Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5947 // Att vara fotograf när “alla är fotografer”

Schweiz

"Alla äger en kamera, men alla är inte fotografer". Så ungefär skriver en yrkesfotograf som liksom sina kollegor slåss för att överleva ekonomiskt i en tid då uppdragsgivare tycker att vem som helst kan ta en bra bild, till ett mycket, mycket billigt pris. Men Ok det här är nog en smaksak! Vad som är bra och dåligt fotografi alltså! ;) De e väl som ölsmak och musiksmak! Men det e ofta fel låt som vann! ;)

Men jag undrar ändå, ursäkta!

I tider när alla kan snickra, alla kan göra nästan allt, med marknadens hjälp, även köra bil, även om en del har synpunkter på andras bilkörning ;) och då alla även kan  skriva om politik på Facebook! Och även ta bilder, som gillas av väldigt många! (Och om många gillar något, så måste det väl betyda att det är bra! Om alla nu tycker lika alltså)

Men jag saknar något i det här, ursäkta mej igen, kanske ett kritiskt betraktande på tillvaron kan det kanske kallas, som till en viss del hänger ihop med en erfarenhet och utbildning i ämnet! (Fast utbildning kanske e fult numera)

Här får ni fortsätta att tänka/tycka själva, om ni tycker att det behövs tyckas något mer om det här! :)

/Bengan

Inlagt 2022-10-03 07:52 | Läst 1259 ggr. | Permalink
Alla kan ju sjunga?
Eller...?
Vi tål inte att någon inte tycker att vi är bra nog. Då blir vi kränkta! Det är svårt att ta kritik men det skulle nog vara välgörande i många fall. Hur många solnedgångar kan man stå ut med egentligen. Jag har slutat titta på dem i verkligheten. Gilla-knappen är en farligt enkel väg från konflikt. Vi svenskar är väldigt rädda för konflikter.
syntax 2022-10-03 13:54
Ha, ha Thomas. Jag för min del är inte det minsta konflikträdd - och det kommer sinom tid en bloggpost från mig om bara solnedgångar. Det blir ett färgsprakande massivt rosenlunderi, så håll i hatten...
N Thomas Meldert 2022-10-03 14:00
Haha, Rosenlundare! Det verkar lovande =)
Utmärkt bild tycker jag, med skärpan på landskapet och getterna för känslan! Fö undrar jag var påståendet "alla är fotografer" hittas, jag har egentligen bara sett det på Fotosidan, ungefär som ovan. Det blir för mig lite som Don Quijotes väderkvarnar, vidunder att strida mot uppfunna av riddarna själva. Säkert finns en och annan som tror sig vara fotograf i professionell mening men dom flesta med kamera kallar sig nog fotoentusiaster eller amatörfotografer. Att media allt oftare köper in bilder från glada entusiaster ingår väl i den allmänna rörelsen att hela tiden hitta enklare och billigare lösningar. Detta gäller allt, kläder, mat, resor och såklart betyder det på sikt en kvalitetsförsämring. Jag raljerar ibland över uttryck som bra fotografi eftersom det de facto är svårt att definiera men tycker precis som du att det är skillnad på bra/ erfarna fotografer och oss amatörer. Dock konstaterar jag också att en och annan lär sig otroligt fort, hälsningar/ Björn
Khalad 2022-10-03 18:46
Hej Anders, visst kommer jag ihåg den, den hade jag i huvudet när jag skrev kommentaren men tyckte inte en pjäsrubrik kan tas som intäkt för att fotointresserat folk tror dom är fotografer . Vad jag frågar är Var ser man alla dom entusiaster och amatörfotografer som tror/ påstår att dom är fotografer?
Alla kan lära sig att fotografera därmed inte sagt att alla bilder blir bra.
Kunskap om bild och att läsa bilder är dessvärre sorgligt eftersatt i svensk skola. Men det harr jag tjatat om ofta.
/Gunnar S
Terje Hellesø 2022-10-04 05:56
Håller med fullständigt!
Alla kan spela fotboll, alla kan skriva, alla kan skådespela, alla kan fotografera. Få kan skilja agnarna från vetet, eller hitta de riktiga guldkornen. Alla utgår från sina egna preferenser; några förstår inte storheten till Picasso, Strindberg eller Clapton. Vem är egentligen bäst av Messi, Ronaldo, Maradona eller Pelé?

Vissa tycker sig vara världsbäst och får mer uppmärksamhet, medan andra skakar på huvudet. I en värld av ett ständigt jämförande, där stora delar av publiken inte har den grundläggande kunskapen att faktiskt kunna jämföra. Jante finns inte där Jante behövs, men florerar där det inte har betydelse.

Enkelt……..
syntax 2022-10-04 10:14
Kan alla skriva i en papperstidning? Ingalunda - för där sitter en redaktör och sållar agnarna från vetet, så att vi slipper läsa en massa skit.
Terje Hellesø 2022-10-05 13:01
Inledningen i min kommentar var ironisk, men det kanske inte kom fram tillräckligt…



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg