Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5788 // Street Photo Humaniste!


Tidiga morgonfunderingar i förkylningstid! Och nu när DN är någorlunda genomläst så fortsätter jag i en liten bok om och med bilder av Tore Johnson!
Tore Johnson reste till Paris i slutet av 1940-talet och lät sig bla. inspireras av "photographie humaniste", en slags gatufotografi som ville skildra vardagslivet i staden med en kombination av realismen och poesi!

.

.



Och Tores bilder har poesi! En poesi som jag saknar idag! Dagens fotografer kanske lockas för mycket av det tekniska! Man kan fotografera nästan överallt med våra fantastiska fotoapparater, men man glömmer nog något viktigt!

.

Så en kombinationen av poesi och realismen vore intressant i dagens gatufotografi! Eller i dagens fotografi över huvud taget! Så en kurs i poesi med kamerateknik, det vore nog spännande att få gå! :)

De va tidiga morgonfunderingar från Gnesta!
Och ha nu en bra dag!
Jag fortsätter med förkylningen någon dag till! :)

/Bengan

Inlagt 2022-05-22 05:47 | Läst 1034 ggr. | Permalink
Tore Johnsons utställning på Nationalmuseum för några år sedan var fenomenalt bra. Bland det bästa jag sett.
Hej,
Fint att du hedrar Tore Johnson med några tankar.
Han var en lågmäld gigant. Hans bilder håller en underbar standard med både dramatik och medkänsla.
Kan man dyra en fotografs alster, kanske.
Ha en fin söndag
Bob
Bra påminnelse om något om behöver återupptäckas!

Kurt Bergengren skrev om "Okänt Paris", text Ivar Lo-Johansson, bild Tore Johnson om den senare: "...ett veritabelt geni ..... svårförklarlig hopsmältning av spontanitet och artistisk beräkning" .... "aldrig någon skarv mellan det han ville och det han kunde".

Efter Tore Johnsons död 1980 vid 52 års ålder citerar Bergengren Johnson: "Vi gjorde rätt när vi var unga. I Paris. Då vi fotograferade människor ute på gatan".

Mer poesi, ja tack.
Tore Jonssons Parisbilder är lite grann outstanding. Det är det där photographie humaniste som är så sällsynt idag. Tore J och Robert Doisneau lirar på samma planhalva. Det är så fint med bilder som, till skillnad från mycket av dagens street photography ser det mänskliga och inte bara snabba poäng tagna i mänskliga tillkortakommanden. Men nog var utställningen på Nordiska museet, eller? Köpte i alla fall den lilla boken. Kanske dags för en lite bredare och större utgåva med Tor J:s bilder.
/Gunnar S
Frekeman 2022-05-22 21:52
Menar du verkligen att mycket av dagens gatufoto fokuserar på snabba poäng och mänskliga tillkortakommanden? Jag undrar då var du konsumerar gatufoto? Jag känner inte alls igen mig i din beskrivning.
Jag tror inte att jag har en naturlig läggning för att uppskatta poesi. Minns att jag tyckte att det ofta blev för konstigt och personligt. Men Frödings poesi och liknande tycker jag mycket om. Kanske borde jag ta mig en titt på den poesin jag inte gillade när det begav sig (gymnasiet).

Vad gäller "poesi" inom gatufoto så tror jag min känsla för sånt är rätt väl utvecklad jämförelsevis. Många gatufotografer vill nog gärna få med nåt poetiskt i sina alster och jag tycker inte att gatufotot har förändrats vad gäller inslag av poesi jämfört med hur det var förr. Man bör akta sig för att låta sig påverkas för mycket av ett fotografis ålder när man pratar om de här sakerna för ett bra gatufoto från svunna tider för ofta med sig en känsla av nostalgi som kanske gränsar till det poetiska.

Dagens "problem" för gatufoto har förmodligen att göra med att det är så lätt att utöva och det är många som gör det utan att förstå vad som är bra gatufoto och vad som är bra foto överhuvudtaget. Det tål att sägas igen att det är superenkelt att komma ihåg med gatufoto men väldigt svårt att bemästra.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg