Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5876 // "Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som ofta är mödan värd" :)

Chinon va nog en sk. förstakamera hos många, men inte för mig, så när jag fick en CE-4 av en granne för några dagar sedan, så va det litet av nyhetens behag! Och bättre sen't än aldrig!  Jag hittade även en adapter, som det står Pentax på, som passade i kameran!

.

Och då kunde jag sätta på en Biotar från 1950! Och Biotar har kommit i ropet numera! :)  Den har en sk. "swirvelbokeh" eller vad det heter! Jag är inte riktigt klar över vad det är, men jag håller på att undersöka saken! Biotaren, eller motsvarande konstruktion Helios 44, verkar i alla fall ligga i "The Mainstream" vad gäller Bokeh just nu! Kul att få vara med i mittfåran! ;)

.

Har satt i en FP4+ och allt verkar funka! Även på Auto!

Så nu fotar jag, men motiven e det litet svårt att få tag på! Visst kunde jag bränna av litet bilder på hus och natur, men jag gillar mera porträttfoton! Så nu jobbar jag på att hitta en porträttmodell! Å det e inte det lättaste! ;)

Hur som helst, intressant och kul det här!
På väg alltså!

/Bengan

Ps. Här finns en del läsbart om Biotar!

Men en varning! Sidan ni kommer till via Biotarlänken ovan, där finns ett antal länkar som leder vidare till ett antal Zeisskonstruktioner!
Varning alltså, hela dagen kan gå för intressant läsning! :)

Inlagt 2022-08-03 08:04 | Läst 438 ggr. | Permalink
Den där adaptern konstruerade ju Pentax samtidigt med den då nya bajonettfattningen Pentax-K. Man skulle kunna köpa en ny kamera och fortsätta använda sina objektiv.

Pentax krånglade dock till det i sin bruksanvisning, man skulle använda en kulspetspenna för att pilla ut adaptern. Det såg väl för primitivt ut att ta ur adaptern med tumnageln vilket den uppenbarligen är byggd för och som fungerar utmärkt.

Det stod också att man skulle montera adaptern i kamerahuset, sen skruva dit objektivet. Men det är enklast och bäst att skruva adaptern på objektivet, sen sätta fast hela paketet i kamerans bajonettfäste.

Jag har piratadaptrar också, men Pentax original är klart bäst.
Svar från Benganbus 2022-08-03 09:11
Tack för information! Jag hör av mig för exakta tips och råd när jag skall ta bort adaptern!
/B
Måns H 2022-08-03 10:48
Man trycker in fjädern (klockan 10 på din första bild) med höger hands tumnagel och lyfter ur adaptern med ett lätt vrid moturs.
Svar från Benganbus 2022-08-03 11:41
Måns! Tack för en bra och behövlig instruktion! Nu kan jag det här! :)
/Bengan
Svar från Benganbus 2022-08-03 10:12
Nej! Tack för länk!
/B
fint med Karin Boye dikten som inledning
och
kameran
/inger(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg