Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5819 // "Vårt behov av tröst"

Eller med kameran som tröst! (de Geer 1980)
Läser igen om en workshop i visuell gestaltning som Anna Clarén hade 2014.

"Vi fotograferar ofta för att bevara och komma ihåg, vi gör en avbild av en konkret situation, plats eller person för att bevara minnet. Då vi skapar ett fotografi använder vi oss av konkreta synliga attribut och avbildar dessa, vi beskriver en konkret verklighet. Men hur kan man göra för att berätta om en emotionell verklighet, hur kan vi ladda fotografierna med känslor, upplevelser, atmosfär? Denna workshop handlar om att med hjälp av kameran försöka beskriva det som känns, inte bara det som syns.  Att se och tolka verkligheten genom det djupt personliga, att låta detta bli synligt och på så sätt få ett personligt avtryck i fotografiet".

Synd att jag missade det här!

För övrigt vad gäller våra behov och då även prylbehov, så hänger det såklart mycket ihop med vår kommersiella miljö! Företag vill sälja produkter och har en bra reklamapparat för det! Gäller såklart även kameror!

Vad gäller mig själv, så hade jag tidigt uppfattat att HCB och Krister Strömholm fotade med Leica! Det va väl i någon fototidning som jag såg det, så det va väl inte så mycket att fundera på! Och jag va ung då! Nåja, jag köper kameraprylar nu med! :)

Och jag tror, som avslutning, och internet i all ära, att lära sig att utveckla sitt bildsinne, det gör man sällan via nätet! Det krävs som det mesta här i världen, en skola med en bra lärare, tillsammans med andra människor! En IRL-skola alltså! Sedan kan såklart internet vara ett bra hjälpmedel inom det här lärandet! Om fotoskolan använder det rätt!

/Bengan

Inlagt 2022-06-16 07:15 | Läst 750 ggr. | Permalink
IRL är bäst! Men i brist på IRL är nätet en hjälp. Just nu skrev jag ett tackbrev till en brittisk fotonörd som med ett föredömligt inlägg förklarat hur man gör verkstad av Affinity Photo.

Visst avbildar din bild en situation, men jag läser också in en hel del känslor och förhållningssätt. Personerna reserverat vänliga, "blir det bra så här?". Skiftnyckeln en svensk kvalitetsprodukt Bahco. Tillverkad för att hålla hur länge som helst om den användes på rätt sätt och fick lite vård. Och med ett hål för att hängas på en krok på verkstadsväggen.
Sällan man ser nån med kragskjorta och slips under arbestsrocken nu för tiden. Fin bild på två herremän med stil, vad de nu än må pyssla med?

Tommy S.
Hej Bengt.
Det är en del frågor som jag funderat på som knyter an.
Hur många är mer intresserade av motivets förmedlande av känslor än med vilken utrustning det gjordes med?
Hur många tittar ordentligt på en bild, ger den några minuter för att hitta detaljerna som skapar budskapet?....
Foto är kanske en materialsport?
Bildskapande är kanske något annat?
Många frågor blir det.
Jerry



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg