Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5866 // Tillfällighet, eller va det nu var! Mera om M Leica alltså!

Eller hur jag köpte en redan omodern kamera på 1960-talet! ;) Jag tror nog att det fanns påverkan redan då! Reklam alltså, men även idolpåverkan! Jag hade sett bilder tagna med Leica och även med M Leica, alltså sett att några berömda fotografer fotograferade med Leica, så mycket mer behövdes det nog inte! Så tror jag nog det kan ha varit, fast det kan vara en efterhandskonstruktion! För det här va ju för ganska länge sedan! ;)

Och på den tiden så läste jag även några texter av en fotoskribent, en skribent som jag inte visste så mycket om då, men som jag tyckte skrev kloka ord om fotografi! Men Obs, inte ett ord om att man måste ha en M Leica då man ville använda det här receptet!

.

Hur som helst, jag kanske senare kommer på varför jag köpte en M Leica! Med större säkerhet alltså! Och vad gäller recept-texten så är den mycket läsvärd! Kanske mer än läsvärd numera! För under ytan på vissa texter kan det ibland dölja sig saker som det tar litet tid att komma in på! Eller att komma på! Eller förstå! Jag kanske anade det redan då, och numera så tycker jag att jag kommit in en liten bit och släpper inte taget om den här texten! :)

.

Emersons recept finns i det här numret av Fotografisk årsbok, men receptet finns även i boken "Fotografera är nödvändigt!" 
Det e den enda fotobok du behöver, har någon sagt!

Ok, det om det och nu ny dag med nya äventyr!

/Bengan

Inlagt 2022-07-24 08:39 | Läst 761 ggr. | Permalink
Man kan behöva den andra boken också, "Tänka med ögonen" av samme författare. För att få lite perspektiv på svensk fotografi.
Svar från Benganbus 2022-07-24 09:17
Ok då, två böcker e det man behöver! :)
/B
Hej Bengan!

Det var ju du som fick mig att köpa Bergengrens första bok! Andra boken hittade jag själv. Den finns ännu att köpa ny! 161:- på Bokus!

Precis som du skriver finns mycket där som det tar tid att förstå och komma på. Jag läser om bitar då och då och har böckerna ofta som referens.
Det som är bra med Bergengren är att han förklarar det där med varför. Mycket av dagens fotolitteratur handlar om hur man ska göra i en viss, inte sällan tekniskt relaterad situation. Bergengren skriver om djupet i en bild. I dag skrivs det om ytan, och hur man uppnår ytan.
(Och sen grämer jag mig lite för att jag sålde min Leica redan i slutet av sjuttiotalet. Det var en kortvarig allians. Men då var det Nikon som gällde.)
/Gunnar S



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg