Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5801 // Det är lätt att fotograferai dag, kanske för lätt! ;)

Vi va inne i sta'n i går, sta'n det e Stockholm det, och jag började fundera på det här redan då! Det lätta liksom! Ursäkta! ;) Jag har ju en ganska modern digital fotoapparat som i stort sett sköter allt själv! Men Ok, ibland måste jag såklart sikta med kameran mot motivet, men så mycket mer är det inte! ;) Jag som har fotograferat några år, och kan jämföra, tycker såklart det här är helt fantastiskt! Vad gäller bilden här ovan, som jag misstänkte bara skulle vara i någon sekund, så märkte motivet inte att jag fotade och kameran ställde skärpan, exponering blixtsnabbt, och hela fotoförloppet tog en knapp sekund! Och va helt ljudlöst!

Om jag skulle försökt ta en liknande bild med en M Leica, så hade det knappast fungerat! När jag såg drickandet så skulle jag börja ställa exponeringen på kameran, bländare och tid ni vet, och så upp med kameran till ögat för att ställa avtåndet och när jag hittat skärpan, så skulle jag trycka av! Ni fattar det omöjliga va! :)

Så visst e det mycket lättare att fotografera i dag, med allt vad det innebär! :)

/Bengan

Inlagt 2022-06-02 07:48 | Läst 910 ggr. | Permalink
Har´u GLÖMT de gamla grunderna från den helmanuella tiden? Alltid ändra exponeringsinställning (på erfarenhet, inte genom mätning) varje gån man byter omgivning, alltid följa med avståndsinställningen på 35:an (på känn, med muskelminnet) allteftersom var det kan hända något snabbt. Och, givetvis, alltid, alltid ha slutaren spänd...

Då är det bara att lyfta, sikta, och trycka av! Ingen automatik (utom möjligen Ricoh GR:s snap focus) är lika omedelbar.

Men lättare var det ju inte! Man fick vara med precis hela tiden för att hålla beredskapen...

Och vad gillar din fru den där (riktigt bra) bilden? ;-)
Det produceras vansinnigt många fler bilder är vi hinner att ta del av. Vilken annan bransch överproducerar på det sättet? Det skulle väl i så fall var de asociala medierna!?
Jag är kluven. Visst är det mycket lättare idag. Man behöver ju inte ens en riktig kamera (när man har sin telefon med sig). Samtidigt är det en tendens och utveckling sen camera obscuradagarna. En Leica, eller annan filmkamera är ju så mycket lättare än att till exempel behöva släpa med sig glasplåtar etc etc.
Men, ett resultat är kanske att man inte är lika noggrann i sitt fotograferande (dock tveksam där), och framförallt denna överproduktion av bilder som blir.
Diskussionen fortsätter.
//GöranR
du talar om det rent tekniska arbetet med apparaten

att ta bilden tror jag är lika svårt då som nu
kvalitet
inte
kvantitet

kvaliteten finns hos fotografen
eller inte

/inger
Nu till ett helt annat ämne: Duffeln. Idag botaniserade jag på Myrorna, skulle köpa en psalmbok till ett bloggämne, och fastnade i ett verk om gentlemannens klädsel. Det mesta var ointressant för mig som svensk utan slips och oborstade foträta skor, men kapitlet om duffeln var intressant.

Duffeln har rötter från stenåldern. På medeltiden var liknande plagg vanliga. Fältmarskalken Montgomery bar ofta duffel. Den blev vanlig i västsidans krigsmakter. Efter kriget reade USA ut enorma mängder. Duffeln blev inne i en hel del kretsar, kanske inte där morning clothes betyder hög hatt, men typ läroverksungdomar, en del intellektuella yrken. Den var sportig och tämligen praktisk och samtidigt tålig och snygg.
Jag tycker att det är rätt elakt att fota en representativ kvinna i en förtärande situation. undrar vad det blev för någon reaktion/NE
Svar från Benganbus 2022-06-05 08:05
Jag frågade först! :)
/B



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg