Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5873 // Nördigt e modernt numera! Mellanmjölk e ute!

Det onödigt skarpa objektivet!

Bakgrund!
Efter Gnesta-Planket hade vi en kortare nördträff hemma hos mig, eller rättare sagt, jag hade tidigare hittat ett antal förpackningar av fotopaper i källaren som en kompis ville ha! Emakspapper typ! Den här fotografen fotar analogt, framkallar och förstorar hemma, och använder ofta gammalt eller äldre fotopapper och det blir mycket bra bilder! Bra på djupet liksom, bildpoesi, även om ytan på bilden kan bli litet ojämn då bilderna luftorkas" (Skönt att bli av med det här gamla papperet tyckte jag såklart) Och den här fotografen hade en god vän med sig som hade bil! För det skulle bli en del att bära och man skulle ha behövt!)
Och min gode väns vän, han med bilen alltså, va också fotonörd:) Så blev det såklart en trevlig pratstund! Om Leitz Summitar, Zeiss Sonnar, Cosina, Canon och en del andra udda objektiv, objektiv som går att använda på en M Leica! Och några provfotograferingar blev det också! Skärpetest liksom! Vi testade ett onödigt skarpt objektiv, Biogon ZM 2/35 mm bara för att se hur fantasilösa bilder kan bli om man bara siktar på skärpa! Men Ok, för bilder i en instruktionsbok, eller i en resebrochyr, om man nu behöver jätteskarpa fägkort, så kan objektivet säkert funka! ;)

Och ryktesvägen, så har jag hört att det här är ett "tävlingsobjektiv!" Alltså, företag som tillverkar objektiv kan ha "inbördes tävlingar!" Man tar en vanlig brännvid och försöker bräcka sin konkurent! Här gjorde Zeiss ett "vanligt" objektiv, utan ASPH, som blev skarpare än ett Leica 2/35 mm med ASPH! Skärpan e bättre än Leicas på full öppning, men Leica ASPH e skarpare i hörnen! Men vem använder hörnen i fotografi! Ok, tegelväggsfotografer kanske!
Men det här är inofficiell information, ingen av de berörda föratagen någonsin kommer att kommentera! Inte min källa heller!
Men har man litet sunt förnuft, så förstår man nog att det här låter mycket logiskt! ;)

/Bengan

Ps. Mer info om nördar!
"Nörden har gått från töntig till cool. Från skamlig till trendig. Idag är specialintressen och "att nörda ner sig" i något ett allmänt känt begrepp. Från kaffe-nördar till sticknings-nördar. Nördens tid är kommen. Men har denna revolution varit friktionsfri? Knappast. Vi hör nördar, forskare och psykologer om nördens identitet och om fördelarna och nackdelarna om att nörden nu är mainstream. Hör Eva Silvfers, forskare och professor vid Umeå universitet, forskningsprojekt "Nörden som grindvakt" om hur den "traditonella" nörden riskerar att exkluderas inom vissa områden nu när nörden är något folk strävar efter att vara."

(SverigeSRadio "Den nördiga identiteten – från töntig till trendig" 55 min -tis 18 maj 2021 kl 10.04)

Inlagt 2022-08-01 08:07 | Läst 855 ggr. | Permalink
Hej. Vi digitala fotografer betraktas också som nördiga i bekantskapskretsen. Vad slags kamera man använder spelar ingen större roll. Hälsar NL
PS

Har du/ni märkt att om jag kommenterar en blogg från Face Book, och anger namn och mailadress etc. som visas inte ens ”nick name”, i mitt fall ”Canalog”…

Skit samma? Jo kanske…Facebook-länkade Fs-bloggar kommenteras väl mera sällan…Leica-nördarna läser bloggarna på Fs inifrån den sajten, antagligen…

mvh, Ers Majonäs…! 😎
/B
Svar från Benganbus 2022-08-01 09:52
Det räcker inte med kampen mot gatufotokonformisterna ;)
utan det finns AI-konformister också! :)
B)
Hej Bengt,
Nörden skall hedras. Kunskap är alltid användbart.
Det där med skarpt i hörnen är underskattat. Det är ofta att den intressanta punkten hamnar där när man som jag inte använder sökaren. Om bilden är skarp i hörnet kan jag använda den med beskärning dit.
Nu var jag att man betraktas med skam om man inte använder sökaren, för att inte tala om att beskära en bild. Aja baja!
Undrar om det finns ett namn för en nörd som inte gillar regler.
Ha en fin vecka
Bob
Svar från Benganbus 2022-08-01 11:55
Nörd som inte följer regler? Man kanske kan kalla det för fritänkare, eller kanske nonkonformist? :) Fast det finns såklart nackdelar med att tänka fritt, jag tänker på han Giordano Bruno!
/B



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg