Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5902 // En kamera som få vet om! Även kamerakunskap ligger ofta i the mainstream! ;)

Ibland när jag sitter i goda vänners lag och pratar tidiga SLR-kameror så kan jag säga Praktina! Du menar Praktica säger någon? Nej Praktina säger jag!
Praktina som kom runt 1952 det va den kamera som Nikon och en del andra japanska kameratillverkare tittade på och sen kom tex. Nikon F några år senare!
Jag har skrivit om Praktina tidigare men jag tror det är bra att repetera kameraallmänbildning så man inte glömmer! ;) Och den som inte vill bli SLR-kameraallmänbildad, den läser såklart något annat! Lätt som en plätt! :)

.

Praktina kom runt 1952 och hade i stort alla de finesser som SLR-kamerorna hade några år senare! Och inte minst, så fanns det Zeissobjektiv till kameran! Tänkte börja räkna upp saker på kameran, men jag bifogar en länk i stället! Och sedan finns det såklart mer att läsa om Praktina på nätet, men som sagt, den här kunskapen ligger litet utanför den vanliga kameramainstreamen! :)
https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-5379-praktina-menar-du-praktica.htm

Nog för nu!

/Bengan

Inlagt 2022-08-27 07:35 | Läst 919 ggr. | Permalink
Den har jag totalt missat! Jag trodde förstås också att det var ett stavfel först. Fint porträtt från den också.
Hälsningar, Bjarne
När jag och min kompis började fönstershoppa kameror i mitten på sextiotalet hade Anderssons Fotohus -ledande fotoaffär i Kristianstad- Praktina i skyltfönstret. Där fanns också Edixa i olika utföranden, och Exakta Varex plus någon annan Exakta. Vi drömde om sådana, men så dök ju Canon, Pentax, Minolta, Miranda, Topcon och allt vad de hette upp och förflyttade gamlingarna till bakre regioner. Av icke-japaner blev väl i stort sett bara Praktica och Zenit kvar, med något mer udda (och proffsigt) undantag. Anderssons Fotohus hade ett mycket intressant lager på vinden, det hade varit en dröm att få kolla in den nu. :-)
Den var rätt så dyr tror jag, och så fanns en viss generell misstro mot östtyskt. Praktica (som väl kom lite senare) sålde på lågt pris och att den visade sig fungera.

Fint porträtt!
En kamera, som jag skulle vilja äga. och son du beskrivit en gång tidigare/ NE
Det var ju bra att det ännu inte är förbjudet att visa bilder på kameror =) Jag känner dock till den men har aldrig intresserat mig för den.
Stilig kamera! Jag har `storebrorsan´ Prakticon Six även den med Zeiss och från KW i Dresden.

/Stephan



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg