Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5863 // Leicaobjektiv jag saknar! Existensiella funderingar alltså! :)

Den här har jag kvar!

Till saken, sitter och fikar som vanligt på tidig morgon och just nu med en vidöppen balkongdörr där sval luft strömmar in och det är aldeles tyst ute! Fast det va ännu tystare nyss innan jag satte på mig hörapparaterna! :)  Och DN har kommit! Så vad e det nu då?
Jo jag sitter och tänker bla. på de Leicaobjektiv jag haft men sålt, och som jag ångrar att jag sålt! Hade ett Summilux 1,4/35 på 1980-talet, men sålde det för det va inte riktigt skarpt! Hade även ett Summilux 50, samma visa där! Har även testat en Summarit 1,5/ 50 mm, och såg ett fokuskift och inte så bra skärpa på full öppning! Så det va väl bra att sälja dom då, eller!

Man lär sig saker under åren, får mer kunskap, och kan sätta in saker i ett större sammanhang! Mest vad gäller människor och händelser såklart! Och det e bra! Man blir ofta mindre tvärsäker också! Och det här gäller även prylar! Med förstår dåtiden bättre med det kunnande och den teknik som då fanns, så blev resultatet som det blev! Inte så superbra alla gånger om man jämför med idag! Men tillräckligt bra då! Och i dag, med mer kunnande om de här objektiven, om tillverkningsteknik, glassorter osv,  så har de här objektiven blivit intressanta, kanske genom den personlighet dom har och visar upp bildmässigt när man fotar med dom! Personlighet e viktigt! Det e nog det vi saknar mest idag i alla former! :)

Att i dag kunna få fota med en tidig Summilux 35:a skulle vara en skön känsla! Men Obs, känsla sa jag, inte resultatmässigt, för om man skulle titta på de bilderna via skärm/dator i 200% uppförstoring, då skulle man säkert se en del ofullkomligheter för den som så vill!
Men nu talar jag om något annat, känsla alltså!
Ok, jag vet att känsla e olika för olika personer! Suck..

Alltså, det här va några existensiella livsfunderingar en tidig morgon från Gnesta! :)
Det kanske e för tyst här på morgonen? ;)

/Bengan

Inlagt 2022-07-22 07:48 | Läst 807 ggr. | Permalink
En skön känsla är viktigare än perfektion.
Jag vill nog hävda att man bör förlita sig på fotografens personlighet snarare än egenskaper hos utrustningen. Vem bryr sig egentligen om med vilket objektiv en bra bild är tagen?
Mvh
Fredrik
Man skall ALDRIG sälja en Leicaglugg, säger de erfarna... Man ångrar sig ofelbart, och måste sen köpa samma glugg igen, till ett mycket högre pris. Själv svär jag ofta över min egen dumhet att inte ha behållit mitt snygga Summar 2/50 och åtminstone något av de Elmar 3,5/50 som passerat mig...

Men, p g a betydligt mer tur än skicklighet köpte jag nån gång runt 1985 ett jättebilligt Summicron 2/35 av den första, åttalinsiga modellen. Och, höll kvar den genom åren! Nu är den MIN 35:a till mina digitala hus, och absolut inget jag kommer att göra mig av med. Och nuförtiden är det INTE "jättebilligt" längre... Och dessutom, för 12 år sen när jag köpt M9:an men inte priserna för den gluggen blivit så hysteriska, så tog jag min Dremel och kodade fattningen så det lirar med de digitala husen utan att man behöver komma ihåg att göra det manuellt. Och med en 35:a behövs det, för att slippa färgade hörn och vinjettering. Säkert sänkte jag värdet, men höjde i stället bruksegenskaperna rejält!
Många tankar föds i morgonen. En utvilad hjärna kanske.
/Gunnar S



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg