Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5877 // Krigsfotografen Robert Capa igen! Fakebilder och färgfoton!

Fotografen Robert Capa är nog mest berömd för sin bild på den fallande soldaten i det Spanska inbördeskriget! En bild som några även ser som fake! Och lägger ned mycket tid och kraft på att bevisa det! Med bilder, närbilder och intervjuer med folk som var med i kriget!

Förövrigt så har Capa även tagit även hel del färgbilder! Spännande och intressanta! Capas färgbilder kanske inte är så välkända! Men en fråga kan såklart då bli, varför tog inte Capa sina krigsbilder i färg? För färgfilm fanns ju på 1940 och 1950-talet!
Bra fråga, det kanske e något att fundera på!  ;)

Här är en länk till några färgbilder!

Annars e livet i Grövelsjön inte som vanligt! Utvecklingen försigår även här! Jag har som vanligt ändrat adress på DN så den skall komma till Småbruket Västerbäcken! Tidigare fungerade det så att tidningen kom vid pass 13-tiden var dag! Vi va ute på fjället och kom hem på eftermiddagen och kunde sitta på förstukvisten med en sval öl och läsa dagens DN! Numera är det inte postutbärning varje dag, det betyder att DN inte längre är dagens nyheter! Det här gäller de lokala tidningarna också! Men paketbilen kommer varje dag!

Nu säger såklart någon att DN finns på nätet! Jag vet, det mesta finns på nätet! Ok, det e kanske skönt att slippa tidningsprassel vid morgonfikat, och att slippa gå till brevlådan! Och förresten, snart finns det ingen som upplevt det här, då e det problemet ur världen! :)
Det e nog så i politiken också! Så det finns hopp för vissa politiska partier! :)

/Bengan

Ps. Nyss så frågade jag min fru om jag skulle starta upp hennes laptop så hon kunde läsa DN till morgonkaffet! Nej tack sa hon! :)

Inlagt 2022-07-06 08:59 | Läst 627 ggr. | Permalink
Hej. Ofta tar man del av den enorma bildskörden från kriget i Ukraina. Krigets alla hemskheter skildras i detalj. Snacket kring Capa och den fallne soldaten känns lite obsolet idag. Hälsar NL
Jag har aldrig intresserat mig för om den bilden är fake eller inte. Jag hoppas att den var fake, så att soldaten inte har stupat och även var i livet efter kriget. Anledningen att Capa fotograferade med svartvit film under kriget var nog att tidningarna hade svårt att trycka i färg på den tiden. När det gäller tidning under en semesterresa, så läser jag aldrig tidningar under en semesterresa och absolut inte i fjällen. Jag tar inte heller någon laptop med på resan. Jag vill helt enkelt koppla av från allt elände i världen under semestern, och även den svenska politiken och Fotosidan klarar sig utan mig någon vecka. :-) Mvh Wolfgang
Många fina färgbilder där.

Om bilden den fallne soldaten är fake eller äkta får vi aldrig veta. Men myten och diskussionen kommer att pågå mycket mycket länge till. Bilden är ju en av de mest kända fotografierna någonsin hittills.
Man kan ju undra vilket som är mest enfaldigt, att hävda falsk eller att hävda äkta. Ingen kan ju veta vad som är sant.
Hej Bengt.
Om myterna kring Capas kända bilder. Jag skrev en gång ett blogginlägg om ett par av dem:

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-877-andra-sysslor.htm

Om övergången från svartvitt till färger:

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-868-foto-lasning-1.htm#comments

Ansel Adam själv flirtade med färgfotografi och här nyligen även Ralph Gibson.

Med många vänliga hälsningar och fortsatt trevlig semester.
//ERIK//



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg