Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5826 // Jag var tidigt ute på arbetsmarknaden! Men så va det nog för de flesta på den tiden!

Hur som helst, efter åtta något slarviga år i folkskolan, så fick jag mitt första riktiga jobb! (Hade haft några extrajobb innan) Men det här va det första allvarliga jobbet med utbildning! Och fick starta som lärling! Började med att såga i mässing, fick lära mig att löda, fila, och såga fattningar bla! Och då och då kom någon och tittade så jag gjorde rätt! I arbetet ingick det även att gå och köpa fikabröd till gubbarna! Gubbarna, det va trettio till fyrtioåringar!
Och jag fick även åka till Kungliga mynt och Justeringsverket för att lämna och hämta guldsmedsarbeten som skulle kontrollstämplas! Jag stoppade ned några påsar med ringar, armband i en portfölj, och gick upp till en spårvagnshållplats och tog spårvagnen några hållplatser till ned till Justeringverket! Vad gäller hållplatser, så gick det att hoppa av innan hållplatsen vid Stadshuset, så jag slapp gå tillbaka så långt! Det fanns en stoppskylt för spårvagnen på Hantverkargatan nästan vid Justeringsverket! Spårvagnen måste bromsa ned nästan till stillastående, innan innan den fick fortsätta, och när den nästan stod stilla, så kunde man hoppa av! Man sprang några steg framåt efter avhoppet! (Det va öppna vagnar) Men det gällde att se upp, eller titta bakåt innan man hoppade av, för man hoppade av mitt i körbanan för bilar! :)

Och här på bilden sitter jag och löder i hop en guldring! Och det viktiga vid hårdlödning är, att ha lika värme på båda sidor av det material som skall lödas ihop, annars kryper slaglodet! Hade man värmt rätt, så glimmade det bara till i springan, så va lödningen klar! Jag arbetade som guldsmed några år! Mest med tillverkning av Bismarksarmband och liknande tråkarbete! Och varför fortsatte jag inte med det här då?
När man e ung, hur kul e det att sitta stilla på en verkstad och serietillverka ringar och armband?
Så jag tog hyra på en båt i stället för att upptäcka världen! :)
Det fanns inga Interrailkort på den tiden!

/Bengan

Inlagt 2022-06-21 07:35 | Läst 426 ggr. | Permalink
När jag läser att du fick åka till Justeringsverket med en portfölj full av värdesaker så kom jag att tänka på när jag i början av 70-talet gjorde praktik hos en radio- och TV-handlare i Nyköping. De skickade glatt mig, 15 år, till banken för att stoppa in dagskassan i bankens inlämningsfack vid arbetsdagens slut. Det var inte så komplicerat förr.
//Anders
Svar från Benganbus 2022-06-21 11:17
Trevligt att få höra, man litade på folk förr! :)
/B
Intressant läsning! Både om dig och om lödtekniken och tilliten. Tilliten gjorde allt så enkelt.

Lärling på ett bra företag var väl en bra ingång till yrkeslivet? Systemet övergavs men jag hoppas det kommer tillbaka, mycket tyder på det.

Är fotot selfie? I vilket fall är du snyggt centrerad framför ljusöppningen.

Själv pluggade jag tills 22, gjorde sen lumpen och har jobbat sen dess ---- numera allt glesare. ch kom tillbaka
Svar från Benganbus 2022-06-21 16:55
Mycket var annorlunda då! Innan jag började som Guldsmedslärling så arbetade jag som mopedbud på ett företag som då hette Förenade livsmedel! Företaget hade även en butikskedja som hette Luck! De här butikerna låg i tunnelbanan, och jag åkte moped till butikerna och hämtade dagskassan! Även där med en portfölj, men nu fastpänd på pakethållaren! :)

Vad gäller fotot, något säger mig att det är taget med min kamera, men av någon annan....
Kommer inte ihåg riktigt! ;)
/B
Måns H 2022-06-21 23:13
Hette det inte Percy Luck? Så hette livsmedelbutiken i Ekhagen en gång i tiden. Förresten, gick du i Engelbrekts folkskola? Där gick jag ett par år.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg