Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5878 // Mera Chinon! Virvelbokeh och motljusskydd!

Vi tar det enkla först, motljusskydd! Numera har det blivit trendigt att använda sk. ventilerade motljusskydd! Nu e det här sk. ventilerade skydden inte gjorda för att ventilera eller kyla ner objktivet under varma dagar, utan det här skydden e gjorda för mätsökarkamerorna, Leica typ! Men de flesta fotografer vet inte vad en mätsökarkamera är! Suck! ;) Ok, kortfattat, det blir lättare att se motivet genom sökaren på en mätsökarkamera då det är ett ventilerat skydd på kameran!

För en SLR eller digitalkamera så skall motljusskyddet se ut som det som sitter här på Biotaren! Det felaktiga skyddet ligger på bordet! Men trender e trender, och jag kan väl hålla med om att det ventilerade ser litet mer proffsigt ut! :)

Och så om Bokeh!
Bokeh (japanska: 暈け "suddig") är inom fotografin ett begrepp för den estetiska kvaliteten av suddigheten hos delar av en bild som inte är i fokus. Utseendet på bokehn varierar mellan olika kameraobjektiv.(Wikipedia)

Virvelbokeh är en intressant bokeh som kan användas kreativt, framförallt till porträtt. :) Objektiv som är kända för sin virvelbokeh är Carl Zeiss Biotar 58/2, men även Helios-44 58/2 och Helios-40 85/1,5. Denna effekt kommer av hur objektivets är uppbyggt!

Men originalet för konstnärlig Bokeh är såklart CZJ Biotar! :)
Och jag tror att de 17 bländarbladen i Biotaren har en del med bokehförmågan att göra! :)
Här är mer läsning om Bokehobjektivet!

Men visst kan det funka med selleri också! Som Helios-44 58/2 och Helios-40 85/1,5! ;)

Men sedan gäller det också att hitta motiv så att den sk. Bokehn syns i bilden! Och man bör nog ta flera bilder i olika ljus på olika bländare!
Mitt Bokehprojekt är att ta några porträttbilder! Modell är tillfrågad, men jag väntar på svar! :)

/Bengan

Ps. Håller på att kolla på nätet för att få några porträttbokehtips! Söker bla. på, "bokeh effect black & white portrait photos"
Fast det jag får fram ligger väldigt nära Pictorialismen! :)

Inlagt 2022-08-04 07:50 | Läst 425 ggr. | Permalink(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg