Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5934 // Färgfilmen har blivit dyr och sällsynt! En klassfråga?

Jag har kollat hos flera svenska filmförsäljare, och där står det för det mesta vad gäller färgfilm,  "okänd leveranstid, tillfälligt slut" och så är priset på filmen högt! Det samma gäller hos ebay utomlands! Har det lagts ned för många filmtillverkare, och nu när efterfrågan ökar så står vi här! Tillgång och efterfrågan alltså! Det vi normalt gillar, men inte alltid! ;)

Någon som vet varför färgfilmen blivit så dyr? (Nu är den svartvita filmen också dyr men priset är någorlunda rimligt än så länge) Och så skall färgfilmen framkallas hos ett labb! Även om det finns enstaka amatörer som kan framkalla färgfilm själv!  Den svartvita filmen kan man ofta framkalla själv, om man så vill!

Nu vet jag att det finns billigare sätt att fotografera i färg! Digitalt! Men det e inte det som det här handlar om! Och en annan fråga i sammanhanget, håller filmfotografering även på att bli en klassfråga?

/Bengan

Ps. Om någon undrar över bilden här, så är den tagen under en vårskidåkning mellan Storulvån och Storsnasen i Jämtland! På telemarksskidor! I bakgrunden Ånnsjön, och ännu längre bort Åreskutan! Kamera är såklart M Leica med 35 mm Summicron :) och filmen är dia, Kodachrome!

Inlagt 2022-09-19 07:28 | Läst 814 ggr. | Permalink
Färgfilmen är inte bara dyr och svår att få tag på! Den är dessutom helt onödig!
Maxpow 2022-09-19 13:42
Det som känns mest onödigt här är din kommentar. Idag är det mest ungdomar som upptäcker det analoga fotograferandet. Det de uppskattar är att det finns ett original och att det får ta tid. Att det dessutom kostar gör att de är mera försiktiga med sitt fotograferande och tänker innan de tar bilden, istället för att som med det digitala, ta 10 bilder och sedan titta om det blev något bra. Sedan är det ju så med de digitala bilderna att kostar det inget så är det per definition värdelöst.
Jag misstänker att de filmtillverkare som tillverkar färgfilm vill avsluta produktionen. Ett sätt är att höja priset så mycket att alla konsumenter väljer att gå över till digitalt. Sedan kan de hävda att marknaden är för liten och helt enkelt lägga ner.
Några år efter det är det den svartvita filmens tur. Men jag tror att Ilford håller ut längst. Jag hoppas att jag dör innan dess.
Maxpow 2022-09-19 13:37
Det som säger emot ditt påstående är ju att det kommer nya tillverkare och att de gamla kommer med nya filmer. Kodak har ju plockat upp Ektachrome igen och gör Pro Image Gold. CineStill har precis kommit med en 400-film och en hel del mindre tillverkare flaggar för nyheter. Den enda som gett upp i så fall är det väl Fuji. Vad det gäller fotobranschen så är det analoga som växer mest just nu.
N Thomas Meldert 2022-09-19 14:01
Du kan ha rätt förstås. De ökade priserna kan också bero på att de förnyar sin maskinpark och/eller att utvecklingskostnaden för nya filmsorter måste hämtas hem.
Fredrikpersson 2022-09-19 14:57
Ola: Jag kan bara komma på tre originaltillverkare av färgfilm och det är Kodak, Fuji och Polaroid. Även Adox gör färgfilm men de tycks fortfarande vara på utvecklingsstadiet. Övriga märken köper sina färgfilmer från Kodak eller Fuji men har inga egna fabriker. Därför tror jag filmbristen i första hand beror på hög efterfrågan och litet utbud. Thomas teori tycker jag låter väl konspiratorisk.

Men vi kan hoppas att efterfrågan håller i sig och att vi får fler faktiska färgfilmstillverkare. Och kanske då även lite lägre priser.

Färgfilm klassfråga? Nej, jag tycker att färgfilm är lite för långt ifrån livets nödtorft för att vara relevant i en sådan diskussion. Lite som att amatörförfattare skulle betrakta priset på reservoarpennor som en klassfråga.


/F
Nils Bergqvist 2022-09-19 17:44
ORWO Filomotec Wolfen har också lanserat en ny färgfilm, och man ligger numera under samma huvudägare som Invisocoat som hittills gjort Adox filmer. Första körningarna är slut och nya kan inte klippas ner och packeteras i kastter pga att de som gör det i Shanghai har Covid-restriktioner och annat. Så även denna nya förgfilm är nu slut pga det. https://www.orwo.shop/products/wolfen-nc500
Fredrikpersson 2022-09-19 22:32
Tack för initierad ORWO-uppdatering. Kul med färgfilm därifrån. Hoppas att de får fart på produktionen snart igen.

/F
En vecka i lumpen var vi i Ånn. Jättebra luft där. Jag som alltid haft dålig kondition piggnade till och efter några dar kunde jag ropa "ur spår" och köra om!
Jag och Peter Gustafsson på Leica Center har diskuterat den här frågan ingående. Peter äger och förestår alltså Leica Center på Karlavägen, och han har tidigare arbetet för Kodak.

Det som verkar föreligga är att filmbranschen i samband med den kraftiga minskningen i filmefterfrågan har hunnit skrota merparten av de maskiner man gjuter filmemulsioner med. Det här är komplicerade saker, och i den mån man överhuvudtaget kan tillverka nya sådana, så kostar det enorma summor.
Man kan alltså i dagens läge, och i den närmaste framtiden, inte möta denna helt oväntat stora efterfrågan. Man är hos Kodak och i den övriga branschen helt på det klara med att detta är en tillfällig trendefterfrågan, och man kommer inte att tillverka några nya maskiner.
Det betyder att så länge kidsen springer omkring och köper upp film i stora kvantiteter, kommer vi att få leva med en bristsituation.
Svar från Benganbus 2022-09-19 16:18
Bra debatt med bra info för mej! Tack! Nu fattar jag litet mera, så nu köper jag på mig litet mer film så trendkidsen inte tar allt! Å Leica borde hålla sig till det digitala! För folk verkar ju följa Leica hur tokiga saker dom än hittar på! Som nu, en ny analog Leica! 🤓
/B



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg