade nog poängen, nämligen att Twix hette Raider i Sverige fram till millennieskiftet. Nere i Europa hade man bytt namn något årtionde tidigare.
aasaboe 2022-10-18 12:21
Aha, hade ingen aning :-) Bortsett från vid fotoklubbsbesöken blir det inte många sådana inköp för mig. Men Twix är gott, säkert även när det hette Raider. :-)
Alla dessa pekskärmar och nudda-mig-kontroller är rätt tröttsamma när de sätts dit mer för att det går än för att det är bra… Just vad gäller induktion så har det även uppenbara fördelar, men att det bara fungerar med magnetiska material är onekligen inte en av dessa. Jag är kluven av det skälet.
Jag skrattade när jag läste insändaren, känner igen mig. Det verkar som alla designers tar för självklart att alla har lika bra syn som en 20-åring.
Med stigande ålder (närmar mig pensionen) så har jag insett att mörkerseendet är mycket sämre än förr och behovet av kontraster är större. Det är oftare man behöver tända lampor eller använda mobilens ficklampa för att kunna se små saker med låg kontrast.
//Anders
Svar från Benganbus 2022-10-18 11:28
Vi har en ny inbyggd microvågsugn också! Suck! ;)
Men det finns en instruktionsbok där också, ganska tjock sådan... :(
/B
Känner igen mej! Vi hade köksrenovering i fjolsomras, 2021 alltså, och nu börjar jag så småningom känna mig hemma bland alla nya maskiner. (alltså för mig nya, enligt en försäljare borde det väl börja bytas ut).
Största chocken var när vår gamla hederliga bialeti mutterpanna i aluminium inte längre gick använda. Men det finns "bordstennisrakcetliknande" hjälpmedel som man sätter mellan plattan och pannan så går det att lura underverket. Så det är lugnt när jag får min trippelmocca igen!

Tommy S.
Svar från Benganbus 2022-10-18 11:33
Den här nya spisen piper när det står ett föremål på spisen, även då spisen är avstängd och kall! Nyss hade jag ena kanten av ett kaffepaket på kanten av spisen! Då började AI att varna! ;)
Intelligenta grejer det här! :)
/B
Vi hade ett sånt där åbäke i förra lägenheten.

Utöver allt som inte funkade på ett enkelt och förutsebart sätt, d v s precis allting, så skapade den kalldrag i lägenheten! Det var nån fläkt som satte i gång oavsett omständigheterna i övrigt.
Måns H 2022-10-18 13:02
PS.

Jag har förträngt det mesta, men nu klarnade det lite. Fastighetsägaren hade varit snäll mot förra hyresgästen som var särskilt matlagningsintresserad och installerat åbäket. Jag lyckades förhandla mig till att få dit en vanlig spis, tror dom hade en i nåt förråd nånstans.

Lägenheten vart ganska OK då man slapp überkomplexa spisen som också skapade drag.
Vi som har varit med ett tag behöver väl inte anamma den här senaste utvecklingen.......eller?
Själv har jag en 2004 Elektro Helios SK 7104 med bredd 700mm i mitt platsbyggda kök från -62.
Spisen har lättskött glashäll och stora `strömkranar´ med rejäla avstånd för enkel rengörning.
Det finns nya spisar med samma koncept.

Nu är jag inte dummare än att jag förstod att Bengan syftade lite mer allmänt på den här ` in absurdum´ implementerade tekniknivån även i de mest basala produkter. Men vi kan fortfarande göra mindre dåliga val.

/Stephan



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg