Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5004 // Hyperfokal, en gatufotosport vi förlorat!

King of Bokeh på Fuji X-E1 utan hyperfokal!

När det digitala kom så tänkte jag, va häftigt, de e bara å köpa en digitalkamera och fortsätta att fota med mina gamla leicaobjektiv! Så jag köpte en Fuji X-E1 på goda vänners inrådan, och en adapter och satte på King of Bokeh! Nu skall ni få se på fotografi tänkte jag! Men det va ändå nå't som inte riktigt stämde! Det va det här med att ställa avståndet på 5 meter, blända ner och se'n bara gå ut och fota! Gatufotostandard förr alltså! Med hyperfokal för det är också snabbare än AF! Och allt med en M Leica såklart, när vi nu talar om gatufotostandard! ;)

Så jag började fundera va felet va, på avståndsinställningen kanske? Jag använde en 35 :a på en mindre sensor, kan det vara det som det handlade om! Men efter förklaringar av några tekniskt kunniga vänner så fattar jag, det handlar om filmens tjocklek respektive sensorns tjocklek! Filmen e mer tillåtande alltså, väldigt  kortfattat! Så det här med hyperfokal på gatan de e ett förlorat kapitel! (Om man nu inte forsätter att fota analogt såklart)
Så va det med det!

Ha en fortsatt fin dag!

/Bengan

Inlagt 2022-06-04 07:50 | Läst 439 ggr. | Permalink
Hej,
Hyperfokal? Jah kör med Canon 35/1,5 en hel del på Sony a7RII med fast adapter. Nästan alltid blir det bländare 8 och 1000del. Man kan kör det nästan var som helst med autofokus. Bilden idag i min blogg är en sådan bild.
Vill man ha autofokus så blir adaptern Techart Pro utmärkt. Snabb, men centrum fokusering.
Ha en fin weekend
Bob
Nä du, hyperfokalt (och zonfokusering) går alldeles utmärkt fortfarande – kommer att använda mig av bägge hela dagen. F/8 och var där!

Dina tekniska vänners förklaring ställer jag mig lite tvivlande till (med den lilla kunskap jag har om hur de resonerade). Om du inte tycker att det blir skarpt nog så beror det nog på att det är lättare att se skillnad på vad som tidigare var accceptabel skärpa jämfört med det digitalt superskarpa. När jag testade min nyinköpta Elmarit 28 mm och ställde in den på hyperfokalt så var det inte så skarpt längst bort i bilden. Vid pixelpeepande vill säga. Nog helt okej för utskrift.
Svar från Benganbus 2022-06-04 10:01
Tryggheten återvände litet efter att jag läst din förklaring!
/B
elgenper 2022-06-04 20:17
Håller med Fredrik! Har kört mycket med M2 o film förr, nu sen 12 år med M9 digitalt. Och nån som helst skillnad i praktiken mellan film o digitalt när det gäller förfokusering har jag ju aldrig upplevt.

Sen är det ju så att eftersom digitaltekniken numera (dvs sen minst 15 år) ger bättre skärpa och upplösning än småbildsfilm, så sticker ju de där "nästan rätt"-bilderna av mer med digitalt. Men vi har ju fått lära oss av Henri och Bengan hur onödigt det är med skärpa, so what???

Vill kanske sammanfatta: tekniken duger, nu som alltid. Använd den och ta bilder som är värda att titta på!

Och Bengans bild är helt godkänd där; vad han sen använt för teknik är en helt underordnad fråga!



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg